logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy do projektowania automatyki i okablowania potrzebne są uprawnienia budowlane?

konikipolny 14 Kwi 2025 22:29 516 2
  • #1 21519398
    konikipolny
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim,
    Jestem automatykiem i dostałem temat zaprojektowania automatyki do instalacji (szafa sterownicza, silnik i kilka czujników). Do instalacji należy również wykonać okablowanie i trasy kablowe. Teraz zasuwa mi się pytanie, czy po studiach inż. AiR oraz z uprawnieniami SEP, jak wygląda sytuacja z projektowaniem tej części instalacji? Czy do tego są potrzebne uprawnienia budowlane, skoro używam konstrukcji instalacji jako miejsca montażu korytek kablowych?
    AI: W jakim kraju lub regionie znajduje się projekt? Wymagania dotyczące uprawnień budowlanych mogą się różnić w zależności od lokalizacji.
    Polska
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat zakresu i skali projektu? To może pomóc w określeniu, czy potrzebne są dodatkowe uprawnienia.
    Skala projektu jest niewielka, jeden silnik z falownikiem, kilka czujników i elektrozaworów.
  • #2 21519461
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Ja się kiedyś zastanawiałem czy do przeniesienia gniazdka albo dołożenia drugiego obok jest potrzebny projekt :) Zadałem nawet takie pytanie na kursie "SEP" i stwierdzili że nie, no bo bez przesady. Natomiast jak sam zacząłem szukać, to jest niezły bajzel. Część rzeczy jest regulowana przez prawo budowlane, część przez prawo pracy. Gdzieś jest jeszcze p.poż.
    Potem zastanów się czy nie tworzysz może maszyny, na którą należy wystawić deklarację zgodności "CE" :D
    No i kolejne pytanie, czy do robienia elektryki na budowie, nie jest potrzebny osobnik mogący pełnić "samodzielne funkcje techniczne"

W praktyce mam wrażanie że po odbiorach budowlanych budynku, jak coś dokładasz nikt takich pytań nie zadaje. Oczywiście na pewno usłyszysz o "prokuratorze" i pewnie niewiele konkretnych ustaw, wnioski będziesz musiał wyciągnąć sam.
    Ja mogę od siebie dodać, że jak potrzebuję pociągnąć gdzieś "kabel" to go jakoś mocuję i tyle. Prawdopodobnie jestem przestępcą, ale ciężko w tym kraju nie być.
    ps. przy okazji tras kablowych, czy uziemiać każde przęsło, czy początek i koniec a może tylko z jednej strony? I jakim "drutem" ;)

Z innej strony jeśli masz zadanie zaprojektować, a nie zrobić, to wypadałoby żebyś uprawnienia do projektowania miał, a ani inż ani "sep" Ci ich nie dają. Właściwie inż daje Ci mniej, bo z "sep" po zawodówce możesz chociaż to przysłowiowe gniazdko wymienić, z inż nie :)
    Zawsze możesz podejść do projektu, jako do dupochronu, zlecić go komuś, wykonać tak żeby działało :) i dopisać koszt projektu do rachunku.
  • #3 21519547
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 515
    jarekgol napisał:
    Zawsze możesz podejść do projektu, jako do dupochronu, zlecić go komuś, wykonać tak żeby działało i dopisać koszt projektu do rachunku.

Myślę że on jest wykonawcą w "jakiejś" firmie i dostał zlecenie. A to określa DTR.
REKLAMA