logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt wzmacniacza stereo z układem TDA - porady dotyczące filtrów i schematu

Tonio89 27 Sty 2007 21:27 966 3
  • #1 3495706
    Tonio89
    Poziom 10  
    Witam,

W najbliższym czasie mam zamiar zbudować system stereo do nagłaśnia seansów filmowych :) Narysowałem sobie taki wstępny projekcik wzmacniacza. Mam więc pytanie czy to co jest na rysunku wystarczy do stworzenia mojego projektu ? Czy trzeba coś dodać a może odjąć lub zmienić ? Co do wzmacniacza to będzie to jakiś prosty układ TDA.

Mam jeszcze pytanko czy filtry dać przed potencjometrem VOLUME czy za (tak jak jest narysowane).
    Załączniki:
    • Projekt wzmacniacza stereo z układem TDA - porady dotyczące filtrów i schematu Obraz.jpg (54.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3496002
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Masz pętle masy na zasilaniu, będzie Ci generowac 50, 100 itd Hz od transformatora. Dla oszczedności zasilania puść wszyskto od jednego zasilania. Zmniejszenie napiecia uzyskasz przez diody Zenera + rezystory lub pary stabilizatorów 780X i 790X
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 3496033
    Tonio89
    Poziom 10  
    Czyli do zasilania całego wzmacniacza zastosować jeden transformator i odpowiednio wysterować jego napięcia aby zasilać układ wzmacniacza i resztę elementów ? Chodzi o to aby nie było zakłóceń które będą słyszalne w głośnikach ?

Nie wiem czy dobrze rozumiem "pętla masy na zasilaniu" :P
  • #4 3650085
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Masę powinno się prowadzić jednym, najlepiej dość grubym przewodem, podłączając po kolei urządzenia od pobierających najwięcej prądu do pobierających najmniej. Zapobiegnie to różnicom spadków napięcia w obwodzie masy oraz przedostawaniu się zakłóceń z sieci. Można to oczywiście wyjaśnić inaczej, ale nie wiem, czy prościej :)

Masz już jakieś części czy dopiero zaczynasz kompletowanie?
REKLAMA