logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się przy starcie, działa pod kątem - co może być przyczyną?

Gumisio 28 Sty 2007 09:34 1208 4
REKLAMA
  • #1 3496913
    Gumisio
    Poziom 2  
    Hej,

Wiem ze ten temat byl juz opisywany ale nie kazcie mi sprawdzaj antywirem bo mam go zainstalowaneg, nie kazcie mi sciagac SP bo mam legalnego windowsa, nie kazcie mi testowac memtestem bo testowalem kilka godzin i nic mi nie wykazal ale ....

No wlasnie - komputer kiedys mi sie wylaczal podczas ladowania windozy - teraz mam inny przypadek i mysle ze to ostatni dzwonek. Komputer wylacza mi sie przy wlaczaniu. Wlaczam - sekundke sie poswieci i nawet nic sie na ekranie nie pokaze i sie wylacza. Potem probuje jeszcze tak ze 2-3 razy i nic - czasami pokazuje sie nie wiem poczatek ale ten przed testowaniem pamieci sam naglowek i tez sie wylacza.
    Z tymze - zauwazylem taka przypadlosc - jak kompa przystawie do sciany pod katem 10-15 stopni (opre go o ta sciane) i wlacze to juz idzie ... a jak juz windows sie uruchomi to normalnie pracuje i nawet mi sie nie powiesi. Dopoki go nie wylacze i nie wlacze ponownie ....
    Aha - potem jak mi windows sie odpali komputer stawiam w normalnej pozycji i nie jest juz oparty o sciane.
    Mysle ze to jakies zwarcie - wspomnieliscie tez o tym - ale jak to sprawdzic i czego sie doszukiwac ....

Pozdrawiam i z gory dzieki za informacje
  • REKLAMA
  • #2 3497028
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Problem dziwny. Proponuje powyciągać na początek wszystkie niepotrzebne napędy i karty a pozostawić tylko grafikę (i jesli masz dwie pamięci zostawić tylko jedną). Sprawdzić następnie czy karta grafiki, pamięć i dysk twardy są dobrze podłączone (zasilacz też). Jeśli tak to próbuj odpalić. Jesli nie idzie to spróbuj podmienić pamięć (o ile oczywiście masz). Jeśli przejdzie to dokładaj kolejne wypięte elementy i patrz co się dzieje.

--
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3497099
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!

A oprzesz komputer o sciane z ktorej strony? Na lewo czy na prawo go przechylasz? Moze masz zakurzone wnetrze i jak przechylisz to ktoras czesc 'sie dociska' ale gdyby nie to to mozna by sadzic iz zasilacz porzadnie szwankuje. Podmien zasilacz i zobacz czy bedzie identyko. Problem z uruchamianiem tez mialem, bardzo podobny, tyle ze u mnie byl uszkodzony zasilacz.

Pozdrowienia
    Airnox
  • REKLAMA
  • #4 3497238
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Proponuję koledze uważnie przyjrzeć się wtyczce zasilającej, która jest włączana do zasilacza i gniazdu zasilacza. Możliwe jest, że styki wyprowadzeń w gnieździe zasilacza się trwale odkształciły na tyle, że nie ma prawidłowego kontaktu pomiędzy wtyczką a gniazdem zasilacza. Należy styki w gnieździe zasilacza po odginać na tyle, żeby przy wkładaniu wtyczki można było wyczuć wyraźny opór. Jeżeli to nie pomoże to pozostaje sprawdzanie wszystkich urządzeń, aż do skutku. Tak jak to zaproponowali moi poprzednicy.
    Pozdrawiam.
REKLAMA