logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić programator kart zbliżeniowych Philips MIFARE z RS232 i ICprog?

meteorolog 27 Sty 2007 21:04 4789 5
REKLAMA
  • #1 3495575
    meteorolog
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jaki, gdzie kupić lub jak zrobić programator elektronicznych kart zbliżeniowych wykonane w technologii Philips MIFARE®.. Pamięć to prawdopodobnie 24C02 w postaci karty plastikowej. Komunikacja z programatorem po przyłożeniu do zestawu cewek. Program coś jak JDM tylko w wersji bezstykowej. Wsad to około 700 kB. Komunikacja z kompem po RS232, program to ICprog. Konkretnie ma to działac tak karta na programator po odpalenbie w ICprog funkcji programuj programator wczytuje plik do karty przykrywając istniejący w niej(kasując) stary i wertyfikacja. Nigdzie nic na ten temat nie mogę znaleść.

Dodano po 28 [minuty]:

powinno to wyglądac mniej więcej tak. Jedna cewka która wygeneruje napięcie do szasilenia tej karty. W karcie jest ona usytuowana dookoła po jej zewnętrznej stronie, saś komunikacja antenka i układzik. Jaki? Hmm widać w karcie po jej prześwietleniu jak od układu wystaja dwie antenki przypomina to "żuczka". Zastanawiam sie jaką częstotliwość wygenerować w cewce zewnetrznej, jaka wartość pola. hmmm.

Dodano po 22 [minuty]:

to tego typu karta
    http://www.nxp.com/acrobat_download/other/identification/m001052.pdf
  • REKLAMA
  • #2 3497669
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    może być lekki problem, podobne karty i system , zastosował EMAX w Poznaniu do kart - biletów MPK, prawdopodobnie jest to utajniony protokół , w każdym bądź razie - po przyłozeniu mojej karty (biletu) do typowego czytnika 125 kHz (unique) nie zadziałało - żadnego komunikatu a przeprowadzonej transmisji, weryfikacji ... słowem nic ... być może pozostanie tobie wykorzystać karty ze stałym kodem - czyli unique, i czytniki podłączone np ze serwerem z bazą danych itd ....

jeżeli dobrze przeczytałem note katalogową tej karty to częstotliwość pracy wynosi 13,56 MHz , prędkość transmisji 106 kb/s ....
  • REKLAMA
  • #3 3732533
    raf*
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    z informacji w jakich jestem posiadaniu to bedziesz mial ciezko znalezc urzadzenie do zaporogramowania tego typu kart...

jedna sprawa to to że informacjie zapisywane na karcie są szyfrowane dwoma kluczami o dlugosci 48 bit (kazdy z sektorów z sektorow), natomiast protokoł przesylanych danych zaszyfrowany jest prawdopodobnie DES-em ...

nasuwa sie pytanie... czy wczesniej chcesz odczytac podobna karte a nastepnie ja skopiowac.. bo jezeli tak to bedzie to niewykonalne albo bardzo bardzo trudne do zrealizowania...

pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 3732632
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    raf* napisał:
    ....protokoł przesylanych danych zaszyfrowany jest prawdopodobnie DES-em...
    Stosowany jest Prometeus . Wiadomo o nim....że jest :D . Bardzo ciężko znaleźć coś konkretnego na jego temat .
  • REKLAMA
  • #5 3740880
    meteorolog
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    W zasadzie interesuje mnie odczyt karty i zapisanie tego na innej. Konkretnie zczytuje zawartość karty i traktuje to jako wsad, nastepnie ten właśnie plik chcę zapisywać na tej samej bądź innej karcie, lecz tego samego typu. Wydaje mi sie, że o kodowaniu nie może buyć mowy a przynajmniej nie w tym przypadku, ponieważ chodzi o to, że na karcie jest zapisana data i jakaś ta,m wartość liczbowa. Po przyłożeniu tego do czytnika jest to zczytywane, porównywana jest data i odejmowana jest pewna wartość od tej która sie znajduje na karcie i ponownie jest to wczytywane do karty z tym, że pomniejszone o jakąś tam wartość liczbową i w zależności o usytuowania czytnika odejmowana jest inna wartość liczbowa. Takj, że w momencie kiedy już nie może odliczyć żadnej wielkości od tej wartośąci któras jest na karcie traktuje karte jako "pustą" i wtedy ponownie ładuję wcześniej zczytany plik o którym pisałem na początku i tak w kółko. pozdrawiam
  • #6 3740955
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    meteorolog napisał:
    ....kart zbliżeniowych wykonane w technologii Philips MIFARE®...
    Piszesz że to technologia Philips MIFARE , dajesz link do PDF'a , i twierdzisz że o jakimś kodowaniu być mowy nie może . Więc zerknij na PDF'a którego sam zamieściłeś , str. 3 , rys. 2 . Zobaczysz tam dwa bloki : Authentication i Crypto .
REKLAMA