logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Intel Celeron 850MHz nie startuje bez wyjęcia baterii z płyty głównej

**Mariusz** 15 Gru 2007 12:23 1781 21
  • #1 4589611
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Mam komputer intel celeron 850mhz 320mb ram karta graficzna NVidia GeForce 2 hdd samsung 9,5 gb zasilacz 230w.
    I mam problem kiedy załączam go power'em to się nic nie dzieje ale gdy wyciągnę bateryjke na płycie głównej to natychmiast startuje nie mam pojęcia co to może być więc proszę was o pomoc.

Regulamin: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    Tytuł zmieniłem - p.10.9 i p.11.2 regulaminu.
    Pisz staranniej (interpunkcja) - p.15 regulaminu. [Mirek Z.]
  • #2 4591677
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj. Widzę , że trzeba dać dobry początek , sprawdź napięcie baterii jakimś miernikiem . Nie spotkałem się z czymś takim :(
  • #3 4591779
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Sprawdzałem i pokazuje 3V a najlepsze jest to że czasami jak ją wyciągnę to zacznie działać nawet wtedy jak jej nie włożę spowrotem ale gdy go zrestartuję lub wezmę uruchom ponownie komputer to się nie włącza ponownie.
  • #4 4592599
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Spróbuj :
    1. zresetować bios może coś pomoże ,
    2. albo nic nie zmieniaj tylko poprzyciskaj płytę w pobliżu baterii może to jakież zimne luty ( następnie sprawdź )
  • #5 4592953
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Dociskałem płytę, resetowałem bios i nadal nic.
  • #6 4593041
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4593248
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Ja kupiłem tą płytę i procesor od kolegi u niego działała bez problemu. U siebie ją podłączyłem i wszystko działało ok przez tydzień a 8 dnia załączam i nic. Rozebrałem obudowę i zrestartowałem bios poprzez wyjęcie bateryjki na kilka minut i nic nie dało az któregoś razu wyjąłem bateryjkę na włączonym do sieci i włączył się. Po zresetowaniu wiatraki się kręcą a monitor nie wykrywa komputera. Zasilacz zmieniałem ale nic to nie dało, procesor wkładałem do innej płyty głównej i działał prawidłowo.
  • #8 4593497
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Jeśli grzebałeś coś przy włączonym komputerze, to może po prostu dałeś mu czas na "zaskoczenie" - standardowo sprawdź kondensatory i pomierz napięcia.

Jak już uda ci się go odpalić (proponuję odczekać cierpliwie i zobaczyć czy w końcu ruszy), wejdź do biosu i sprawdź napięcia procesora czy nie są podejrzanie niskie.

Odkurz dokładnie złącze pamięci, upewnij się że dobrze jest włożona.

I sprawdź samą płytę + procesor + pamięć, czy będzie piszczeć o brak karty graficznej, może coś na PCI blokuje start, po zresetowaniu biosu działa tak długo aż nie zapamięta sobie że ma to urządzenie (czyli do restartu).
    Trochę fantazjuję ale usterka jest dziwna :)
  • #9 4593608
    jerzy b.
    Poziom 12  
    ale baterię podmieniłeś ?
  • #10 4593854
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Sprawdziłem wszystkie napięcia w biosie i pokazało mi tak:
    CPU Core - 1.72V
    Vcc 1,8V - 1.76V
    Vcc 3.3V - 3.37
    Vcc 5V - 5.02V
    +12V - 12.28V
    -12V - (-)11.62V
    -5V - (-)5.10V
    5VSB - 4.99V
    Battery - 3.40V
    CPU Temperature 30°C
    I co któreś napięcie jest nie takie???
  • #11 4594004
    movzx
    Poziom 40  
    Napięcia wyglądają na dobre.
    Jeśli masz miernik, zmierz je bezpośrednio na złączu zasilacza.
    I zrób pozostałe rzeczy o których pisałem wcześniej - odkurz ram, wyjmij wszystko oprócz procesora i pamięci, i zobacz co będzie się działo.
  • #12 4594435
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Spróbuj start komputera bez dysków , napędów cd i stacji dyskietek dodatkowych kart rozszerzeń . Pozostaw tylko to co niezbędne grafikę ram . Jeszcze możesz dla próby w biosie powyłączać muzykę lan itp .
    Jeśli nie wystartuje to stawiałbym na uszkodzenie czegoś na płycie głównej .
  • #13 4594508
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Nie wystartował ale nie wyłączałem muzyki lan. Słabo orientuje się w biosie więc jak ją wyłączyć?
  • #14 4594598
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Może to głupie, ale sprawdź tę podstawkę od baterii - nie robisz w niej zwarcia jak wkładasz tam baterię ? Może jakaś blaszka luźna lub wygięta ?

Baterię wkładasz dobrze ? Musi pewnie siedziec w gnieździe. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • #15 4594777
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Sprawdźić miernikiem przycisk power, czy zwiera w momencie naciśnięcia, sprawdzić potem czy na przewodzie startującym zasilacz po wcisnięciu power pojawia się masa - jeśli nie, odpalić zasilacz za pomocą zworki. Napisz co się dzieje w trakcie tych działań.
  • #16 4594905
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Trop wskazany przez neo_dc może być właściwy - baterię musisz włożyć napisami i znakiem "+" do góry, inaczej będzie zwarcie. Nawiasem mówiąc - resetowanie BIOS-u to właśnie wyjęcie bateryjki... Odnoście wyłączenia karty dzwiękowej i sieciowej w BIOS-ie - odszukaj angielskie zwroty "Sound" oraz "LAN" i zmień wartości z "Enabled" na "Disabled", ale to nie tu masz problem :| .
    No i ten zasilacz 230W... Trochę leciwy... Może podeschnięty ? Podstaw jednak nowy.

Wczoraj naprawiałem komputer na Sempronie - oprócz świecenia diód, kręcenia wentylatora i dysku na ekranie nic... Problem był w niekontaktach w gnieździe procesora. Mocne przedmuchanie gniazda oraz przemycie izopropanolem pinów procesora wróciło mu życie .
    ( Opis celowo uproszczony, dostosowany do poziomu "Początkujący" ).

Pzdr.
  • #17 4595091
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Baterje wsadzam prwidłowo + do góry a jesli chodzi do poprzedniego postu to włącznik jest ok a jak zrobie zworke to wiatraki się kręcą ale monitor nie wydaje dzwięków spiker też nie.
  • #18 4595759
    krzychk75
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dokładnie odkurz z kurzu cały komputer. Wyjmij i włóż z powrotem karte grafiki i sprawdź czy złącze jest czyste
  • #19 4600415
    **Mariusz**
    Poziom 14  
    Przeczyściłem porządnie całą płytę główną i ruszył!!!
    Ale mam problem ponieważ często zacina się i nie mogę wtedy nic zrobić ani klawiaturą ani myszką podejrzewam, że to dysk twardy. Jeśli ktoś wie jak usunąć tą usterkę niech napisze
  • #20 4602775
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Jeszcze raz włóż pamięci, może trzeba zamienić je miejscami, powinno przynieść efekt.(sam nie wiem czemu ale często działa):)
  • #21 4602824
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Witam, może inaczej, płyta główna , pamięć, karta grafiki, może być bez baterii, po włączeniu system ma wstać będzie słychać 2X bip i monitor ma zaświecić, z ekranem powitalnym płyty. Jeśli tego nie ma, to:
    1. Uwalony bios
    2. wywalona grafika( wówczas z glośnika słychać bipy na okrągło)
    3. Zasilacz daje źle filtrowane napięcie( szczególnie 5V)
    4. Pamięć źle leży w gnieździe ( słychać 3 bipy i 3 biby)
    5. Padła płyta główna oby nie MSI to tragiczne płyty!!
    Innych uszkodzeń nie ma.
    I dajcie spokój że bateria źle włożona, pokiwać płytą? że dysk walnięty.
    Pozdrawiam.
  • #22 4602830
    movzx
    Poziom 40  
    Kolego Olek - otóż niektóre płyty główne robią cuda przy włączaniu bez baterii cmos, z odmową startu włącznie. Zresztą problem nie startującego komputera został już rozwiązany, teraz jest komputer zawieszający się.
    Jeśli nawet kursor myszy się nie rusza, to możliwe że pamięć dalej niezbyt pewnie styka, ewentualnie przegrzewa się grafika.
    Bios ma niewiele do gadania po starcie windowsa który ma własne sterowniki, ale można próbować aktualizacji.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Intel Celeron 850MHz, 320MB RAM, kartą graficzną NVidia GeForce 2 oraz dyskiem Samsung 9,5GB nie uruchamia się normalnie po włączeniu zasilania. Problem polega na tym, że komputer startuje dopiero po wyjęciu baterii CMOS z płyty głównej. Pomimo sprawdzenia napięcia baterii (około 3V) i resetu BIOS-u poprzez wyjęcie baterii, problem utrzymuje się. Zasilacz 230W został wymieniony bez efektu, a procesor działa poprawnie na innej płycie. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów przy baterii, czystości i poprawności osadzenia pamięci RAM oraz karty graficznej, a także wyłączenie w BIOS-ie urządzeń takich jak dźwięk i LAN. Po dokładnym oczyszczeniu płyty głównej komputer uruchomił się, jednak pojawiły się problemy z zawieszaniem systemu, prawdopodobnie związane z dyskiem twardym. Zalecano dalsze testy pamięci RAM, sprawdzenie kondensatorów, pomiary napięć bezpośrednio na zasilaczu oraz eliminację zbędnych urządzeń peryferyjnych podczas uruchamiania. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub problemów z gniazdem baterii CMOS powodującym zwarcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA