logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II 2004 - Klimatyzacja nie działa poniżej 0°C, co robić?

sebag71 25 Sty 2007 09:58 8130 5
REKLAMA
  • #1 3485093
    sebag71
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam Megane II z 2004r. z klimatyzacją automatyczną typu klimatronik.
    Często włączam klime,nawet zimą.
    Ostatnio zauważyłem,że jeżeli temperatura na zewnątrz jest poniżej 0stopni,to klima się nie załącza(nie słysze charakterystycznego kliknięcia-załapania elektromagnesu na sprężarce.)
    Natomiast,jeżeli temp.zewnętrzna jest powyżej 1 stopnia,klima się załącza,wszystko pracuje jak należy.
    Teraz zimą dopiero to zauważyłem,nieprzypominam sobie jak było
    ubieglej zimy,a auto mam od nowości.
    Wydaje mi się że temperatura minusowa nie ma nic do rzeczy i klima
    powinna się włączyc.
    Proszę o doradę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3485133
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Nie wiem jak to jest dokładnie w Renault - pewnie nawet w serwisie nie bedą wiedzieli - ale logicznie to jest to poprawne - klima nie jest w stanie schłodzic powietrza poniżej pewnej temp. (np poniżej 0C) wiec sterownik po odczytaniu temp nie załącza sprzęgła -bo i po co - co innego w manualnej klimie gdzie nie ma "sterownika" - poprostu "kneflem" wymuszamy załączenie sprężarki.

Jak to jest u innych użytkowników Renault II z klimatronikiem ??
    oraz w innych samochodach z klimatronikiem??
  • REKLAMA
  • #3 3485818
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Jednym z zadań klimatyzacji jest również osuszanie powietrza dostarczanego do środka auta. Powietrze o temperaturze poniżej 0 stopni jest już suche. Poza tym układ sterujący klimatyzacją nie może dopuścić do zamrożenia parownika, a wprzypadku który opisujesz jest to bardzo prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #4 3485872
    stanik06
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam. Ja mam opla zafire 2.0 DTL i klime manual i też niemoge poniżej zera jej załączyć wiec jakieś zabezpieczenie tam chyba jest nawet w manualnej pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3490192
    sebag71
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam ponownie.
    Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się,że faktycznie sterowanie klimą
    niedopuszcza do zamrożenia parownika i wyłącza klime przy temp.
    poniżej 0° .
  • #6 3490937
    vipereek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    sebag71 dokładnie jest tak jak piszesz. To standardowe zabezpieczenie parownika. Wszystkie klimatroniki tak maja, jak z resztą spora część nowszych klimatyzacji manualnych. W moim Seacie klima załącza się od 2C w plusie. Pozdrawiam.
REKLAMA