logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować skrzynkę do głośnika BSW 124 II z BR strojeniem na 37 Hz?

mockba 25 Sty 2007 21:21 1584 8
REKLAMA
  • #1 3487957
    mockba
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Szukalem na calej elektrodzie ale jeszcze nie znalazlem rozwiazania w budowie skrzynki do tego glosnika...

Zakladam ze ma miec 50l czyli wymiary wew. 50x40x25 i mam problem przy strojeniu na 37hz br fi 10cm wychodzi mi 26,5cm a obudowa ma tylko 25 cm + 0,22cm scianka.. co zrobic?
    Moze zle licze to br uzywam programu winISD. wymiarow plyty czlowej tez niemoge juz zmienic bo i tak ledwo upchne glosnik ma on 30 cm śr.

prosze o porady.

dodam jeszcze ze na stronie niemieckiej znalazlem przepis na 2x br fi 6 cm 15 cm dlugosci ale niewiem na ile jest ona strojona...

a i jeszcze jedno pytanie ile mam doliczyc do tych 50 litrow? zeby bylo okej bo musze wstawic jakas rozpurke glosnik i niewiem czy dolicza sie br?

Dodano po 4 [minuty]:

a dodam jeszcze jedno ze przy br 2x6cm wychodzi mi prawie 20 cm .. przy strojeniu na 37hz. niewiem moze zle liczę

prosze o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu moze lepiej wsadzic ten glosnik w obudowe 4th lub 6th... jak zagra najlepiej ?

chociaz troche mi go szkoda chować ... ale dzwiek jednak jest najwazniejszy.
  • REKLAMA
  • #2 3489869
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    możesz dać jeden br i jak jest ciasno to dać kolanko i zrobi się taka litraż L lub dać dwa BR wtedy ich średnica będzie krótsza. BR nie wlicza się w pojemność budy tylko wlicza się głośnik i wzmocnienia.
  • REKLAMA
  • #3 3489965
    mockba
    Poziom 15  
    a ile doliczyc litrow moze miec ten glosnik ? ile mam doliczyc?

a czy mogle zmniejszyc litraz obudowy wrzucajac grube rozpórki ? czy tak robic sie nie powinno?
    moze tak uzyskam te 36,5 cm glebokosci obudowy i zmiesmi sie sie ten br fi10cm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3490085
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Cytat:
    lub dać dwa BR wtedy ich średnica będzie krótsza
    i tu się kolega myli jeśli dajemy 2 br wtedy ich długość będzie większa niż dla jednego tunelu br np:
    dla głośnika X jeśli chcemy użyć jednego br śr10cm jego długość będzie 20cm (dla uzyskania strojenia na poziome 40Hz)
    a jeśli chcemy użyć 2xbr o śr10 cm długość pojedynczego br będzie wynosić aż 47 cm jw.(dla uzyskania strojenia na poziome 40Hz)
    Cytat:
    BR nie wlicza się w pojemność budy tylko wlicza się głośnik i wzmocnienia
    br także się wlicza tak samo jak objętość zajmowana przez głośnik jak i wzmocnienia w obudowie i jeśli to sub aktywny to także wzmacniacz
  • #6 3490173
    mockba
    Poziom 15  
    Cytat:
    WEJDZ NA STRONE TAM JEST DOKŁADNA OBUDOWA ZOBACZ TO
    http://www.speakertrade.com/ravemaster/PDF/Manual_BSW_II_WEB.pdf

mam tego pdf'a tylko ta obudowa jest chyba strojona na 45hz i niewiem czy te 50l to z glosnikiem rozpórkami itp...

nie jestem biegly w obliczniu i projektowaniu dlatego chce sie wszystko zapytac. robilem symulacje w winisd ale niewiem czy dobrze mi to wychodzi dlatego pytam. chce staram sie byc samodzielny ale poczatki bywaja trudne..
    A jak ja lepiej stroic ? na 37 czy 45 hz tak jak zaleca producent
    prosze jeszcze o pomoc i wyrozumialosc.
  • #7 3899994
    Pogromca
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem 37hz , 45hz zbyt wysokie strojenie . Sam mam ten sam problem z obudową pod ten głośnik . Nawet nie zabrałem się za cięcie płyt bo wymiary :-/ . Ja mam praktycznie te same wymiary ale skrzynie zestroiłem na 38hz i buda na 50L . Tylko problem w tym kto napisał że dolicza się zajmowane miejsce przez bas reflex oraz głośnik i podpory a niby jak to zrobić na oko powiększać :-/ . Ilekroć czytam te posty następuje niechęć w moim umyśle że strata kasy :-/ . Każdy co innego gada najlepiej znaleźć kogoś kto projektuje i się zna na tym . Jeden człowiek nie wielu każdy doda 3 grosze i człowiek zniechęcony do wszystkiego :-/ . Możemy się zgadać kliknij do mnie na gg 9106641 podam ci gg pewnego konstruktora wyliczy nam obudowę co i jak . Zrobimy 2 suby tego samego typu ;) . Pozdrawiam
  • #8 3909694
    mockba
    Poziom 15  
    widze ze temat zostal wykopany... ja juz wykonalem obudowe pod ten glosnik wkoncu ja zestroilem na okolo 38Hz ...A nawiazujac cala przyjemnosc i radosc w tym aby wykonac jak najwiecej samodzielnie. Bo to nie sztuka kupic gotowe....
    Pozdrawiam
  • #9 3918041
    Pogromca
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A czy mógł byś podać linka do strony z nim aby ocenić . Ściągać nie będę chce zobaczyc jak tobie wyszło

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy obudowy bas-refleks (BR) dla głośnika BSW 124 II z strojeniem na 37 Hz. Autor planuje obudowę o pojemności około 50 litrów i wymiarach wewnętrznych 50x40x25 cm, jednak ma problem z doborem długości tunelu BR o średnicy 10 cm, który według symulacji w programie WinISD powinien mieć 26,5 cm, a obudowa ma tylko 25 cm plus grubość ścianki. Poruszono kwestię, czy do pojemności obudowy należy doliczać objętość zajmowaną przez głośnik, wzmocnienia i tunel BR – większość uczestników zgadza się, że BR nie wlicza się do pojemności, natomiast głośnik i wzmocnienia tak. Wskazano, że przy zastosowaniu dwóch tuneli BR o mniejszej średnicy (np. 2x6 cm) długość każdego tunelu będzie znacznie większa niż przy jednym tunelu o większej średnicy. Podkreślono, że strojenie na 37 Hz jest korzystniejsze niż na 45 Hz, które jest wyższe niż zalecane przez producenta. Autor ostatecznie wykonał obudowę zestrojoną na około 38 Hz. Wskazano również na dostępność dokumentacji technicznej głośnika na stronie producenta (speakertrade.com). Poruszono temat stosowania rozpórek w obudowie i ich wpływu na efektywną pojemność. Wskazano, że projektowanie obudowy wymaga precyzyjnych obliczeń i najlepiej skonsultować się z doświadczonym konstruktorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA