logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wybrać napęd do mojej konstrukcji? Coś w sensownej cenie.

greg8 26 Sty 2007 10:48 1593 15
  • #1 3489136
    greg8
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z wyborem napędu do mojej konstrukcji. Waży około 0,3kg i będzie zasilana napięciem 4,8V. Myślałem o użyciu serwa jako silniczka ale nie wiem czy nie za słabe i dość drogie, wpadłem też na pomysł zastosowania silniczków z lego ale to dość droga opcja(może ktoś ma na sprzedaż za sensowną cenę? :-) )
    Chodzi mi o napęd którego cena (dwa silniczki) nie będzie przekraczać 50zł.
    Proszę o rady.

Na zdjęciach widać obudowę którą zastosuję, część elektroniki oraz zasilanie.
  • #2 3489374
    jahoo
    Poziom 15  
    Mam podobnej wielkości i wagi robota. Zastosowałem kawałek podwozia z zabawki RC ( silniki DC z przekładniami w plastikowej obudowie). Spowolniłem PWM i śmiga bez problemu. Koszt 5zł, ale to trzeba trafić i uczęszczać na giełdy staroci itp. :)
  • #3 3489382
    greg8
    Poziom 11  
    Ale skąd wziąć takie silniczki. Jedyna giełda jaką znam w Krakowie to elektroniczna. Można tam dostać silniczki?
  • #4 3489942
    jahoo
    Poziom 15  
    A faktycznie jesteś z Kraka. No więc silniczki można dostać na giełdzie u panów złomiarzy elektronicznych
    ( na zewnątrz ) i u Pana wewnątrz ( włazisz tam gdzie stoiska elektroniczne i tam w przejściu siedzi taki Pan).
    Co do źródeł zabawkowych to wybierz się na giełdę staroci przy lodowisku na grzegórzeckiej, jest pełno popsutych zabawek i innego sprzętu przydatnego w konstrukcjach. Jak nie znajdziesz to odezwij się PW, mam sporo złomu z aut R/C, pohandlujemy.

Edit:giełda staroci jest czynna w niedzielę do południa!!!
  • #5 3489997
    greg8
    Poziom 11  
    Dzięki :-)
    W weekend przejdę się na obie giełdy i jeżeli niczego nie znajdę to się na PW odezwę.
    Thx
  • #6 3490054
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Pewnie, że tak...
    Mówimy oczywiście o giełdzie na Balickiej...
    Z przekładnią trafiają się najczęściej krokowe ale jak się dobrze rozglądnąć to i zwykłe można trafić...
  • #7 3490473
    greg8
    Poziom 11  
    oczywiście, że o tej na Balickiej
    Da się tam też znaleźć serwa(bo może taki napęd był by lepszy)?
    :-)
  • #8 3490579
    jahoo
    Poziom 15  
    Serw tam raczej nie znajdziesz... Zresztą nie opłaca się za bardzo do takiej konstrukcji stosować, są tańsze rozwiązania.
  • #9 3490616
    greg8
    Poziom 11  
    myślisz że spokojnie znajdę dwa takie same zwykłe silniczki z przekładnią lub wolnoobrotowe za dość niską cenę?
    :-)
  • #10 3490655
    jahoo
    Poziom 15  
    Zwykłe znajdziesz 2 sztuki, przekładnie dorobisz, no i przydałoby się pwm'a, bo tak to zasuwają strasznie, no chyba, że przekładnie konkretne zastosujesz. Mimo wszystko polecam giełdę staroci, zdarzają sie tam wspaniałe źródełka części ( nie zawsze, ale zdarza się).
  • #11 3490686
    greg8
    Poziom 11  
    Właśnie chciałem uniknąć robienia przekładni i dlatego pomyślałem o serwach bo one chyba się tak szybko nie obracają.
    A z tym pwm to jak to jest? :-) Coś w programie mam inaczej pisać? (Mam ATMege 16)

Bo cienki jeszcze w bascomie jestem i nie wiem czy sobie poradzę. :-)
  • #12 3490790
    jahoo
    Poziom 15  
    heh, akurat masz procka którego sam posiadam. ma on 2 wyjścia pwm i nimi właśnie steruję silnikami. PWM'em kwantuję sobie sygnały enable w układzie L293D + 4 wyjścia do sterowania lewo-prawo.
    Aby używać przerwań w procku wystarczy w bascomie:
    Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1
    potem w trakcie programu ustawiasz współczynniki wypełnienia np :
    Pwm1a = 100
    Pwm1b = 200
    i na wyjsciach proca OCR1 i OCR2 masz juz PWM'y
  • #13 3491162
    greg8
    Poziom 11  
    A będzie mi to działać na mostkach według schematu Tildena? (zdjęcie)
    Wielkie dzięki za opisanie obsługi pwm w bascomie :-)
  • #14 3497672
    jahoo
    Poziom 15  
    Poka schemat, to Ci powiem czy będzie działać. Generalnie chodzi o to, żeby PWM kwantowało włączanie i wyłączanie mostka.
    BTW udało Ci się coś upolować na giełdach?
  • #15 3497989
    greg8
    Poziom 11  

Byłem jedynie na giełdzie na Balickiej ale tam widziałem jedynie które byłyby za słabe (od cd) lub inne tego typu.
    Myślałem nad kupieniem dwóch wkrętarek na allegro za 20 kilka zł ale nie jestem przekonany czy uda mi się wymontować silniczek i czy będzie pasował.
  • #16 3499069
    jahoo
    Poziom 15  
    Mostek taki można sterować pwm, musiałbyś tylko dać np w ciąg zasilania jakiś tranzystorek i bazę podpiąć do wyjścia PWM procka. Co do Balickiej to słabo szukałeś. Byłem na giełdzie i widziałem silniki które spokojnie pociągną Twoją konstrukcję . Wkrętarki są super, bo mają już od razu przekładnie i nie trzeba nic dobierać. Gdzieś na elektrodzie jest link do robota sumo zbudowanego przez użytkownika MirekCz , tam właśnie są zastosowane te silniczki.

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje napędu do konstrukcji o masie około 0,3 kg zasilanej napięciem 4,8 V, z budżetem do 50 zł za dwa silniki. Rozważano użycie serw, jednak są one drogie i prawdopodobnie zbyt słabe. Alternatywnie proponowano silniki DC z przekładniami pochodzące z zabawek RC, dostępne na giełdach elektronicznych i staroci, zwłaszcza na giełdzie na Balickiej w Krakowie. Silniki te można sterować za pomocą PWM generowanego przez mikrokontroler ATmega16, wykorzystując układ L293D do sterowania kierunkiem i prędkością. Wskazano, że serwomechanizmy raczej nie są opłacalne dla takiej konstrukcji. Zalecane jest stosowanie silników z przekładniami lub wolnoobrotowych, a PWM pozwala na regulację prędkości. Jako alternatywę rozważano silniki z wkrętarek kupowanych na Allegro, które mają wbudowane przekładnie i mogą być odpowiednie. Schemat sterowania mostkiem H (Tildena) za pomocą PWM jest możliwy, wymaga jednak odpowiedniego podłączenia tranzystora do wyjścia PWM mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA