Dlaczego komputer resetuje się i pokazuje BSOD 0x00000050 podczas grania i jak to naprawić?
Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest przegrzewanie procesora — przy ok. 70°C w czasie gry błędy i restarty są już bardzo możliwe, więc trzeba wyczyścić radiator i wentylator, usunąć kurz, nałożyć nową pastę termoprzewodzącą i sprawdzić, czy obudowa ma sensowny przepływ powietrza [#3511378] Temperatura warto monitorować programem takim jak SpeedFan albo Everest Home, żeby potwierdzić, czy po uruchomieniu gry szybko rośnie do niebezpiecznego poziomu [#3499012] Jeśli po chłodzeniu problem nie zniknie, trzeba jeszcze sprawdzić pamięć RAM — najlepiej uruchamiać komputer na jednej kości naraz, bo uszkodzony moduł albo zła konfiguracja pamięci też może powodować BSOD i restarty [#3499817][#3504750] Wątpliwy jest też zasilacz: przy Athlonie 3800+ i GeForce 7900 GS kilka osób zwróciło uwagę, że słaby lub markowy zasilacz 400 W może nie wyrabiać pod obciążeniem w grach [#3499462][#3505693]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Włączam sobie spokojnie grę Call of Duty 2, chwile gram i niestety resetuje sie komputer i pojawia niebieski obraz!
Komputer zaczyna głośno chodzić i żeby włączyć go ponownie musze chwile odczekać bo za każdym razem gdy od razu chce włączyć komputer pojawia sie niebieski obraz i resetuje sie komputer i tak w kółko!
Mój komputer: Geforce 7900 GS
RAM:1536
Athlon:3800+
Jak temu zaradzić?
...stop 0x00000050(0xF000EF5DO0x00000000xBF80170A 0x00000002
tyle ze pewnych rzeczy nie rozumie:
"Zlokalizuj dowolny plik .sys o następujących cechach: a. Losowo wygenerowana nazwa pliku składająca się z maksymalnie ośmiu małych liter, np. gbqxmhia.sys, upzvlbvv.sys lub jsbmefvk.sys.
b. Data utworzenia: 11 stycznia 2005.
c. Rozmiar pliku: 14 KB (13 824 bajty).
d. Ustawiony atrybut Ukryty."
ja mam duzo plików sys w drive!i teraz mam kazdy sprawdzać który ma 14 kb itd?
no więc to chyba o to chodzi więc prosze:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 12:24:05, on 2007-01-28
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
ale żes zaszalał...byś moze uważnie czytał cały temat i zauważył ze użytkownik tronic już mi przesłał ten link te sposoby są dziwne i jakoś nie potrafie ich zbytnio zrozumieć i wykonać
Jankolo niestety to nie pomogło:/ zrobiłem jak w instrukcji...
"Jakie szkody wyrządza?
Spamuje twoich znajomych z listy kontaktów linkami w których są ukryte groźne bonusy. Zostajesz zbanowany na Gadu-Gadu. Czas ban`a trwa około 24 godzin jednakże przed odbanowaniem trzeba się uporać z usunięciem gada. Niemożliwość wysyłania wiadomości. "to zbytnio nie pasuje do mojego problemu...mimo wszystko usunulem go na wszelki wypadek i to samo.
Wydaje mi sie ze zasilacz nic do tego nie ma...mam już kompa 3 miesiące grałem po kilka godzin i nic..a teraz nawet jak odpalam ta sama gre komp sie resetuje po 5 minutach.
Hmm mozesz programem SpeedFan lub Everest Home. Sprawdz na plytce ze sterownikami do plyty glownej czy producent nie dal czegos do pomiarow od siebie.
Jaka masz plyte?
jak używam tego programu(http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=188&t=82 ) resetuje mi sie komp no i pojawia niebieski ekran a głównie gdy skanuje system...:/ myśle ze format bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem bo juz nie wiem co zrobic zeby usunac te robaki
Kto ci powiedzial ze to na pewno przez robaki??
ja mialem tak od przegrzewania sie procka i od niewydolnosci zasilacza!! Wywalalo niebieski ekran ostrzegawczy i za kazdym razem blad zglaszal inny sterownik urzadzenia raz ide.sys raz nvmini.sys zwykla loteria. Mam Athlona64 2800 GF6600 512MB DDR400 dwa dyski i naped dvd i mialem wowczas zasilacz Mercury400W czyli jakis szrot. Zmiana na firmowy 525W za ponad 300zl i komp lata od ponad 8miesiecy i ani raz sie nie wysypal!!
Podaj jaki masz zasilacz bo do zasilania takiego sprzetu nie wystarczy Codegen350W zauwaz ze jak odpalasz gre to drastycznie wzrasta uzycie procka i grafiki a razem z ich uzyciem wzrasta zapotrzebowanie na zasilanie!!
Czy sprawdziłeś pamięć operacyjną? Jeżeli będzie uszkodzona (wystarczy jeden moduł) , to nawet format Ci nie pomoże (już podczas świeżej instalacji systemu mogą pojawić się takie błędy, uniemożliwiając jej ukończenie).
Sprawdź również parametry pracy pamięci (czy nie jest przetaktowana).
Zeby sprawdzic pamiec proponuje test MEMTestem zrobic bedziesz mial pewnosc co do niej. Faktycznie RAM tez moze byc winny i czekamy na informacje o zasilaczu.
Zeby sprawdzic pamiec proponuje test MEMTestem zrobic bedziesz mial pewnosc co do niej. Faktycznie RAM tez moze byc winny i czekamy na informacje o zasilaczu.
Witam.
Co do memtest'u, to nie polegałbym zbytnio na nim (miałem parę przypadków, że żadnych błędów nie wykazał, a mimo to pamięć była wadliwa - nawet po całonocnych testach).
Pozdrawiam.
PS.
zuber88
Czy moduły pamięci masz zainstalowane w odpowiednich gniazdach płyty głównej? Jaka płyta główna i jak zainstalowałeś moduły?
gdy sprawdzam RAM to niestety komputer sie restartuje elbob chodzi ci o wmątowanie ramu do plyty głownej? jesli tak to juz bylo 1024 od kupna i dolozylem 512
płyta główna:Gigabyte GA-K8NF-9-RH NF4 S939
hmm tego ci nie powiem jakiej firmy
jestem troche zdesperowany bo gdy chce zrobic jakis scan (np.Spybot Search & Destroy 1.4 lub memtestem) to sie resetuje...no i nie moze sie sam odaplic :/ dopiero gdy go wylacze i po minucie wlacze chodzi...na bardzo duży obrotach.
mysle ze format(z reguły pomaga)...a jeśli to nie pomoże no to do serwisu
gdy sprawdzam RAM to niestety komputer sie restartuje elbob chodzi ci o wmątowanie ramu do plyty głownej? jesli tak to juz bylo 1024 od kupna i dolozylem 512
płyta główna:Gigabyte GA-K8NF-9-RH NF4 S939
Mery 400 W
Witam.
Moduły pamięci 1024MB i 512MB masz w całości czy jako 2x512MB i 2x256MB?
Sprawdzałeś jak będzie się zachowywał komputer po usunięciu pamięci, którą dołożyłeś (512MB). Jeżeli to nic nie zmieni, spróbuj usunąć 1024MB a w jej miejsce zainstaluj 512MB.
Zasilacz do tego sprzętu też wydaje mi się troszkę za mały.
Popróbuj z tą pamięcią.
Zasilacz do sprawdzenia również podmieniłbym na lepszej marki i mocniejszy.
Osobiscie mam Qolteca XtemPower 525W z mnostwem bajerow bo 400W nie dawalo rady i to mocno przy moim A64 2800 1,8Ghz@2,35 512MB DDR400@480 GF6600 tez mocno wyzylowany do tego dwa dyski i naped i 400W przysiadal w czasie grania. Co do pamieci to posluchaj rady elboba najpierw start na jednej kosci potem na drugiej znajdziesz winnego. Jesli Obie kosci samodzielnie beda szly jak nalezy to moga sie obie razem nie zgadzac z timingami lub zegarem.
Problem dotyczy komputera z kartą graficzną Geforce 7900 GS, procesorem Athlon 3800+ i 1536 MB RAM, który podczas gry Call of Duty 2 ulega resetowi i wyświetla niebieski ekran z błędem stop 0x00000050. Objawy to częste restarty, głośna praca wentylatorów oraz konieczność odczekania przed ponownym uruchomieniem. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: przegrzewanie procesora (temperatury przekraczające 70°C podczas gry), niewydolny lub niskiej jakości zasilacz (wspomniany model Mercury 400W, który może nie dostarczać wystarczającej mocy), problemy z pamięcią RAM (możliwe uszkodzenia lub nieprawidłowa konfiguracja modułów 1024 MB i 512 MB na płycie Gigabyte GA-K8NF-9-RH NF4 S939), a także infekcje malware (trojany wykryte przez HijackThis). Zalecane działania to wyłączenie automatycznego restartu po błędzie, monitorowanie temperatur za pomocą programów SpeedFan lub Everest, dokładne czyszczenie chłodzenia procesora i wymiana pasty termoprzewodzącej, testowanie pamięci RAM pojedynczymi modułami oraz rozważenie wymiany zasilacza na mocniejszy i markowy (np. 525W). Próby skanowania systemu antywirusami kończą się restartem, co może wskazywać na poważniejsze problemy sprzętowe. Formatowanie systemu jest rozważane jako ostateczność, jednak nie gwarantuje rozwiązania, jeśli przyczyną są uszkodzenia sprzętowe lub przegrzewanie. Ostatecznie sugerowane jest oddanie komputera do serwisu, jeśli samodzielne próby nie przyniosą poprawy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.