logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy potrzebne są uprawnienia do kierowania ruchem drogowym podczas budowy?

_PREDATOR_ 25 Sty 2007 14:03 16777 20
REKLAMA
  • #1 3485950
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    W trakcie budowy na drodze (dywanik, pobocza, dziury itd...), niejednokrotnie zachodzi konieczność kierowania ruchem.

Tu mam 2 pytania:

- czy jest do tego potrzebne przeszkolenie/ uprawnienia?
    - gdzie zdobyć informacje, jak to poprawnie kierować?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #2 3485959
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Uprawnienia do kierowania ruchu są potrzebne Z tego co mi się obiło o uszy to można je zrobić w KWP w wydziale ruchu
    Poz
  • REKLAMA
  • #3 3486013
    _PREDATOR_

Zbych034 napisał:
    Uprawnienia do kierowania ruchu są potrzebne Z tego co mi się obiło o uszy to można je zrobić w KWP w wydziale ruchu
    Poz

Jak zostanie to potwierdzone, to pozostaje mi wniosek w firmie i kurs w Opolu :cry:
    Jeszcze szukam info na temat ruchu.
    Dzięki, tu nie ma pomógł :cry:
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 3486149
    Zbych034
    Poziom 39  
    Wiem iż osoby pracujące na przejazdach PKP aby móc kierować ruchem podczas awarii rogatek (czyli tylko wchodziło w grę zabranianie wjazdu na przejazd) przechodziły kurs kierowanie ruchem drogowym. Więc myślę iż przy każdym kierowaniu ruchem trzeba mieć uprawnienia.
    Poz
    Ps Pomógł od takiego starego wyjadacza to dopiero byłby zaszczyt :D
  • #5 3486179
    _PREDATOR_

Dzięki

Otrzymałem info:

Do kierowania ruchem na drogach są uprawnione osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, zwanej dalej "ustawą".

Cytat:
    Art 6 ust. 1 ustawy (stan na 30.10.2003 roku)

Art. 6. 1. Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:

1. policjant;

2. żołnierz Żandarmerii Wojskowej lub wojskowego organu porządkowego, zabezpieczający przemarsz lub przejazd kolumny wojskowej albo w razie akcji związanej z ratowaniem życia lub mienia;

3. funkcjonariusz Straży Granicznej w strefie nadgranicznej;

3. a) inspektor Inspekcji Transportu Drogowego;

3. b) umundurowany inspektor kontroli skarbowej lub funkcjonariusz celny;

4. pracownik kolejowy na przejeździe kolejowym;

5. pracownik zarządu drogi lub inna osoba wykonująca roboty na drodze na zlecenie lub za zgodą zarządu drogi;

6. osoba nadzorująca bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię, w wyznaczonym miejscu;

7. kierujący autobusem szkolnym w miejscach postoju związanych z wsiadaniem lub wysiadaniem dzieci.

Czyli jeśli wykonujesz pracę na zlecenie zarządu dróg masz prawo kierować ruchem. Szczegóły znajdziesz w Rozporządzeniu w sprawie kierowania ruchem drogowym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Rozumię, że nie muszę mieć przeszkolenia?
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #6 3486215
    Zbych034
    Poziom 39  
    Nie jestem przekonany czy uprawnienia nie są konieczne. Ustawa mówi kto może kierować ruchem ale w tym miejscu nie ma żadnej informacji co do uprawnień. Wiem iż pracownicy PKP przechodzili szkolenia dostali jakiś papier a budka na przejeździe została wyposażona w lizak do sterowania ruchem
    W tym kraju prawie na wszystko trzeba mieć papier (niestety)
    Poz
  • #7 3486257
    _PREDATOR_

No to czekamy na potwierdzenie lub zaprzeczenie.
    Lizak to i ja dostałem, jak i jasnozieloną odblaskową koszulkę :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #8 3486272
    Zbych034
    Poziom 39  
    Z mego doświadczenia wiem iż wszystko jest dobrze jak jest dobrze jak coś nie tak to szukają szczegółów aby tylko znaleźć winnego
  • #9 3486300
    _PREDATOR_

No właśnie i tego najbardziej się obawiam.
    A moje tłumaczenie, że kierownik, czy Boss/ Szef/ Prezes mnie tam skierował - usprawiedliwi mnie w/g prawa?
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #10 3486348
    Zbych034
    Poziom 39  
    Niestety nie.
    Nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.
    Mam to samo w pracy szefowie wolą nie wiedzieć o niewygodnych sprawach a ja staram się aby nie mogli się wyprzeć iż o te sprawy pytałem mimo iż odpowiedzi są niekonkretne
  • #11 3486525
    _PREDATOR_

Tak to już u nas jest, robola za upę i do paki :cry:
    Poczekam na kolegów inne wypowiedzi.
    Jak wspomniałem o tym Szefowi, to ironicznie spojrzał w sufit i było koniec gadki, niedobrze...
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #12 3487737
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    uprawnienia sa na 99% potrzebne, i lepiej je miec bo jak cos sie stanie to wtedy szuka sie winnego a najlatwiej jest go znalezc jezeli niema na cos papieru, i nikogo nie interesuje ze umiesz, liczy sie papier. Ostatnio w pracy jeden koles przesuwal maszyne przy pomocy lomika i przywalil sobie nim w nos, to pozniej taki mlyn sie z tego powodu zrobil ze szok, bhp, uprawnienia, wizje lokalne nawet byly. Ogolnie jest tak ze jak masz papier to wtedy robia dochodzenie i szukaja winnego, niemasz papieru to znaczy ze nie umiesz i NIE WOLNO ci tego robic, czyli sam sobie jestes winny
  • #13 3488346
    Zbych034
    Poziom 39  
    Może ustaw barierki i nie trzeba będzie kierować ruchem
    Poz
  • #14 3492381
    Artur k.
    Ocena: 1698
    Witam

Według mnie nie trzeba mieć takich uprawnień, jeśli dobrze zrozumiałem treść ustawy to uprawnienia dostajesz automatycznie będąc pracownikiem ZD lub pracując na ich zlecenie (oczywiście praca na umowę, a nie na czarno).

Cytat:

Art. 6. 1. Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:

......

5. pracownik zarządu drogi lub inna osoba wykonująca roboty na drodze na zlecenie lub za zgodą zarządu drogi;

......

Wiadomo, że nie możesz od tak wyjść na ulicę i kierować ruchem ale moim zdaniem ten zapis jest jasny :). Jeśli masz dokument od ZD to w moim rozumieniu on Cie do tego uprawnia.

Pozdrawiam
  • #15 3492744
    _PREDATOR_

wowka napisał:
    uprawnienia sa na 99% potrzebne, i lepiej je miec bo jak cos sie stanie to wtedy szuka sie winnego a najlatwiej jest go znalezc jezeli niema na cos papieru, i nikogo nie interesuje ze umiesz, liczy sie papier. Ostatnio w pracy jeden koles przesuwal maszyne przy pomocy lomika i przywalil sobie nim w nos, to pozniej taki mlyn sie z tego powodu zrobil ze szok, bhp, uprawnienia, wizje lokalne nawet byly. Ogolnie jest tak ze jak masz papier to wtedy robia dochodzenie i szukaja winnego, niemasz papieru to znaczy ze nie umiesz i NIE WOLNO ci tego robic, czyli sam sobie jestes winny

Artur k. napisał:
    Witam

Według mnie nie trzeba mieć takich uprawnień, jeśli dobrze zrozumiałem treść ustawy to uprawnienia dostajesz automatycznie będąc pracownikiem ZD lub pracując na ich zlecenie (oczywiście praca na umowę, a nie na czarno).

Cytat:

......

......

Wiadomo, że nie możesz od tak wyjść na ulicę i kierować ruchem ale moim zdaniem ten zapis jest jasny :). Jeśli masz dokument od ZD to w moim rozumieniu on Cie do tego uprawnia.

Pozdrawiam

No i masz babo placek, jedni tak, a inni inaczej, co do dokumentu, to zgoda, ale ten przepis nie jest jasny :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #16 3493982
    Zbych034
    Poziom 39  
    Dla mnie ustawa określa kto może kierować ruchem ale nie określa warunków jakie trzeba spełnić aby to można było kierować ruchem. Jeżeli nie byłoby wymagań to nawet sprzątaczka z ZD mogłaby kierować ruchem
  • #17 3494597
    lechm56
    Ocena: 367
    Kolego Zbych034.
    Kolega chyba nie wie jak sprzątaczki potrafią kierować ruchem !Ja parę razy dostałem szmatą to wiem. :cry: :D
  • #18 3496099
    Artur k.
    Ocena: 1698
    Zbych034 napisał:
    Dla mnie ustawa określa kto może kierować ruchem ale nie określa warunków jakie trzeba spełnić aby to można było kierować ruchem. Jeżeli nie byłoby wymagań to nawet sprzątaczka z ZD mogłaby kierować ruchem

Widziałeś kiedyś sprzątaczkę prowadzącą roboty drogowe ??, bo ja nie :)

:arrow: Predator

To jest tylko moja interpretacja ustawy, nie mówię że mam absolutną rację.

Pozdrawiam
  • #19 3496289
    Zbych034
    Poziom 39  
    Może i w ZD nie pracują sprzataczki:D a dyrektor pewnie sam sprząta :?:
  • #20 3496527
    Jekaterina
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Uprawnienia do kierowania ruchem są jak najbardziej potrzebne. To jest mój skan uprawnień. Zakleiłem dane , ponieważ nie wiem , czy aby nie popełniłbym przestępstwa. Moja firma w tamtym roku zorganizowała kurs , ponieważ prowadził go Policjant i był bezpłatny , a od tego roku wydawanie tego typu uprawnień miały przejąć Ośrodki Szkolenia Kierowców , oczywiście nie za darmo.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany[/url][/youtube]

Dodano po 45 [minuty]:

A to jest druga strona dokumentu. Pracownik Zarządu Dróg jest zwykłym urzędnikiem czasami nie mającym pojęcia o swej pracy. Z moich doświadczeń wynika , że żaden pracownik z ZD nie próbował kierować ruchem i myślę , że żaden by się nie odważył. Pracuję jako konserwator sygnalizacji świetlnej i widziałem pracowników ZD w terenie.Firma wykonująca jakąś robotę musi mieć odpowiednio przeszkolonych pracowników . Czy prace elektryczne powyżej 48 V można zlecić pracownikowi nie mającemu podstaw i uprawnień SEP?[/quote]
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #21 3496820
    Zbych034
    Poziom 39  
    I chyba ten skany rozwiązują temat dyskusji czy bez specjalnych uprawnień osoby wymienione w ustawie mogą kierować ruchem drogowym

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konieczności posiadania uprawnień do kierowania ruchem drogowym podczas robót budowlanych na drodze. Uczestnicy wskazują, że zgodnie z ustawą z 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, kierować ruchem mogą osoby wymienione w art. 6 ust. 1, czyli m.in. pracownicy zarządu dróg lub osoby działające na ich zlecenie. Jednakże nie ma jednoznacznej informacji w ustawie dotyczącej wymogu posiadania formalnych uprawnień lub przeszkolenia. Praktyka pokazuje, że osoby kierujące ruchem, np. na przejazdach PKP, przechodzą specjalistyczne kursy i otrzymują dokumenty potwierdzające uprawnienia. Wiele opinii podkreśla, że w przypadku zdarzeń lub kontroli lepiej posiadać formalne uprawnienia, gdyż brak "papieru" może skutkować odpowiedzialnością. Kursy organizowane są m.in. przez Komendy Wojewódzkie Policji (KWP) lub Ośrodki Szkolenia Kierowców, często prowadzone przez policjantów. Pracownicy firm wykonujących roboty drogowe powinni być odpowiednio przeszkoleni, podobnie jak w innych branżach wymagających uprawnień (np. SEP dla prac elektrycznych). Wskazano również, że w praktyce zarządcy dróg rzadko sami kierują ruchem, a firmy zlecające prace muszą zapewnić przeszkolony personel. Dodatkowo, w dyskusji pojawiła się sugestia, że stosowanie barier i oznakowania może ograniczyć konieczność ręcznego kierowania ruchem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA