logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowinki i doświadczenia z użytkowania Eplan P8 - co nowego?

26 Sty 2007 23:08 9786 13
REKLAMA
  • #1 3491946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3492015
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Przyznam się, że mimo iz posiadam pełną wersję 8, to jeszcze go nawet nie instalowałem. Jakoś nie ciągnie mnie do programów wspierających projektowanie elektryki. A dlaczego kolega pyta?
  • #3 3495971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3496952
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Nie zużywam długopisów, ani nie robię podobnych rzeczy. A dlatego, że nie projektuje elektryki. Używam softu ale do projektowania elektroniki, troche innego niż Eplan. Program posiadam, ale sobie spokojnie siedzi na twardym dysku. Może kiedyś sie przyda. Dziękuje za współczucie, ale nie jest potrzebne.
  • REKLAMA
  • #5 4182027
    wmazek
    Poziom 18  
    Ocena: 145
    Witam wszystkich!
    Wcześniej korzystałem z dobrodziejstw wersji 5.50 . Gdy spróbowałem
    Eplana P8 to stwierdziłem , iż jest o wiele lepszy . Można tym programem robić wszystko , poprzez rysowanie schematów i rysunków zwymiarowanych, generowanie zestawień materiałowych, wstawianie dowolnych plików graficznych, edycja formularzy i szablonów do swoich potrzeb, tłumaczenie tekstów i wiele innych. Jestem po prostu zachwycony. Jedyny mankament to cena . Pozdrawiam.
  • #6 4293994
    Gienonim
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ma ktos jakies materialy do eplana P8? jakiegos pdfa lub stronke.. cokolwiek aby zaczac sprawnie sie poruszac w tym programie?
  • #7 4376667
    huggo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, mam dwa pytania, może ktoś będzie umiał mi tu udzielić odpowiedź - Czy w wersji P8 jest wogole możliwe oznaczenie potencjału np "N" innym kolorem, gdyż u mnie zadne wykonane zmiany w "grafice połączeń" nie dają efektu?? Drugie pytanie na temat powiązań, muszę wykonać projekt, nie tylko z podziałem na strony i kolumny, ale jeszcze do tego na rozdziały, co za tym idzie by projekt generował odpowiednie powiązania, da się to jakoś ustawić ?? Z góry dziękuje za pomoc
  • #8 4378697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4789191
    huggo
    Poziom 11  
    Dzięki Geguś za pomoc choć problem się do końca nie rozwiązał to działa gdy połączanie jest np między 2 zaciskami, ale mi zależy by cała linia była jedego typu linii czy koloru, np Pe by było linią przerywaną a jak się kończy strzałką potencjałową to ten sposób nigdy nie działa niestety, a pamiętam ze w P5 nie było z tym żadnego problemu
  • #10 4789926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4792387
    huggo
    Poziom 11  
    Szyny zbiorcze wszysto rozwiązały, to jest to o co mi chodziło, wielkie dzięki za pomoc
  • #12 4854196
    michal800106
    Poziom 1  
    Czy ktoś z użytkowników forum posiada książkę do Eplan-a 8 w wersji elektronicznej lub może namiary na link.
    Z góry dziękuję
  • #13 4882852
    wojtek7474
    Poziom 1  
    Witam Koledzy ! Mam problem z uruchomieniem Eplana P8 -- podczas uruchamiania wyskakuje okienko : Error [MAX40.35] i Komunikat: The EPLAN program cannot be started with system EPLAN21 Engineering site.
    Co dalej z tym począć :( , proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #14 6052584
    Witekol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    07 Mar 2008 14:16 Re: Eplan P8

Witam Koledzy ! Mam problem z uruchomieniem Eplana P8 -- podczas uruchamiania wyskakuje okienko : Error [MAX40.35] i Komunikat: The EPLAN program cannot be started with system EPLAN21 Engineering site.
    Co dalej z tym począć , proszę o pomoc

Aktualny jeszcze problem? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowości i doświadczeń z użytkowania oprogramowania Eplan P8 w kontekście projektowania elektryki. Użytkownicy podkreślają, że Eplan P8 jest znacznie lepszy od wcześniejszych wersji (np. 5.50), oferując funkcje takie jak rysowanie schematów, generowanie zestawień materiałowych, edycję formularzy, wstawianie plików graficznych oraz tłumaczenie tekstów. Poruszono kwestie techniczne dotyczące oznaczania potencjałów różnymi kolorami w "grafice połączeń" oraz problemów z wyświetlaniem linii i symboli, które w P8 różnią się od wersji 5. Rozwiązaniem problemów z wyświetlaniem linii potencjału okazało się użycie symbolu "Przyłącze szyn zbiorczych" oraz odpowiednia konfiguracja warstw i ustawień grafiki połączeń. Pojawiły się także pytania o materiały szkoleniowe (PDF, książki) oraz problemy z uruchomieniem programu związane z błędem [MAX40.35] i komunikatem o systemie EPLAN21 Engineering site.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA