logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5L - drukowanie na raty, diody i pamięć pod Win XP

kaes6 28 Sty 2007 01:02 3772 7
REKLAMA
  • #1 3496615
    kaes6
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam, mam taki problem z drukarką HP LaserJet 5L: po "wysłaniu" jakiegoś dokumentu do drukarki środkowa zielona dioda świeci (obecność papieru w podajniku), po chwili zaczyna migać dolna, zielona dioda i najczęściej zaczyna sie bezproblemowe drukowanie dokumentu lecz niekiedy (nie mam pojęcia od czego to zależy) dolna dioda przestanie mrugać, gaśnie dolna i środkowa i zapala się górna - żółta, i nic sie nie dzieje - dopiero po naciśnięciu przycisku wznawiania (pod diodami) zaczyna drukować lecz jakoś dziwnie bo jakby "na raty" tzn. zamiast całej strony drukuje ją na dwóch kartkach zamiast na jednej, zostawia puste miejsca. Co to może być, czytałem że te drukarki mogą mieć problemy pod Win XP...
    I jeszcze jedno: jak moge sprawdzić ile moja drukarka ma pamięci? (może w tym tkwi problem?)
  • REKLAMA
  • #2 3496752
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam.
    Z tego, co znalazłem:
    - spróbuj podawać po jednej kartce do drukarki, i zobacz, czy problem nadal się będzie pojawiał - jeżeli nie, to jest walnięta mechanicznie (rolki) - można podobno dostać do niej "zestaw naprawczy", ale gdzie - nie mam pojęcia
    - to może też być wina zbyt dużej wilgotności pomieszczenia / papieru
    - co do braku pamięci w drukarce - to możliwe - spróbuj podrukować na maksymalnie obniżonej rozdzielczości - zobaczysz, czy problem będzie się powtarzał
  • REKLAMA
  • #3 3496762
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    twój problem to za mało pamieci w drukarce , pamięc troche kosztuje do niej , my zmieniamy rozdzielczość w Xp i zaczyna działac normalnie.
  • #4 3498651
    kaes6
    Poziom 11  
    Witam. Nawiązując do wypowiedzi ZeeWolf'a:
    - separator z rolkami (całe zestawy naprawcze można kupić na allegro) wymieniłem, co prawda zniknął problem pobierania wszystkich kartek z podajnika (taka usterkę też miałą ta drukarka, notabene jak usunąć tą usterke dowiedziałem się na forum elektroda - DZIĘKI !) ale opisywany problem jak był, tak pozostał
    - co do wilgotności papieru, watpię, bo drukarka pracuje w różnych pomieszczeniach (raczej suchych) i z różnymi partiami papieru
    - co do trzeciego punktu to myslę, że możesz mieć rację, spróbuję i dam znać. Na razie dzięki.
    Nawiązując do wypowiedzi krystian k:
    jak wyżej pisał Zeewolf, mam nadzieję, że w tych pamięciach jest "pies pogrzebany" zmieniłem rozdzielczość na 300*300 dpi i.... odezwę się

PS W jaki sposób mogę sprawdzić ile pamięci obecnie ma drukarka, i jaka ilość pamięci byłaby optymalna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3500186
    Mariunciu
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie w pamięciach tylko w sterowniku . Jak poszukasz na Elektrodzie to zostawiłem gdzieś w takim samym temacie prawidłowy sterownik pod XP , który rozwiąże twój problem nawet w rozdzielczości 600x600

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Masz go tu :https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic465259.html
  • #6 3582472
    kaes6
    Poziom 11  
    Bardzo dziekuję wszystkim za porady, drukarka po załadowaniu sterowników drukuje bez jakichkolwiek "zacięć":D:D

pozdrawiam

PS Ale nadal nie wiem jak sprawdzić ile moja drukarka ma pamięci...:?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3583191
    Mariunciu
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Naciśnij przycisk na froncie drukarki - wydrukuje się strona testowa. Na niej podana będzie aktualna pamięć. Standartowo jest 1MB. Po lewej stronie drukarki pod klapką jest slot na karty pamięci. Są dwa rodzaje 1 MB i 4 MB. Ciężko je zdobyć.

Pozdrawiam
  • #8 3584664
    kaes6
    Poziom 11  
    Dzięki, :D sprytny sposób, mam 1 MB, ale skoro nie mam już żadnych kłopotów z drukowaniem na razie nie będę zwiększał pamięci.

:|PS Mam jeszcze inny problem z tą drukarką, ale nie mam pojęcia czy ciągnąć go na tym poście czy zacząć jakiś nowy post - poradźcie! (chodzi o to, że jeśli nie ma żadnej dodatkowej kartki papieru w zasobniku to drukarka podczas pobierania kartki wydaje dźwięk podobny do takiego jakby guma o coś ocierała, jeśli w zasobniku są kartki to tego piszczenia nie ma...) jak juz wspominałem cały "zestaw regeneracyjny separatora" został wymieniony na nowy - błąd przy składaniu...?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP LaserJet 5L polega na nieprawidłowym drukowaniu, gdzie po wysłaniu dokumentu diody sygnalizują różne stany: środkowa zielona dioda świeci, dolna miga, a czasem zapala się górna żółta i drukarka zatrzymuje się do momentu wciśnięcia przycisku wznawiania. Drukowanie odbywa się „na raty”, z pustymi miejscami i podziałem strony na dwie kartki. Przyczyną mogą być mechaniczne uszkodzenia separatora z rolkami lub zbyt duża wilgotność papieru, jednak głównym problemem jest zbyt mała pamięć drukarki. Zmiana rozdzielczości druku na niższą (np. 300x300 dpi) lub instalacja odpowiedniego sterownika pod Windows XP rozwiązuje problem. Pamięć drukarki można sprawdzić, drukując stronę testową przyciskiem na froncie urządzenia; standardowo jest to 1 MB, a slot na karty pamięci (1 MB lub 4 MB) znajduje się pod klapką po lewej stronie. Dodatkowo zgłoszono problem z piszczeniem podczas pobierania papieru, gdy zasobnik jest pusty, mimo wymiany zestawu naprawczego separatora, co może wskazywać na błąd montażowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA