logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtry i strojenie w radioodbiorniku unitra SKALD 2 RP-630

luki55 27 Sty 2007 18:52 1556 1
REKLAMA
  • #1 3494886
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam:)
    Mam problem z odpowiednim dostrojeniem tego radioodbiornika. Problem polega na tym, że gdy dana stacja jest idealnie nastawiona tzn nie ma szumów itd to głośnik bardzo cicho gra natomiast obok częstotliwość rezosnansowej w dół i w góre jest mocny sygnał ale znikształcony( da sie słuchać ale to mnie nie zadawala).. wydaje mi się że problem jest w filtrach rezonansowych. Wariometr ma dwie cewki z wysuwanymi rdzeniam ferytowymi, dodatkowo z cewkami połączone są trymery. Wydaje mi sie że te zniekształcenia dzwięu sa spowodowane tym, że te rdzenie nie są dobrze wywarzone tzn nie wchodza równo do cewek ....Próbowałem coś z tym zrobić ale naprawde nie sposób ich ustawić...
    Jak można inaczej wykonać takie filtry żeby nie bawić sie z tymi cewkami , może dać stałe cewki i tylko trymery do regulacji?
    PS Chodzi mi oczywiście o pasmo FM....
    Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie sugestie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3496007
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    to nie sprawa przestrajanych cewek w głowicy jak piszesz tylko zle zestrojona pcz lub dyskryminator FM.te cewki w których przesuwają sie rdzenie to tylko przestrajanie pasma od 88 do 108MHz.
REKLAMA