logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik DC 220V - hałas, 6 przewodów, sterowanie tyrystorami, diody mocy

pawka_pk 27 Sty 2007 21:39 2801 19
  • #1 3495779
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Witam. Mam maszynę która napędzana jest silnikiem DC w samym silniku na zaciskach jest 6 przewodów. 4 wychodzą z modułu końcowego (grubsze) gdzie są diody mocy które załączają tyrystory także odpowiedniej mocy. Wszystko to jest na radiatorach i sterowane odpowiednio z maszyny. Problem jest taki że silnik pracuje ale strasznie hałasuje. Przekładanie silnika z innej identycznej maszyny sprawnej nic nie zmienia. Przekładałem także elektronikę także nic. Resztę kabli nie znalazłem. Jakie są rodzaje silników DC bo na tabliczce jest tylko napis 220V i zasilanie jest 220V DC na dwóch przewodach. Reszta przewodów jest dla mnie nie zrozumiała. Podejrzewam że problem tkwi w sterowaniu tej elektroniki co wymieniałem.
  • #2 3495845
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    jesli źródłem hałasu jest sam silnik to najprosciej było by go zregenerować, wymienić łożyska i szczotki, wyczyść wydmuchaj, podłącz i sprawdź go. może się okazać ze wpust albo klin łączący go z przekładnią jest wyrobiony.możesz też spróbować osłuchać go stetoskopem, lub jesli masz dostęp do kamery termowizyjnej to go obejżeć. tak czy siak bez demontażu się nie obejdzie. może również wentylator obijać się o obudowe.
  • #3 3495876
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Jak wspominałem silnik demontowałem i przekładałem z druga identyczną maszyną i wyszło na to że silnik jest OK. Poco tam aż 6 przewodów jak na tabliczce pisze że zasilany jest 220V DC i nie ma tam nigdzie że razy 3 jakby trójfazowo
  • #4 3495912
    marcino2000
    Poziom 24  
    to zasilanie troche dziwne. a co to za maszyna? mowiłeś coś o tyrystorach i diodach, jesli to ma być silnik dc to raczej to nie jest mu potrzebne. przejdz po kablach i sprawdź skąd jest zasilany. jaką funkcje pełni w tej maszynie?
  • #5 3495936
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Jest to maszyna dziewiarska. Przewody z silnika na pewno idą na te diody co opisywałem. Będę się musiał dowiedzieć od producenta co to za silnik?. Bo wówczas falowników nie było więc zastosowali takie rozwiązanie. Slnik rakże pracuje w odwrotne kierunki prawo, lewo ale to by się zmieniało na podstawie zmiany polaryzacji a do tego także nie są potrzebne aż 6 przewodów. Oprucz 4 grubszych są dwa cienkie to może być termik ale pewności tez nie mam.
  • #6 3495992
    marcino2000
    Poziom 24  
    myslałem ze jest to jeszcze silnik z połączeniem gwiazda/podwójna gwiazda, dwa ciękie to na 100%termik. może przeczytaj typ z tabliczki i wklep w googlach. jesli podłączony jest do tyrystorów to napewno jest trójfazowy, jesli by był prądu stałego to musiał by być sterowany napięciowo, a nie z "kąta zapłonu tyrystora". co ten silnik w maszynie robi?? przeleć po przewodach i zobacz skąd jest zasilany, tak bedzie najszybciej.
  • #7 3496084
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Silniki elektryczne DC mogą być: z magnesami trwałymi, obcowzbudne, bocznikowe, szeregowe, bocznikowo szeregowe i szeregowo bocznikowe.A jesli chodzi o twój silnik to grube przewody będą do obwodu twornika a mniejsze do obwodu wzbudzania. Czyli raczej masz silnik bocznikowy lub kombinacja ktoregoś z dwoch ostatnich. Do silnika DC są stosowane jeszcze uzwojenia kompensacyjne i komutacyjne łączone w szereg z obwodem twornika.Pozdro.
  • #8 3496108
    marcino2000
    Poziom 24  
    no dobra a po co tyrystory i diody?

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze takie nie typowe zasilanie?
  • #9 3496146
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Najprawodopodobniej do tego aby utrzymać stałą prędkość obrotową w wyniku zmian momentu obciążenia. Regulacja może się odbywać metodą PWM (modulacja szerokości impulsu).
  • #10 3496168
    marcino2000
    Poziom 24  
    a moze autor postu napisze za co ten sailnik jest odpowiedzialny. bo silniki dc sa stosowane tylko do specyficznych zastosowan
  • #11 3497604
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    dzisiaj w nocy zakończyłem boje z maszyną dziewiarską która z kilkuset nitek przędzie rekaw o średnicy ponad metra.maszyna włoska z silnikiem prądu stałego z którą od dłuzszego czasu były kłopoty.założyłem w miejcse owegoż silnika, silnik 3 fazowy 7.5kw i falownik MM440 siemensa.pomijam wszystkie perypetie związane z nowym implantem,bo nie chciałem zmieniać istniejącego sterowania,ale po wykonaniu kilku niezbędnych zabiegów,maszyna pracuje cicho i stabilnie.to nie wiarygodne,ale dawno nie widziałem u faceta oczu pełnych łez ze szczęścia,mówiącego do mnie drzącym głosem...panie poprostu jest super..
  • #12 3497729
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    SILNIK ma 6 przewodów
    2 wirnik
    2 stojan
    2 tacho prądniczka
  • #13 3499076
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Mowa o maszynie starej 1980r prawdopodobnie. Nie było wówczas pewnie falowników, kolejne maszyny tej serii były już z falownikami i sprawują się dobrze tyle że falowniki po latach się zużyły i powymieniałem na nowsze. Sprawdzę czy mam takie możliwości w tej maszynie.

Cytat:
    SILNIK ma 6 przewodów
    2 wirnik
    2 stojan
    2 tacho prądniczka

To gdzie powinienem mieć napięcie 220V DC na stojanie? tacho prądniczka? można jaśniej bo nie bardzo rozumiem.
  • #14 3501654
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    tacho (prądniczka) służy do kontroli silnika i sprzężeń zwrotnych pomiędzy silnikiem a układem sterowania. Zazwyczaj generuje napięcie wprost proporcjonalne do obrotów silnika. Wystarczy podłączyć V i zakręcić silnikiem, by sprawdzić jej działanie. W zależności od typu niektóre generują nawet do 200V. Na wirnik musi być podane napięcie które daje się regulować PWM (obroty w zależności od wychylenia pedału maszyny), przypuszczam, iż 220V DC to zasilanie stojana - gdzieś musi być podany prąd wzbudzenia.
  • #15 3521909
    pawka_pk
    Poziom 22  
    W takim razie gdzie może być usterka że silnik pracuje poprawnie tyle że buczy. Usterka wskazuje na wadę silnika ale jak wymieniłem silnik na taki sam tyle że z innej maszyny która nie ma takiego problemu to zachowuje się identycznie jak poprzedni nadal buczy. Musi nie być jakiegoś napięcia tyle że jakiego. Gdzie o takich silnikach mógłbym poczytać i jak takie silniki się konkretnie nazywają.
  • #16 3525472
    stx1
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Z opisanych prób można wywnioskować że buczenie tego silnika może być spowodowane, że zasilanie tego silnlka jest uszodzone- powodem mogą być uszkodzone diody lub tyrystory i przepływa częściowo prąd zmienny.
  • #17 3525568
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Tyrystory i diody dokładnie zmierzyłem dla pewności przełożyłem cały moduł zasilający silnik z innej sprawnej maszyny i nadal to samo. Jedynie uszkodzone może być sterowanie tego modułu bo może być tak że po prostu jakiś tam napięć brakuje w tym silniku. Ale co do sterowania to będzie problem bo nie mam dokładnego schematu a maszyna jest trochę rozbudowana. Jest to maszyna dziewiarska do produkcji skarpet firmy loonati. Dlatego dokładny opis silnika byłby przydatny.
  • #18 3586798
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    opis jest ciężki do zdobycia - jedynie producent maszyny, ale niezbyt chętnie dzielą się "wiedzą tajemną" w postaci schematów. Moim zdaniem problem tkwi w samym zasilaniu, z tego co piszesz podmieniałeś silnik i elektronikę i było bez zmian. Po pierwsze jaką elektronikę? czy maszyna posiada kilka niezależnych paneli sterujących?, czy była to elektronika od samego silnika? Po drugie - czy sprawdziłeś działanie samego zasilacza - buczenie może być spowodowane niewłaściwym prostowaniem napięcia przemiennego. W grę wchodzę pojemności (kondensatory wygładzające) i diody mostka. Ja spotkałem się z podobnymi przypadkami gdzie powodem "szwankowania" elektroniki były uszkodzone ekrany przewodów sterujących lub samo indukowanie się w nich dziwnych przepięć i zakłóceń. Czy w pobliżu tej maszyny nie masz pracującego falownika bez filtra sieciowego?

Dodano po 3 [sekundy]:

opis jest ciężki do zdobycia - jedynie producent maszyny, ale niezbyt chętnie dzielą się "wiedzą tajemną" w postaci schematów. Moim zdaniem problem tkwi w samym zasilaniu, z tego co piszesz podmieniałeś silnik i elektronikę i było bez zmian. Po pierwsze jaką elektronikę? czy maszyna posiada kilka niezależnych paneli sterujących?, czy była to elektronika od samego silnika? Po drugie - czy sprawdziłeś działanie samego zasilacza - buczenie może być spowodowane niewłaściwym prostowaniem napięcia przemiennego. W grę wchodzę pojemności (kondensatory wygładzające) i diody mostka. Ja spotkałem się z podobnymi przypadkami gdzie powodem "szwankowania" elektroniki były uszkodzone ekrany przewodów sterujących lub samo indukowanie się w nich dziwnych przepięć i zakłóceń. Czy w pobliżu tej maszyny nie masz pracującego falownika bez filtra sieciowego?

Dodano po 4 [minuty]:

Możesz przyjąć inną taktykę naprawy - zamiast podstawić elementy do tej maszyny - podstawiaj z tej do innej sprawnej - będziesz eliminował po kolei elementy. W końcu coś okaże się uszkodzone. Lub przyczyna tkwi gdzie indziej. Czyli w instalacji lub otoczeniu maszyny
  • #19 3586864
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Całkiem możliwe że wina tkwi w zasilaniu. W samym module siłowym tuż przed silnikiem (łączonym przewodem zwykłym bez ekranu tak było oryginalnie) Są jak wspomniałem tyrystory i diody wszystko to jest na radiatorach dokładnie je zmierzyłem i są dobre wraz z tyrystorami. Zajmę się kondensatorami choć przyznam że znikome tam są pojemności. Jak sprawdzić czy takie napięcie jest odpowiednio wyprostowane pewnie tylko oscyloskopem. Niestety nie posiadam. Druga sprawa na dwóch przewodach mam cały czas napięcie mimo że silnik stoi nie wiem jaka role ono odgrywa w tym silniku na kolejnych dwóch przewodach napięcie się pojawia wraz ze startem silnika. Kolejne dwa przewody są cienkie i ich odłączenie nie wpływa na prace tego silnika. Pewnie jakis termik.
  • #20 3588167
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Do Pawka_pk
    1. Czy silnik posiada regulację obrotów czy tylko ma możliwość zmiany kierunku wirowania?
    2. Czy ten silnik ma hamulec elektromagnetyczny?
    3. Potwierdź czy przekładałeś "moduł" (jak go nazywasz) od innej maszyny i silnik, czy raz "moduł" a raz silnik.
    4. Czy wiesz co steruje tym "modułem", tzn. jak jest skonstruowane sterowanie obrotami tego silnika?

Po tych informacjach może uda mi się coś bliżej powiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy silnika prądu stałego (DC) zasilanego napięciem 220V DC, posiadającego 6 przewodów: 4 grubsze prawdopodobnie do obwodu twornika i wzbudzenia oraz 2 cieńsze, które mogą być termikiem lub przewodami tacho (prądniczki pomiarowej). Silnik jest stosowany w maszynie dziewiarskiej firmy Loonati z lat 80., gdzie sterowanie odbywa się za pomocą tyrystorów i diod mocy na radiatorach, co sugeruje regulację prędkości metodą PWM. Problemem jest głośne buczenie silnika, które nie ustępuje po wymianie silnika i modułu zasilającego na identyczne z innej, sprawnej maszyny. Podejrzewa się uszkodzenie sterowania lub zasilania, zwłaszcza niewłaściwe prostowanie napięcia przez diody i kondensatory w module tyrystorowym. Silnik może być bocznikowy lub kombinowany (bocznikowo-szeregowy), a tacho służy do sprzężenia zwrotnego prędkości. Wymiana silnika na trójfazowy 7,5 kW z falownikiem Siemens MM440 w innej maszynie rozwiązała problem hałasu, co wskazuje na możliwą wadę układu zasilania lub sterowania w oryginalnej maszynie. Brak dokładnej dokumentacji technicznej utrudnia diagnozę, a producent nie udostępnia schematów. Zalecane jest sprawdzenie jakości prostowania napięcia i ewentualne użycie oscyloskopu do analizy sygnału zasilającego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA