logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu 4097 w module UM005 czytnika RFID NETRONIX – szukam informacji

tommar.pl 20 Mar 2006 19:46 2523 6
REKLAMA
  • #1 2437773
    tommar.pl
    Poziom 2  
    Mam problem z rozpoznaniem układu w module UM005 do odczytu kart zbliżeniowych o nr 4097. Za wszelkie info z góry dziękuję. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2439338
    ogr
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ten scalak to UM4097,trudno jest znalesc cokolwiek na jego temat
    ale sa pdf'y do jego poprzednika UM4095.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2439567
    tommar.pl
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję. :D Faktycznie jest o tym scalaku dużo.Poczytam.
  • #5 3125685
    tommar.pl
    Poziom 2  
    Witam.
    Długo nie pisałem bo jakoś nie było czasu. Informacji jest dużo. Wszystko fajnie działa. Jeżeli chodzi o karty UNIQUE to wiem jak odczytać nr karty, ale jak odczytać kartę MIFARE? Oczywiście trzeba użyć układu np EM4094 na 13MHz, ale jak są kodowane informacje i wogóle jak odczytać (i zapisać) informację z karty (i do karty)?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3408210
    rafman
    Poziom 11  
    Witam.
    Tommar ;
    Czy mógłbyś podać więcej informacji na temat karty Mifare i czytnika EM4094?
    Wydaje mi się, że nie jest to możliwe bo Mifare to standard Philips'a, natomiast układ EM4094 firmy EMicro jest zgodny z ISO 15693 and ISO 14443A&B. (Mifare chyba nie rowna sie ISO14443 w 100%). Standard Mifare Philipsa jest zgodny na trzech poziomach (z czterech, ISO). Czyli chodzi tutaj chyba właśnie o kodowanie. Moje pytanie: czy udało się tobie odczytać kartę Mifare z czytnika EM4094? I jeśli tak, to czy udało się Tobie ją zdekodować?
    Jeśli tak, to znaczyłoby to tyle, że nie trzeba stosować readerów Philipsa do odczytu znaczników Mifare.
  • #7 3408356
    tommar.pl
    Poziom 2  
    Witam.
    Dzięki za zainteresowanie.
    Niestety nic nie udało mi się na tym układzie zrobić. Wyobrażałem sobie, że to jest tak proste jak przy 4095 na 125kHz, ale się pomyliłem. Nie potrafię odczytać żadnych danych. Być może właśnie dlatego, że to jest inny standart, ale bardziej prawdopodobne, że w karcie Mifare trzeba podawać adresy skąd chcę czytać, do części danych można się dostać po podaniu hasła itp. Po prostu ten temat mnie przerósł, albo rozwiązanie jest proste, ale ja nie wiem jak się do tego zabrać.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji układu oznaczonego numerem 4097 w module UM005 czytnika RFID firmy Netronix. Układ ten to prawdopodobnie scalak UM4097, jednak dostępne informacje są ograniczone, choć istnieją dokumentacje dotyczące jego poprzednika UM4095. Wątek porusza także problem odczytu kart zbliżeniowych, zwłaszcza kart UNIQUE oraz kart MIFARE. W przypadku kart MIFARE, które działają na standardzie Philipsa, pojawiają się trudności z odczytem i zapisem danych przy użyciu układu EM4094 pracującego na 13 MHz. Dyskutanci wskazują, że MIFARE nie jest w pełni zgodny ze standardem ISO 14443, co komplikuje dekodowanie i wymaga stosowania specjalnych procedur, takich jak podawanie adresów i haseł do odczytu danych. Próby odczytu kart MIFARE za pomocą EM4094 nie przyniosły rezultatów, co sugeruje konieczność użycia dedykowanych czytników Philipsa lub bardziej zaawansowanych metod komunikacji z kartą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA