logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do programatora RFID - poszukiwany

k.marcin 20 Cze 2008 07:33 12560 19
REKLAMA
  • #1 5266967
    k.marcin
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Ma ktoś może jakiś schemat ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5276966
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Najpopularniejsze RFID teraz to system Unique, który się nie programuje. Ma on fabrycznie przypisany jakiś numer i można go tylko odczytywać i dzięki temu kontrolować dostęp.
    Są także systemy RFID, z możliwością programowania aczkolwiek to troszczkę drogie systemy i o wiele bardziej skomplikowane.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5304540
    k.marcin
    Poziom 18  
    hmm, potrzebny jest programator do scalaczków jakie siedziały np w starych imobilajzerach w autach, sa one programowalne indukcyjnie tylko nie wiem jak to zrealizowac widzialem kilka gotowych rozwiazan koszt ok 600 pln , do moich celow za drogo, poprostu jestem ciekaw czy tanszym kosztem da sie to ugryźć
  • #6 5317196
    PPP
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    no właśnie może i racja poco programować nową kartę można zbudować układ na jakiejś pamięci programowalnej która będzie działać podobnie jak RFID taki układ może mieć nawet zewnętrzne zasilanie nie musi być małe wystarczył by schemat takiej karty jaki ma generator na jakiej częstotliwości nadaje i inne parametry
  • #7 5318938
    k.marcin
    Poziom 18  
    Układy które mnie interesują są np z serii PCF7931, nie potrzebują zewnętrznego zasilania wszystko jest na zasadzie indukcji, założę się że programator do nich w cale nie będzie tak skomplikowany..

Schemat do programatora RFID - poszukiwany
  • #8 5319012
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Układy PCF7931 były nie programowalne. Programować można było układy PCF7930. Piszę w czasie przeszłym ponieważ w roku 2000 zakończono produkcję tych układów. Obecnie dostępne układy to podróby produkowane przez np. LI YUAN ELECTRONICS CO., LIMITED, albo też Fantastic Technologies limited. Oczywiście Made in China.
  • #9 5319094
    k.marcin
    Poziom 18  
    czy to pewna informacja ? skoro tak to na jakiej zasadzie były te pcf 7931 ? miały przypisany numer który można było tylko odczytać?
  • #10 5319151
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    k.marcin napisał:
    skoro tak to na jakiej zasadzie były te pcf 7931 ? miały przypisany numer który można było tylko odczytać?
    Programowane były w fazie produkcji przez producenta. Ich następca PCF7935AS jest programowalny i można nim zastępować układy PCF7930/PCF7931.
  • #11 5322899
    k.marcin
    Poziom 18  
    hmm, wiecie chodzi mi tutaj o rozwiązanie do rejestratora czasu w naszej firmie, mamy system zbudowany właśnie na takich pastylkach, czyli rozumiem że jeżeli w naszych siedzi PCF7931, to mają fabrycznie przypisane numery i w cale nie potrzebuję programatora gdyż pastylki będą miały swoje identyfikatory które powinny być niepowtarzalne.. ?
    czy dobrze rozumuję?
  • REKLAMA
  • #12 5330174
    k.marcin
    Poziom 18  
    Dodaję materiały które mi sie udało zebrać, może komuś się przydadzą, jest krótki opis jak zrobić programator ze starego imo z bmw bodajże.
    Załączniki:
    • PCF PIT programmer.7z (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 5331691
    PPP
    Poziom 14  
    Hmm po tym schemacie blokowym widzę ze można zrobić układ z innych elementów ważne żeby pracował na określonej częstotliwości a ten klucz przypisany tylko jednej karcie znajduje sie pewnie w pamięci eeprom i można go odczytać a później zgrać na inną pamięć i po problemie:) jedyny problem to bardzie dokładne inf. na temat budowy odbiornika i nadajnika na tej karcie.

Dodano po 31 [minuty]:

Ciekawy artykuł ;)
    https://ovchip.cs.ru.nl/Event_history#The_Radboud_Ultralight_crack
  • #16 5341009
    k.marcin
    Poziom 18  
    super, dzieki tylko apetytu narobiłeś :)
  • #17 5345220
    PPP
    Poziom 14  
    nom ale nie wiem czy zadziała z naszymi kartami tzn ja mam zamiar klonować legitymację studencką ELS ale nie wiem czy zadziała z tymi schematami poza tym nie wiem czy kupi się w Polsce programator
    APSX RW-310 RFID
    Reader/Writer Module
    and Transponders

ale wydaje mi się ze zwykły czytnik wystarczy
  • #18 17768999
    thuma
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wiem że wiele lat od postu ale aż mnie poraził.
    PCF 7931 są programowalne (właśnie 100 zapisałem swoimi danymi)
    Producentem jest Philips wiec nie zaprzestali produkcji (korzystamy od 1994 z nich)
    Dobranoc.
  • #19 17781700
    dremisiek
    Poziom 1  
    Witam,
    Podepnę się do tematu, mam w swoim aucie immobiliser i oryginalny transponder właśnie na PCF7931.
    Po przeczytaniu tego wpisu:

thuma napisał:
    Wiem że wiele lat od postu ale aż mnie poraził.
    PCF 7931 są programowalne (właśnie 100 zapisałem swoimi danymi)
    Producentem jest Philips wiec nie zaprzestali produkcji (korzystamy od 1994 z nich)
    Dobranoc.

Wróciła nadzieja że jednak może obejdzie się bez wylutowywania epromu z sterownika.
    Dlatego też chciałbym dopytać czy możliwe jest tak po prostu skopiowanie transpondera PCF7931? Przeszukałem układziki do arduino i znalazłem jedynie czytniki a programatory są drogie więc chyba zostanie udanie się do speca dorabiającego klucze do aut. Nie mniej jednak chętnie sam bym się podjął sklonowania transpondera o ile jest to możliwe.
  • #20 17781715
    thuma
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, co do układów adurino to szczerze nie wiem.
    Napewno ZED-BUL pozwala na kopiowanie tych układów.
    Ja posiadam archaiczny programator z lat 90 dedykowany pod tylko te układy i działa bez zarzutów (edytor, programowanie seryjne, zczytywanie) jedyne jego wymaganie to DOS (na dosboxie nie chciał ruszyć)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu programatora do układów RFID, zwłaszcza do scalaków stosowanych w starych immobilizerach samochodowych, takich jak seria PCF7931. Uczestnicy wyjaśniają, że popularne układy PCF7931 mają fabrycznie przypisane unikalne numery i nie są programowalne przez użytkownika, natomiast programowalne były starsze modele PCF7930, których produkcja zakończyła się około roku 2000. Następcą jest model PCF7935AS, który jest programowalny i może zastępować wcześniejsze układy. Wskazano, że programatory do tych układów są drogie i często działają pod DOS-em. Pojawiły się też propozycje budowy własnych układów RFID na bazie pamięci programowalnej, działających na zasadzie indukcji i określonej częstotliwości. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i materiałów dotyczących klonowania i programowania RFID, w tym do forów i artykułów technicznych. Wspomniano także o module APSX RW-310 RFID Reader/Writer oraz o urządzeniu ZED-BUL umożliwiającym kopiowanie układów PCF7931. Podsumowując, programowanie standardowych kart PCF7931 nie jest możliwe, gdyż mają one stałe identyfikatory, ale istnieją rozwiązania i programatory do klonowania i programowania innych typów układów RFID, choć są one kosztowne i skomplikowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA