logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sie uruchamia, ale Bios sie "zawiesza"

Taloo 24 Sty 2007 23:55 2443 2
REKLAMA
  • #1 3484468
    Taloo
    Poziom 2  
    Witam!
    Dostałem ostatnio komputer:
    Zasilacz: Brak wypisanej marki, model CWT200PS, 200W
    Płyta główna: Brak marki (możliwe, ze intel, gdyż tej firmy sa oba mostki na niej)
    Procesor: Intel pentium 200MHz
    Karta graficzna: S3 Trio 64V2/DX

Opis problemu:
    Po włączeniu komputera zazwyczaj kończy sie na wyświetleniu informacji o karcie graficznej. Czasami jednak komputer wyświetli informacje o biosie (award'a) i wyświetli informacje o znalezionym procesorze.
    Ponadto, powyżej informacji o procesorze, pojawia sie napis "Bios-ul (71111)"
    Nie sprawdza ilości pamięci RAM. Nie reaguje na klawisz "Delete".
    Wymiana karty graficznej i RAM'u nie daje rezultatu... Wymiana procesora także...
    Wyciągniecie karty graficznej lub RAM'u skutkuje odpowiednim komunikatem o braku wyżej wymienionych przez BIOS...

Cały pozostały sprzęt został odłączony, aby wykluczyć jego winę w zaistniałym problemie...

Podejrzewam uszkodzenie płyty głównej lub BIOS'u (choć teoretycznie działa prawidłowo bez k. graficznej lub RAM'u).
  • REKLAMA
  • #2 3484494
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    zresetuj BIOS zworka . (przywroc do ustawien fabrycznych)
  • #3 3484542
    Taloo
    Poziom 2  
    Próbowalem przez wyciągnięcie baterii, zwarcie styków od baterii i zworki (z tymi zworkami to tak nie do końca, bo nie wiedziałem, które, ale te były najbliżej ;) ).

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

OK. Dzięki za odpowiedzi. Udało mi się w końcu. Okazało się, że wyczerpała się bateria na płycie głównej. :\
    Nie wiedziałem, że takie mogą być objawy tej "usterki".
    Pozdrawiam.
REKLAMA