logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny problem z komputerem pewnie płyta albo procesor...

beczka13 16 Wrz 2008 17:26 2439 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co może powodować losowe restarty komputera podczas kopiowania danych i uruchamiania gier, skoro system i podzespoły na pierwszy rzut oka działają normalnie?

Najbardziej prawdopodobna jest płyta główna albo jej sekcja zasilania, a nie sam procesor — szczególnie jeśli komputer resetuje się pod obciążeniem przy kopiowaniu z USB/sieci i przy starcie gry [#5541056][#5541573] Sprawdź dokładnie kondensatory na płycie i cały rząd przy radiatorze, bo nie tylko spuchnięte/wylane, ale też „wyschnięte” mogą powodować takie objawy; jeśli to możliwe, porównaj działanie podzespołów na innej płycie głównej [#5541056][#5541434][#5541518] Skoro po podmianie zasilacza problem nadal występuje, zasilacz jest mniej podejrzany, a winy warto szukać dalej w płycie lub jej zasilaniu [#5541310][#5541573] Procesor można sprawdzić programami PC-CHECK lub SuperPI, a pamięć testować Memtestem na pojedynczych kościach RAM [#5541110][#5541623][#5541665] Dysk twardy nie wyglądał na głównego winowajcę, bo testy HDTune wyszły OK [#5542861]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5540915
    beczka13
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z komputerem.
    Ogólnie działa wszystko chodzi płynnie, ale są takie sytuacje, że tak nie jest.
    Jak by w tym komputerze czegoś brakowało.
    Naprzykład chcę skopiować piosenki na MP4, podłączam do USB i klikam kopiuj, skopiują się może 2-3 czasem nawet około 10 piosenek i się resetuje komputer.
    Tak samo jest jeżeli kopiuje coś przez połączenie sieciowe, ale jak kopiuje z mojego dysku "C" na "D"to nie ma żadnych problemów.
    Jest jeszcze jedna sytuacja instaluję Call Of Duty 2 (wymagania sprzętowe spełnione na MAX).
    Gra się instaluję, wszystko ładnie.... odpalam przeleciały filmiki klikam NEW GAME i wyskakuje "BŁĄD" i powrót do Windows.
    Na pewno nie jest to wina gry (testowałem,m na innym komputerze).
    Nie jest to też wina Windows-a (wielokrotnie zmieniałem na SP-1, Sp-2 home Edytion proffesinal i nic)
    Jest jeszcze wiele podobnych przypadków, ale wszystkie wyglądają tak samo więc nie ma sęsu ich opisywać...

Jeśli ktoś by wiedział co szwankuje lub co trzeba wymienić proszę o pomoc.
    Podejrzewam płytę gł. albo procesor.
    Kartę graficzną i pamięć ram wymieniłem został jeszcze dysk, ale raczej to nie jego wina:)

Mój sprzęt AMD 1.4 MHZ 768 Ram dysk 40gB płyta główna K7Vta3.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5541056
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Sprawdź kondensatory na płycie gł czy nie są spuchnięte lub wylane . To samo dotyczy się zasilacz - No i podaj jego markę i moc .
    Pamiętaj że to już wiekowy komputer i nawet jeśli kondensatory wyglądają poprawnie to mogły już wyschnąć i straciły swoją pojemność .
    Możesz też do testów podmienić zasilacz na inny .
  • #3 5541066
    beczka13
    Poziom 10  
    Zasilacz, mam Tracer 400W, testowany na innym kompie ten zasilacz działał i nie było tego problemu, a kondensatory zostały przeze mnie wymienione
  • #4 5541077
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Wymieniles wszystkie kondensatory w galezi? Zmierz napiecia tej swojej "atrapy" zasilacza MIERNIKIEM i przedstaw na forum. Pamieci testowales Memtest'em?
  • #5 5541100
    beczka13
    Poziom 10  
    Niestety nie mam odpowiedniego sprzętu żeby zmierzyć napięcie, ale zasilacz wyjąłem z nowego komputera na którym wszystko działało idealnie, a na moim problem się powtarzał.
    Więc to nie jest wina zasilacza, a co do kondensatorów to nie mam pojęcia jak sprawdzić, ale czy to może być ich wina, wtedy mógłbym kupić nową płytkę to niewielki koszt.
    Wymieniłem tylko wylane i wypukłe...
  • REKLAMA
  • #6 5541110
    mat_ed
    Poziom 43  
    Sam procesor mozesz przetestowac np. w programie PC-CHECK, dostepny np. na Hiren's boot cd. Przedstaw z ciekawosci screen'y z wszystkich zakladek HdTune.
  • REKLAMA
  • #7 5541119
    beczka13
    Poziom 10  
    OK, za chwilę tak zrobię, ale ten procesor nawet jeśli to jego wina czy ten program to wykryje?
    Komputer przecież działa normalnie tylko przy bardziej wymagających momentach się resetuje, ale to też nie zawsze np. GTA san andreas mi działa ładnie, a COD2 nie, ale screeny zaraz wkleję.
    Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe, że to może być wina dysku?
  • #8 5541220
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kondensatory same z siebie nie puchną. Powoduje to wadliwie funkcjonujący zasilacz.
  • #9 5541226
    beczka13
    Poziom 10  
    Ale ten komputer ma już jakieś 7lat więc takie części się zużywają powoli ale jednak.
  • #10 5541273
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Najwyraźniej kolega wie lepiej. Pozostaję w dyskusji wyłącznie jako moderator.
  • #11 5541310
    beczka13
    Poziom 10  
    Właśnie komputer przetestowałem na innym zasilaczu, problem się powtarza, a ten zasilacz który był w moim komputerze nie sprawia żadnych problemów na innych komputerach.
    Czy macie jakieś inne pomysły?
  • #12 5541385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 5541408
    beczka13
    Poziom 10  
    No dobra, ale czy to jest wina kondensatorów?
    Jeśli tak to kupie sobie nową płytę główną i problem się rozwiąże ale jeżeli tonie to?
    Czy można to jakoś sprawdzić?
    Proszę o pomoc
  • #15 5541473
    beczka13
    Poziom 10  
    Też o tym myślałem ale nie mam żadnej innej płyty :) nie ma jakiegoś innego sposobu
  • #16 5541514
    DriverMSG
    Jest jeszcze sporo innych zagadnień do sprawdzenia - ale my tu nie jesteśmy by zgadywać - podaj więcej danych o które cie proszono do analizy , plus dodatkowo podaj temperatury podzespołów mierzone termometrem , oraz model karty graficznej bo jakoś nie wiedzę nic o niej .
  • #17 5541518
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Tylko i wyłącznie na innej płycie kolego. A kondensatory wymienia się wszystkie spuchnięte lub/i wylane w linii powiązanych ze sobą dodatnio.
  • #18 5541559
    beczka13
    Poziom 10  
    Wymieniony jest cały rząd kondensatorów przy radiatorze, ale nie wszystkie na płycie głównej, ale zauważyłem że wszyscy skupiacie się na częściach z płyty głónej, a czy to nie może być coś z procesorem?
    Proszę o odpowiedź czy można jakoś procesor przetestować?
  • #19 5541573
    DriverMSG
    Odpowiedź już padła - K!lleR ci odpowiedział .
    Nie skupiamy się na procesorze z kilku powodów - po pierwsze i tak go nie naprawisz , po drugie wszystko wygląda na uszkodzenie płyty gł lub jej linii zasilania .
    No ale można wnioskować że nie czytasz i tak naszych odpowiedzi , więc .............
  • #20 5541596
    beczka13
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Odpowiedź już padła - K!lleR ci odpowiedział .
    Nie skupiamy się na procesorze z kilku powodów - po pierwsze i tak go nie naprawisz , po drugie wszystko wygląda na uszkodzenie płyty gł lub jej linii zasilania .
    No ale można wnioskować że nie czytasz i tak naszych odpowiedzi , więc ...

Powiedzmy, że to nie będzie płyta główna tylko procesor, nie naprawie go, ale za 20zł kupię identyczny.
    Dlatego pytam właśnie na tym forum co mam wymienić Procesor czy płytę czy oba?
    Natomiast wypowiedzi czytam wszystkie uważnie, a na programie który podał mi kolega piszą po prostu jego dane, a nie stan, a temp itd. jest w normie.
    Więc też mi się wydaje, że to płyta ale wolę was właśnie o to spytać żeby nie kupować niepotrzebnych części.
    Przepraszam zapomniałem dodać mam GeForce 5500.
    Poprawiłem post ostatni raz. TONI_2003
  • #21 5541623
    DriverMSG
    W takim razie zrób testy procesora programem SuperPI , oraz na pojedynczych kościach pamięci testy Memtest .
    Jeśli przejdą wszystko prawidłowo - to trudno tu winić sam procesor .
  • #22 5541631
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    beczka13 napisał:

Powiedzmy że to nie będzie płyta główna tylko procesor, nie naprawie go.... ale za 20zł kupię identyczny dlatego pytam właśnie na tym forum co mam wymienić Procesor czy płytę czy oba??

Tak więc niech szanowny kolega sprawdzi podzespoły na innej płycie głównej aby je wykluczyć. Łącznie z kartą graficzną.
  • #23 5541642
    beczka13
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc zaraz przetestuję procesor.

A co do pamięci to:
    "oraz na pojedynczych kościach pamięci testy Memtest"

Czy Memtest to jakiś program i czy do testu mam wyjąć jedną kość ram, a potem drugą?
    Zrobić testy tym programem SuperPI bo jakoś go nie czaje?
  • #24 5541665
    DriverMSG
    beczka13 napisał:
    Dzięki za pomoc zaraz przetestuję procesor

A co do pamięci to:
    "oraz na pojedynczych kościach pamięci testy Memtest"

czy Memtest to jakiś program i czy do testu mam wyjąć jedną kość ram a potem drugą??

Tak - Memtest to program .
    Tak - Najpierw jedną potem drugą .
  • #25 5541976
    mat_ed
    Poziom 43  
    Dlaczego jeszcze nie sprawdziles procesora programem, ktory wymienilem? Program ten sprawdza dokladnie procesor czy jest sprawny - pamiec cache itd.
    Poza tym , dlaczego w dalszym ciagu nie ma tu screen'ow z HdTune?
  • #26 5542681
    beczka13
    Poziom 10  
    Sprawdziłem już procesor oto screeny:
    Testy przeprowadziłem w dwóch rubrykach, "error Scan" i "benchmark"
    Dziwny problem z komputerem pewnie płyta albo procesor...
    Na moje oko, wszystko jest dobrze, ale proszę was o ocenienie wyników.
  • #27 5542861
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    beczka13 napisał:
    Sprawdziłem już procesor oto screeny

Tyle tylko, że przedstawiłeś testy dysku twardego i jest z nim OK.
  • #28 5543841
    beczka13
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Sam procesor mozesz przetestowac np. w programie PC-CHECK, dostepny np. na Hiren's boot cd. Przedstaw z ciekawosci screen'y z wszystkich zakladek HdTune.

Przepraszam za pomyłkę ale myślałem że to chodzi o program HDTune.

Teraz ściągam program Hiren's boot cd. jak będzie ok to przedstawię screeny

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Czy możecie powiedzieć jak przetestować procesor bo te programy które podaliście są jakieś lewe
  • #29 5544346
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czy możecie powiedzieć jak przetestować procesor bo te programy które podaliście są jakieś lewe

Sprecyzuj. Od dawna używam PC-CHECK do sprawdzania procesora i nie mogę na niego narzekać, tak więc nie wiem co Ci nie pasuje w nim.
  • #30 5544351
    beczka13
    Poziom 10  
    Możesz podasz do niego link?
    Ja już ściągnąłem 5 wersji i na każdej coś innego...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który podczas kopiowania plików na urządzenia USB lub przez sieć resetuje się, natomiast kopiowanie między partycjami dysku działa bez problemu. Podczas instalacji i uruchamiania gry Call of Duty 2 pojawia się błąd i powrót do systemu. System operacyjny był wielokrotnie reinstalowany (różne wersje Windows), a gra działa poprawnie na innym komputerze, co wyklucza ich wadę. W dyskusji sugerowano sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, które mogły ulec uszkodzeniu lub wyschnięciu, mimo że część z nich została wymieniona. Zasilacz Tracer 400W był testowany na innym komputerze i działał poprawnie, a problem występuje nadal, co wyklucza jego winę. Proponowano testy procesora programem PC-CHECK (dostępny na Hiren's Boot CD) oraz testy pamięci RAM programem Memtest, które użytkownik miał wykonać. Dysk twardy został przetestowany programem HDTune i nie wykazał błędów. Wskazano, że uszkodzenie najprawdopodobniej dotyczy płyty głównej lub jej linii zasilania, a wymiana procesora jest możliwa, lecz mniej prawdopodobna jako przyczyna. Użytkownik prosił o instrukcje dotyczące testowania procesora i pamięci RAM oraz o link do programu PC-CHECK. Wskazano również na konieczność testowania podzespołów na innej płycie głównej w celu wykluczenia uszkodzeń. Dodatkowo podano, że karta graficzna to GeForce 5500.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA