logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic RX-ED90 - brak 5V, poszukuję schematu bloku zasilania lub wskazówek

25 Sty 2007 17:32 3174 8
REKLAMA
  • #1 3486907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 3489373
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3489721
    SCHEMA-99
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Pozice "24" na obrázku : FFC Part No. REE0680
    Załączniki:
    • Panasonic RX-ED90 - brak 5V, poszukuję schematu bloku zasilania lub wskazówek ffc24.jpg (45.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3489824
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3491501
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    Ciekawe ile w North ona kosztuje, bo w serwisie Panasonica w Wa-wie chcą za nią 50zł.
    Kiedyś poradziłem sobię z nią w inny sposób i koszt nie przekroczył 5zł.
  • REKLAMA
  • #6 3491811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 3492192
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    I o to Bynio chodzi, tak właśnie zrób - tasiemka z HDD (38pin) załatwi sprawę, jest z tym trochę dłubaniny ale efekt murowany.
  • #8 3521163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 9880015
    pawel_b52
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Szanowni koledzy post jest stary ale najlepiej trafia w mój podobny problem. Mój Panasonic RX ED90 ma problemy ze sterowaniem z przycisków na froncie przednim.
    Ustaliłem w prosty sposób że jest to ściśle związane z taśmą łączącą Panel Cobra z resztą BODY. Objawy na początku były takie jakby wysypały się switche " naciskasz i brak reakcji lub reakcja niepożądana" np naciskasz TAPE a włącza się CD itd. Piszę ten post ponieważ może się on jeszcze przydać przy diagnozowaniu serii Panasonic COBRA TOP. W panelu łączącym jest taśma która ulega czasowemu zużyciu i powoduje dziwne objawy które mogą być przyczyną błednej diagnozy. Ważne ze przyciski w panelu COBRA działają prawidłowo. Ale funkcje pilota już nie co może mylić. Patrzac na serwisówkę jest to logiczne i uzasadnione gdyż sterowanie w tym sprzecie jest "porozrzucane"
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Usunąłem treści nie związane z tematem wątku.
    3.1.14. (8.3) Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    GM

----
    Wydzielono z tematu: Panasonic RX-ED90 - brak 5V
    przez Grzegorz Markowski dnia 30.08.2011 22:51

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic RX-ED90 wykazywał brak napięcia 5V na module tunera, co powodowało brak reakcji przy przełączaniu funkcji CD/TAPE/Tuner mimo działania wyświetlacza. Przyczyną problemu okazała się uszkodzona taśma łącząca panel sterujący (Cobra) z resztą urządzenia, która przerwała połączenia sygnałowe sterujące układem BH3854 odpowiedzialnym za przełączanie napięć. Taśma FFC o numerze REE0680 jest trudno dostępna, a jej zamiennikiem może być taśma z dysku HDD (38-pin), którą po precyzyjnym wlutowaniu udało się przywrócić pełną funkcjonalność radia. Wymiana taśmy rozwiązała problemy z brakiem 5V i błędnym działaniem przycisków na panelu, co potwierdziło, że uszkodzenie taśmy jest częstą usterką w modelach Panasonic serii Cobra TOP. Projekt płytki PCB i rozmieszczenie elementów są skomplikowane, co utrudnia diagnozę, jednak zastosowanie taśmy HDD jako zamiennika jest skutecznym i ekonomicznym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA