Znalazłem nad nogami kierowcy 3 złącza (brązowe , niebieskie i czarne)
czarne-2 kable
brązowe-2 kable
niebieskie- 1 kabel
nie wiem jak podłączyć interface na max232?
czarne złącze- jest tam u góry 12v i na dole masa,brązowe jest tam linia transmisji danych- prawdopodobni dolne wejście.Czasami trzeba zmostkować dolne wejście z górnym w kostce brązowej ,aby wywołać transmisję.Niebieskie gniazdo zostaw w spokoju.
Po długiej walce nie udało mi się nawiązać komunikacji z komputerem w samochodzie.
Podjechałem do fachowca gdzie także nie nawiązał komunikacji.
Ponadto stwierdził brak napięcia na wtyku czarnym.
Gdzie szukać przyczyny? (mie posiadam żadnego schematu).
Skoro ztwierdził brak napięcia na czarnym wtyku ,to podciągnij sobie napięcie z akumulatora, który jest w twoim samochodzie!Sprawdzałeś czy w kostce brązowej jest napięcie?Na lini -k- powinno być ok 8v.
1.do czarnego złącza na masę wepnij pin masowy z interfeisu
2.doprowadz +12v z twojego akumulatora do pinu + interfejsu[powinna zapalić się dioda w interfejsie jeżeli taka jest.
3.podłącz do brązowej kostki [tam gdzie masz 11v] pin linia k interfeisu i powinno być ok
✨ Złącze diagnostyczne w Audi 80 1.8 z 1991 roku znajduje się najczęściej pod kierownicą, w okolicy skrzynki bezpieczników, pod popielniczką, koło radia lub obok dźwigni zmiany biegów. Znaleziono trzy złącza nad nogami kierowcy: brązowe, niebieskie i czarne. Czarne złącze zawiera 12V i masę, brązowe to linia transmisji danych (linia K), a niebieskie złącze należy pozostawić bez podłączania. Aby nawiązać komunikację z komputerem, należy podłączyć masę interfejsu do czarnego złącza, +12V z akumulatora do interfejsu oraz linię K do brązowego złącza. Czasami konieczne jest zmostkowanie pinów w brązowej kostce, aby wywołać transmisję. Problemy z brakiem napięcia na czarnym wtyku można rozwiązać poprzez doprowadzenie zasilania bezpośrednio z akumulatora. Do odczytu kodów błyskowych można podłączyć diodę LED zgodnie z linią transmisji. Pomiar napięć wykazał około 11V na brązowym złączu i 0,3V na czarnym i niebieskim. Interfejs diagnostyczny może być zasilany z gniazda zapalniczki, ale ważne jest sprawdzenie napięć na liniach diagnostycznych. Wygenerowane przez model językowy.