logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen 14 – ciemny, rozjaśniający się i skaczący obraz, które kondensatory wymienić?

eit 25 Sty 2007 10:24 1233 3
REKLAMA
  • #1 3485167
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Witam
    Stary monitor Highscreen 14cali. Wariuje od jakiegoś czasu więc postanowiłem pobawić się i w ramach treningu naprawić.
    Po włączeniu monitora szczególnie jak jest "zimny" ekran ciemny i w miarę jak monitor się "grzeje" obraz rozjaśnia się coraz mocniej. Po ok 10-15min od włączenia rozjaśni się na tyle że da się pracować. Na początku zdarza mu się również, że zaweża się obraz czy skacze szerokość, wysokość obrazu.
    Pytanko które elki do wymiany ? Odchylania - od skaczącej szerokości ?
    A gdzie znajdę te elki, które odpowiadają za kontrast i jasność (one pewnie powodują objaw stopniowego rozjaśniania się ekranu) ?
  • REKLAMA
  • #2 3485196
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Generalnie monitor może mieć za niskie nap. z zasilacza, dlatego długo się rozgrzewa, skakanie szerokości wysokości może być też spowodowane "zimnymi" lutami.
  • REKLAMA
  • #3 3488887
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Czyli ewentualnie co mogę zrobić to przelutować elki w zasilaniu i poszukać zimnych lutów (np. opukiwanie patykiem i obserwowanie ekranu ) ?
    Czym jeszcze może być spowodowane stopniowe i długotrwałe "rozgrzewanie " i rozjaśnanie się ekranu się monitora ?
  • #4 3489000
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Generalnie zużyciem kineskopu, dobrze byłoby sprawdzić czy nap. żarzenia jest prawidłowe. Nie wiem jak jest w tym monitorze, w jednym monitorze IBM było stałe nap żarzenia z tranzystorem do zmniejszania tego nap. w trybie standby.
REKLAMA