logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[HP LaserJet 5L] HP LaserJet 5L - Pasy i przesunięte linie podczas drukowania, co robić?

Trabi 21 Kwi 2007 10:54 3311 12
REKLAMA
  • #1 3807162
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Witam.

Wpadła mi w łapki drukarka jak w temacie. Strasznie hałasował silnik z lustrami, nasmarowanie osi olejem silikonowym go uspokoiło. Ale nie o to chodzi. problemem jest wynik drukowania :? . Co może być powodem takiego zachowania jak na skanach niżej? Pasy to jedno, a drugie to poprzesuwane linie i nie zawsze drukuje całą stronę.

[HP LaserJet 5L] HP LaserJet 5L - Pasy i przesunięte linie podczas drukowania, co robić? [HP LaserJet 5L] HP LaserJet 5L - Pasy i przesunięte linie podczas drukowania, co robić? [HP LaserJet 5L] HP LaserJet 5L - Pasy i przesunięte linie podczas drukowania, co robić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3807276
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Ten, jak to okresliłeś, silnik z lustrami to jeden z najważniejszych elementów jakości pracy drukarki laserowej. Wymień cały zespół lasera i zobaczysz różnicę. Jak by ci ręka z ołówkiem latała na wszystkie strony , też byś tak narysował... A swoją drogą, to czemu pierwsza kartka jest jak wyjęta psu z gardła ? Jeśli to z drukarki to rozbierz fuzer i zobacz stan wałka dociskowego oraz tulejek.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 3807352
    Trabi
    Poziom 36  
    wladek83 napisał:
    ...Wymień cały zespół lasera i zobaczysz różnicę. Jak by ci ręka z ołówkiem latała na wszystkie strony , też byś tak narysował...

Hmmm.... tylko czy warto? Drukarkę mam za free, nie wiem ile może kosztować cały nowy moduł. Wiesz jak to jest, człek chce jak najtaniej ;) Czy to wina uszkodzonego silnika? Czy lustro "lata" na osi wirnika? Niby docisnąłem tą blaszkę mocującą lustro ale nie ma zmian. Oś wału nasmarowałem olejem silikonowym bo strasznie warczał (luzy jakieś czy co?).
    Cytat:
    ...A swoją drogą, to czemu pierwsza kartka jest jak wyjęta psu z gardła?...

Bo można tak powiedzieć ;) . Kartkę wydrukowałem, zmięłem i wywaliłem do kosza, a potem stwierdziłem, że ją zeskanuję żeby tu wrzucić. Ale jakos nie chce się w 100% rozprostować :lol: . To nie wina drukarki, ino moich rąk ;)

pozdrawiam.
  • #4 3807459
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Mnie się nie pytaj czy warto, sam to oceń. Wielu rzeczy się nie naprawia, lecz wymienia. Jak żarówkę ... No nie ma rady.

Pzdr.
  • Pomocny post
    #5 3808951
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, osi silnika lasera, nigdy nie należy smarować olejem silikonowym, rozbierz go jeszcze raz dokładnie wyczyść, (wysusz ręcznikiem papierowym), i daj kropelkę żadkiego oleju maszynowego (tzw oliwy).
    W drukarkach hp zawsze pomaga.
    pozdrawiam horse
  • Pomocny post
    #6 3812615
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Koszt używanego modułu lasera to ok 50-100 zł.

Jak czyszczenie nie pomoże to tylko wymiana - moim zdaniem warto - to dość trwałe drukarki inie drogie w eksploatacji
  • REKLAMA
  • #7 3862473
    Trabi
    Poziom 36  
    Panowie, dziekuję. Udało się, przemyłem oś silnika z lustrem i dałem olej do maszyn precyzyjnych. Jak ręką odjął! :D

[HP LaserJet 5L] HP LaserJet 5L - Pasy i przesunięte linie podczas drukowania, co robić?

I mam pytanie związane jeszcze raz z 5L: czy wciąganie wielu kartek za jednym razem to normalny objaw tych drukarek? Bo wciąga mi np. dwie, ale też łyknęła.... 15! :-/ . Jak się tego pozbyć?
  • #8 3862480
    elserwisant
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Normalna usterka w tych drukarkach.
    Aby to naprawić wystarczy wymienić separator.
    Pozdrawiam!
  • #9 3862487
    Trabi
    Poziom 36  
    A.... można by jasniej: co to jest ten separator i gdzie się znajduje?
  • REKLAMA
  • #10 3862491
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Cytat:
    czy wciąganie wielu kartek za jednym razem to normalny objaw tych drukarek?

to nie normalny objaw tylko częsta usterka

pomoże wymiana wspomnianego separatora - przy okazji zwróć uwagę na stan rolki poboru, żeby za chwilę ponownie nie dłubać w drukarce :D
  • Pomocny post
    #11 3862735
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, separator, to taka gumowa podkładka, znajdująca się pod rolką pobierającą. Z czasem guma się zciera, twardnieje, i występuje taki objaw jak opisałeś. Można kupić cały separator, czyli plastikowy element, razem z tą gumą, albo samą gumkę, wydłubać starą, i wkleić nową.
    Do separatora dosyć trudno się dostać, szczególnie dla kogoś bez doświadczenia. Należy zdemontować oś , na której znajduje sie rolka pobierająca, przy czym należy uważać na prawidłowe ustawienie sprzęgła napędzającego tą rolkę. Separatory w każdej formie można kupić na allegro.
    pozdrawiam horse
  • #12 3862825
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Cały zestaw separator + rolka kupisz na allegro. Co do tego że nie drukuje całej strony to wina pamięci - 1MB mają standardowo te HP. Można dokupić max 8MB i wtedy drukujesz pliki o znacznym rozmiarze.
  • #13 3862933
    Trabi
    Poziom 36  
    Cytat:
    ...separator, to taka gumowa podkładka...

Ok, dzieki, już mi sie rozjaśniło ;-) . Rpzbioprę i zobaczę w jakim jest stanie, ale - jak kol. mówi - pewnie do wymiany.
    Cytat:
    ...nie drukuje całej strony to wina pamięci - 1MB...

Już drukuje całą stronę, tamto to było sprawa "wariowania" synchronizacji :) . Drukarka ma rozszerzenie pamięci o 4MB, więc w sumie mam w niej 5MB.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej drukarki HP LaserJet 5L opisano problemy z jakością wydruków, takie jak pasy, przesunięte linie oraz niepełne drukowanie stron. Przyczyną mogą być uszkodzenia lub zabrudzenia modułu lasera, w szczególności silnika z lustrami. Zalecane jest rozebranie i dokładne wyczyszczenie osi silnika, a następnie zastosowanie oleju maszynowego zamiast oleju silikonowego, który może pogarszać działanie. W przypadku poważniejszych uszkodzeń warto rozważyć wymianę modułu lasera, którego koszt używanego wynosi około 50-100 zł. Dodatkowo, problem z wciąganiem wielu kartek jednocześnie jest częstą usterką w modelu 5L i wynika ze zużycia separatora – gumowej podkładki pod rolką pobierającą papier. Separator można wymienić samodzielnie lub kupić zestaw z rolką na aukcjach internetowych. Warto również zwrócić uwagę na stan rolki poboru papieru. Problem niepełnego drukowania stron może być związany z ograniczoną pamięcią drukarki (standardowo 1MB), którą można rozszerzyć do maksymalnie 8MB, co pozwala na drukowanie większych plików bez błędów synchronizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA