logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyć FIAT 126 BIS? Propozycje materiałów i technik tłumienia hałasu

Piszu 27 Sty 2007 22:50 1557 6
REKLAMA
  • #1 3496135
    Piszu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam pytanie można to chyba zaliczyć do tuningu, jak wyciszyć samochód marki FIAT 126 BIS jest tragicznie głośno aż głowa boli.Myślałem nad dodatkową pokrywą coś jakby z pilśni albo sklejki.

Co wy na to może macie jakieś swoje pomysły??
  • REKLAMA
  • #2 3496221
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Może tą standardową pokrywe silnika i siedzenia tylne oklej matą bitumiczną - może tez zastąpić standardową półkę jakąś ze sklejki i też pod nią dać matę bitumiczną.

Inne pomysły nie przychodzą mido głowy.
  • REKLAMA
  • #3 3496325
    Thomas1988
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    albo tą matą wygłuszającą kiedys na allegro znalazlem
  • REKLAMA
  • #4 3497474
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2094
    Wymienić tłumik.
    miałem taki pojazd i głośny to on nie był do momentu gdy przyszło wymienić tłumik którego nie sposób było dostać
    (w sumie można było ale za cenę całego auta)
  • REKLAMA
  • #5 3498231
    Piszu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Własnie myślałem nad takim czyms jak by zrobić ze sklejki albo pilśni osłone na siedzenia z tyłu z jakąs watą albo pianka do okien taką jakby skrzynke w kórej bedzie wata albo ta pianka. Tak gdzies zeby to miało ze 3-4cm grubości i osłonic siedzenia i klape i moze jakąs tą półke inną zrobić. Troche to zmniejszy bagażnik ale to mi nie przeszkadza. A co do tłumika to jest dobry, tylko chodzi mi o całośc odgłosów jakie wytwarza silnik.
  • #6 3500018
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Thomas1988: właśnie o tą matę mi chodziło

można ją zastąpić matą dekarską

Piszu: w przypadku maty bitumicznej i dekarskiej praktycznie nie zmniejszy ci się pojemność bagażnika
  • #7 3508475
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Wszelkie wygłuszenia są najskuteczniejsze gdy są szczelne. Sprawdź najpierw czy w twoim aucie nie ma jakichś dziur w fabrycznym wygłuszeniu. Jeżdziłem kiedyś dwoma normalnymi maluchami i kilkoma innymi - było bardzo różnie z głośnością. Jechałem tez parokrotnie bisem i one były o rząd wielkości cichsze niż normalne maluchy. Odszukaj najpierw czemu jest tak głośno i usuń usterki, a potem myśl o dodatkowym wyciszaniu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod wyciszenia samochodu FIAT 126 BIS, który jest uciążliwie głośny. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mat bitumicznych lub mat wygłuszających, które można przykleić do standardowej pokrywy silnika, tylnych siedzeń oraz półki bagażnika, ewentualnie zastępując ją sklejką. Sugerowane jest również wykonanie osłony z pilśni lub sklejki wypełnionej watą lub pianką o grubości 3-4 cm, co może zmniejszyć hałas silnika, choć kosztem przestrzeni bagażowej. Wskazano, że wymiana tłumika może wpłynąć na poziom hałasu, jednak w przypadku omawianego pojazdu tłumik jest w dobrym stanie. Podkreślono, że skuteczność wygłuszenia zależy od szczelności zastosowanych materiałów oraz od usunięcia ewentualnych fabrycznych nieszczelności i usterek, które mogą powodować nadmierny hałas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA