logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć trzeci dysk MFM do AT 286 z kontrolerem WD1002A-WX1?

MCbx 27 Sty 2007 18:53 3271 24
REKLAMA
  • #1 3494892
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Witam.
    Działanie pewnego komputera polega na zbieraniu danych z karty pobierania danych i przechowywaniu ich na 40MB dysku MFM. Na innym dysku MFM jest system. I co parę dni chodzi się z dyskietkami i przenosi dane. Wyjątkowo wkurzające w dobie fast-ethernetu :)
    Komputer to AT 286, ma ze 12MHz i 1MB RAMu.
    Pomyślałem, że po prostu zamontuję w nim dodatkowy, trzeci dysk twardy MFM, wiec wszelkie kopie bezpieczeństwa będą robione w komputerze.
    Znalazłem działającego, 20-megowego NECa i kontroler WD1002A-WX1. W komputerze jest kontroler WD pod 16-bitową szynę ISA (chyba coś z serii 1003 lub 1004). Kontroler w komputerze ma możliwość podłaczenia tylko dwóch dysków. BIOS komputera (AMI) też wspiera tylko dwa dyski.
    Podłączyłem kartę tak, bym mógł dokonywać zmian w zworkach, do karty podłaczyłem dysk.

Jak właczę zworką BIOS karty kontrolera start wygląda tak:
    System przeprowadza POST.
    System szuka stacji dyskietek mieląc stacją A i B.
    System kończy mielić stacją B, na której światełko pozostaje zapalone. Komputer sie zawiesza.

Gdy wyłączę BIOS karty trzeciego dysku nie widać.
    Jak skonfigurować zworki? Co do rewizji BIOSu nie znam, ale chyba F (ostatnia litera nru seryjnego)

Ktoś tu pisał, że kontroler WD1002A-WX1 jest bardziej pod 286 niż 386, to ma szanse się wykazać :).

Konfiguracja zworkowa karty: http://artofhacking.com/th99/c/U-Z/20217.htm
  • REKLAMA
  • #2 3496326
    raistlin83
    Poziom 14  
    Ciężko cośpowiedzieć o takich antykach, dawno nie widziałęm takich cudów. Jest szansa że masz jakiś konflikt między kontrolerami. Spróbuj przełączyć adres i przerwanie na tym 1002 (jest zworka do tego). Jeśłi nie pomoże, najprostszym wyjściem bylby zakup na allegro karty IDE i dysku jakiegoś małego. Cichsze, szybsze, pewniejsze :D
  • #3 3496499
    MCbx
    Poziom 28  
    Że niby BIOS od 286 mi rozpozna geometrię IDE :). To ma chyba 47 stałych typów twardzieli i nie ma pozycji "User". Kontroler IDE mam, podłączyłem, dałem dysk 100MB, ustawiłem typ najbliższy mojemu dyskowi i podczas formatowania dysk zaczął jęczeć i trzaskać koło 80%, to go wyłączyłem. Się okazuje, że dziadostwo szukało nieistniejącej głowicy.
    Patrzyłem dokładnie, tego dziada nie ma jak zupgrade'ować do IDE.
    Bawiłem się przerwaniami, ustawiłem oczywiście na IRQ5, bo drugiego LPT nie ma, a kontroler przerwań zajmuje IRQ2, bawiłem się adresami, ale nie idzie. Wogóle jak podłączę kartę z włączonym BIOSem, to całosć testuje flopy, dwa dyski i na trzecim się zawiesza.
    Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz: podczas tej zawieszki naciśnięcie dowolnego klawisza na klawiaturze powoduje włączenie wszystkich 3 LEDów na niej, ponowne wciśnięcie wyłącza LEDy. Wygląda tak, jakby BIOS karty kontrolera nie był kompatybilny z komputerem.
  • #4 3496907
    raistlin83
    Poziom 14  
    hmm...to siakaś stara konstrukcja to 286 musi być...moje 286 ma opcje wpisywania parametrów IDE. Swoją drogą, 3 dyski MFM w kompie to już burżujstwo :P nie umiem niestety nic konstruktywnego powiedzieć, max 2 dyski MFM wpychałęm do kompa, nigdy 3. Pokombinuj! może sięuda :D
  • #5 3497044
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Ja proponuje wstawic dysk scsi + kontroler na isa
    z wlasnym biosem - wieksza szansa ze sie to uda niz z ide
  • #6 3497056
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Nie wiem, jak wy ale ja widziałem wpięty dysk IDE do komputera klasy XT(8086/88), także jest to możliwe.
  • #7 3497084
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    kitor napisał:
    Nie wiem, jak wy ale ja widziałem wpięty dysk IDE do komputera klasy XT(8086/88), także jest to możliwe.

Jak najbardziej jest możliwe...
    Karta Multi I/O z kontrolerem u mnie obsługuje dysk 120MB. Na 286 właśnie.

Były też ośmiobitowe dla XT na 8086 (nie na temat co prawda...)
  • #8 3505121
    MCbx
    Poziom 28  
    Wpięcie czegokolwiek co ma własny BIOS do komputera, w którym BIOS ma się nijak do HDD (przykład: 8088 lub 8086) ma duże szanse powodzenia.
    Ten kontroler 1002A chyba nie pójdzie (BIOS tak czy siak zawiesza komputer, nie ważne jak są skonfigurowane pozostałe zworki), spróbowałem z innym kontrolerem, NoName pod 16-bit ISA. Zmieniłem mu adres.
    Oczywiście dysku nie wykrył. OnTrack Disk Manager 3.30 też nie wykrył trzeciego dysku. Czy są jakieś inne programy działające "na drugi kontroler"?

Chodzi o to, że nie chciałbym zbyt dużo kasy ładować w tego złoma.
  • REKLAMA
  • #9 3505164
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    MCbx napisał:
    Chodzi o to, że nie chciałbym zbyt dużo kasy ładować w tego złoma.

Witam,
    W takim razie zapraszam po płytę 3/486 @40MHz :D
  • #10 3505609
    kitor
    Poziom 34  
    Ile się nie mylę, stare komputery miały przydzielane oddzielne IRQ dla Master i Slave (obecnie IRQ jest przydzielane na kanały, a nie na napędy). Przewidziane zostały tylko 2 przerwania dla dysków IDE i zapewne też MFM a ty podłączając trzeci dysk powodujesz, że 2 dyski mają to samo przerwanie, na co BIOS przygotowany nie jest. Jedyne wyjście do większy dysk lub SCSI
  • #11 3507483
    MCbx
    Poziom 28  
    Aha. Czyli kicha z wieloma dyskami.
    Płyta 386? Chętnie, jeżeli karcie (chyba marki Izot) nie gubiłoby się danych.
    Mam jeszcze jedno pytanie: W BIOSie komputera jest 46 typów dysków twardych. Stała liczba cylindrów, głowic i sektorów. Nie ma opcji User. Czy da sie oszukać BIOS, żeby dysk np. 100MB był widoczny cały? Bo u mnie podczas rytualnego LLFu z poziomu setupu dysk koło 80% zaczyna strasznie jęczeć głowicą, jakby chciał nią wyjść poza talerz, czemu się nie dziwię, skoro geometria jest ustawiona niewłaściwie.
  • #12 3507763
    kitor
    Poziom 34  
    Raczej będzie d... zbita. Jeśli nie masz definiowalnego typu 47 t nie ma szans na nic innego niż w biosie, no chyba że SCSI, o którym wspominałem wcześniej. Dysk 9GB SCSI widziałem już za 20zł także 2gb to kupisz za grosze, a kontroler ISA to sprawa szczęścia, a nie pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #13 3509487
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    Jeśli chodzi o kontrolery SCSI na ISA to również coś by się znalazło - o ile mnie pamięć nie myli :D
  • #14 3512178
    MCbx
    Poziom 28  
    Już wygrzebałem Longshine'a. SCSI/IDE. Flopa ma niestety urwanego (ok. 8 pinów) to go wyłączyłem zworkowo i użyłem kontrolera flopów w WD1003 wyłączając kontroler MFM. Do Longshina podłaczyłem dysk IDE Conner 170MB.
    Teraz to wygląda tak: BIOS inicjuje system, czeka trochę, ukazuje się czołówka kontrolera (Longshine Adapter (c) 1991 Longshine Electronics), dioda na kontrolerze zapala się i TYLE. System zamarza. Czasami wywali "Failed to initialize HDD controller 0"
    Zmieniałem adresy kontrolera na wszystkie z możliwych.
  • #15 3512212
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    Chce Ci dać zupełnie za darmo płytę z prockiem z którą nie będziesz miał problemów a Ty na siłę próbujesz wycisnąć co tylko możliwe (a czasem i nie..) z 286... ;)
  • #16 3512270
    MCbx
    Poziom 28  
    Człowieku. Ja MAM płytę 386/40MHz. Mam płytę 386/25MHz. Mam płyty 386, 486, Pentium i mam tego gracidła w domu całą masę. Ale karta przechwytywania danych (jest to Izot 8801, długie coś z wielkimi chipami i napisami cyrylicą) nie idzie pod 386! Po włączeniu LED diagnostyczny miga (wg. instrukcji jest to błąd) i kicha.
  • #17 3513773
    kitor
    Poziom 34  
    Możliwe, że kontroler jest padnięty. Zresztą nawet pod kontrolerem SCSI/IDE część IDE obsługuje bios komputera, a SCSI jego własny. A wtedy jest jesne, że bios 170mb nie zobaczy.
  • #18 3516056
    MCbx
    Poziom 28  
    Testowałem kontroler bez dysku i to samo. Podłączyłem do SCSI jedyny napęd pod SCSI jaki miałem - jest to dziwaczna stacja dyskietek z laserkiem w środku, do której nie mam nośników. To samo - zwiecha.
  • REKLAMA
  • #19 3537151
    MCbx
    Poziom 28  
    Coś mi poszło - podłączyłem kontroler IDE bez BIOSu, do którego podpiąłem 40MB Quantuma. Kontroler MFM ustawiony jest na adres 1F0-1F7h. Do IRQ nie ma zworki, więc nie zmieniałem.
    Kontroler IDE ustawiony jest na adresie 170-177, a zworkę "IRQ14" ma w opcji "Disabled".

Uruchamiam system i w BIOSie ustawiam dyski na kontrolerze MFM.
    System ładuje DOSa z dysku MFM...

Po odpaleniu WDTBLCHK - czyli programu do sprawdzania jakie dyski są podpięte do komputera, jako dysk 1 i 2 programi nic nie widzi i ustawia te pozycje wg. BIOSu - jest to normalne przy MFMach. Natomiast w trzeciej pozycji stoi jak byk.. dysk Quantum! Nie jest ACTIVE.

Jak można zrobić "włama" na dysk? OnTrack Disk Manager 7.0 posługuje sie do wykrywania dysków BIOSem, i trzeciego dysku nie widzi. Czy są jakieś sterowniki? Dodam, że DM podczas wykrywania dysków mruga diodą dysku Quantum, czyli "jakby cos było".
  • #20 3543061
    max_gg
    Poziom 26  
    Kolega MCbx napisał już dlaczego takie rozwiązanie jest niemożliwe do zastosowania - zresztą wystarczy przeczytać cały wątek, a będzie wiadome że podobna propozycja już padła...
  • #21 3544008
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    Jako, że za sprawą tego tematu odpaliłem swojego XT'ka :D szukałem mapy adresów - takową znalazłem i według niej wynika iz pod adresem zaczynającym się od 1F0h występuje pierwszy kontroler IDE a kontroler dysków (w domysle MFM - bo z XT) od adresu 320h.
    Być może istnieje konflikt w przypisaniu kontrolerów do odpowiednich adresów ?
    Mapy z których korzystałem:
    http://elec.chandra.ac.th/learn/tipntrick/xt/default.htm
    http://www.pcguide.com/ref/mbsys/res/ioSummary-c.html
  • #22 3554495
    MCbx
    Poziom 28  
    ->Max_gg
    Kto powiedział, ze IDE jest całkowicie niemożliwe? Jak mu dać odpowiednio mały dyszczek zadziała! Dawałem dysk 40-megowy o geometrii doskonale BIOSowi znanej, a nie jakieś przybliżenia o cylinder mniej czy coś w tym rodzaju. Tyle, że to największy dysk jaki BIOS może obsłużyć.
  • #23 3554958
    max_gg
    Poziom 26  
    MCbx napisał:
    ->Max_gg
    Kto powiedział, ze IDE jest całkowicie niemożliwe? Jak mu dać odpowiednio mały dyszczek zadziała! Dawałem dysk 40-megowy o geometrii doskonale BIOSowi znanej, a nie jakieś przybliżenia o cylinder mniej czy coś w tym rodzaju. Tyle, że to największy dysk jaki BIOS może obsłużyć.

Przed moim postem znajdował się inny, dotyczący płyty opartej o 486... Dlatego brak tego postu wprowadza zamieszanie (a ja nie zacytowałem poprzedniej wypowiedzi)
  • #24 3611345
    MCbx
    Poziom 28  
    Teraz BIOS działa mi z MFM, ale tylko widzi IDE (nie steruje dyskiem). Potrzeba mi tylko sterowników do drugiego IDE pod DOSa. Coś, co jak się wpisze w Config.sys to zobaczy dysk.
  • #25 3832709
    MCbx
    Poziom 28  
    UDAŁO SIĘ!
    METODA:
    1. Pierwszy kontroler skonfigurować normalnie
    2. Drugi kontroler skonfigurować na drugorzedny adres i IRQ.
    3. Podłączyc trzeci dysk do pierwszego kontrolera (i tylko trzeci dysk), skonfigurować w BIOSie, spartycjonować, sformatować (gdy BIOS nie ciągnie użyć innego PCta).
    4. Podąłczyć do pierwszego kontrolera te dyski, któe mają być, podłączyc trzeci dysk jako MASTER do drugiego kontrolera.
    5. Zainstalować program 3_Drives kopiuując go na systemowy (bootowalny) HDD i dopisując do CONFIG.SYS polecenie DEVICE=...

Kilk porad dotyczących 3_DRIVES:
    0. Program jest już właściwie Abandonware, więc trudno go zdobyć. Mnie się nie udało zdobyć programu 4_DRIVES który obsługuje 4 dyski.
    1. Szukaj wersji 1.10, nie nowszej - jest to Shareware z programem do rejestrowania. Jeżeli masz plik SYND.NFO, to taka fajna wersja, że gdy spróbujesz ją zarejestrować i wpisać kod losowo, bedziesz miał duuuże szczęście :)
    2. Pozostałe wersje to wredny nagware...
    3. Na 12MHz 286 czuć niewielki spadek wydajności komputera.
    4. Nie należy z rozpędu lokowac na trzecim dysku ważnych dla systemu plików, np. sterowników, gdyz jest on dostępny dopiero po wykonaniu Config.sys
    5. Windows 3.11 działą z tego dysku, o ile nie posiada na nim pliku wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby podłączenia trzeciego dysku MFM do komputera AT 286 z kontrolerem WD1002A-WX1, który obsługuje tylko dwa dyski, a BIOS AMI również ogranicza się do dwóch urządzeń. Próby konfiguracji dodatkowego dysku MFM i IDE napotkały problemy z kompatybilnością BIOS-u, konfliktami przerwań i adresów I/O, a także zawieszaniem systemu podczas POST. Użytkownik testował różne kontrolery, w tym NoName i Longshine SCSI/IDE, lecz bez powodzenia. Wskazano, że BIOS 286 ma ograniczoną listę obsługiwanych typów dysków (brak opcji User), co utrudnia poprawne rozpoznanie dysków o niestandardowej geometrii. Sugerowano zastosowanie kontrolera SCSI z własnym BIOS-em jako bardziej niezawodne rozwiązanie. Ostatecznie udało się podłączyć trzeci dysk poprzez konfigurację dwóch kontrolerów z różnymi adresami i IRQ oraz użycie programu 3_Drives pod DOS-em, który pozwalał na obsługę więcej niż dwóch dysków twardych. Program ten wymagał odpowiedniej wersji (1.10) i konfiguracji w pliku CONFIG.SYS. Dyskusja podkreśla ograniczenia sprzętowe i BIOS-owe w starych komputerach AT 286 oraz konieczność stosowania specjalistycznego oprogramowania do obsługi wielu dysków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA