logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator zasilacza. Czy podłączyłem prawidłowo?

mesi18 26 Sty 2007 22:25 1277 6
REKLAMA
  • #1 3491763
    mesi18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kupiłem nowy wentylator do zasilacza. Stary wentylator był przylutowany do płytki zasilacza, więc odciąłem kabelki, wyprowadziłem je na zewnątrz zasilacza i podłączyłem na włącznik inny wentylator. A ten nowy włożyłem do zasilacza i podłączyłem na płycie pod "sys_fan". Proszę mi powiedzieć czy zrobiłem to prawidłowo i czy nic się nie stanie??? Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3491817
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Po co te kombinacje ? Podłącz nowy zasilacz tak jak był oryginalnie.
  • REKLAMA
  • #3 3491834
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Dobrze podłączyles, prawdopodobnie przy okazji masz monitoring obrotow wiatraka zasilacza.

Co do kabelkow od wiatraka z zasilacza - nie trzeba było ich wyprowadzac. Zaizolowac i zostawić. Wygodniej zasilanie brac z molexa.
  • REKLAMA
  • #4 3491843
    mesi18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tylko że nowy wentylator ma końcówkę, która pasuje do "sys_fana" na płycie, a tak to musiałbym przeciąć kabelek i podłączyć na płytkę zasilacza. Zresztą ten stary wentyl miał 2 przewody: czarny i czerwony, a nowy ma 3: czarny, czerwony i żółty, więc jak to zrobić?
    Tak, jest monitoring obrotów wentylka. A na tych kabelkach z zasilacza podłączyłem sobie stary wentyl w środku kompa i zrobiłem włącznik, aby nim sterować. A powiedz proszę czy wentyl zasilacz może być podłączony do "sys_fan+ czy musi być na płytce zasilacza przylutowany?
  • #5 3492307
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nie musi. Jest dobrze podlaczone.

tronic1 - jak nowy zasilacz?
  • #6 3492641
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    wszystko jest OK, tak zostaw.
  • REKLAMA
  • #7 3493902
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    No wg. mnie też zbędne były te wszystkie kombinacje... Odlutować stary, w nowym odciąć jeden (nie wiem dokładnie który), który jest odpowiedzialny za kontrolę obrotów i przylutować w miejsce, gdzie był przylutowany stary. Potem przy zdejmowaniu zasilacza jest zbędna robota z tą wtyczką odstającą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił wentylator zasilacza, odcinając oryginalne przewody i podłączając nowy wentylator do złącza "sys_fan" na płycie głównej. Nowy wentylator posiada trzy przewody (czarny, czerwony, żółty), podczas gdy stary miał dwa (czarny i czerwony). W dyskusji potwierdzono, że takie podłączenie jest poprawne i wentylator może być zasilany z płyty głównej, co umożliwia monitoring obrotów. Zalecano pozostawienie odciętych przewodów starego wentylatora zaizolowanych lub zasilanie wentylatora z molexa. Alternatywnie sugerowano przylutowanie przewodu odpowiedzialnego za kontrolę obrotów do oryginalnego miejsca na płytce zasilacza, co ułatwia demontaż zasilacza i eliminuje konieczność stosowania dodatkowych wtyczek. Ogólnie uznano, że obecne rozwiązanie jest prawidłowe i bezpieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA