logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z nową kartą graficzną HIS Radeon 1650PRO

anntek 28 Sty 2007 15:09 2805 26
REKLAMA
  • #1 3498354
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam kupiłem sobie dwa dni temu nowa kartę graficzną HISa na chipsecie Radeon 1650 z pamięcią 512 na DDR2 i po podłączeniu jej mam takie objawy ze chodzi jakiś czas raz krócej raz dłużej i się zawiesza system (komputer pracuje) monitor się wyłącza i włącza ponownie ale jest czarny ekran i nic więcej trzeba zrestartować wtedy kompa żeby zaczął znów działać. Komputer składa sie z płyty głównej Abit KV7 procek AMD Athlon 2800+Barton Nagrywarka "LI-ion". Dwa dyski twarde jeden na Sata drugi na Ata oba maja pojemność 80GB Ramu mam łącznie 1024 (trzy koście kingstone jedna 512 i dwie po 256. Zauważyłem ze na karcie jest dodatkowe zasilanie i gdy podłączę je (a musi być podłączone) dioda przy zasilaniu słabo świeci na czerwono a gdy się właśnie zawiesza świeci się mocno i tak wnioskuje ze mam za slaby może zasilacz na tyle urządzeń w kompie proszę o pomoc panowie a oto link do karty graficznej http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=32510
  • REKLAMA
  • #2 3498412
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A zasilacz masz taki "antenowy"? za 5zł?

Problemem moze być też RAM. Niewątpliwie masz jakies podróbki pamieci kingston (ta jedna kosc 'kingstone').
  • REKLAMA
  • #3 3498755
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    A może to wina sterowników, czy zainstalowałeś orginalne z płytki?
  • #4 3498924
    anntek
    Poziom 20  
    pamięć jest oryginalna kingstona nie wiem czy dobrze napisałem ale poprzednia karta to tez his radeon 9600pro 256MB i wszystko było ok na tych pamięciach tylko teraz zaczęło się dziać jak włożyłem nowa kartę graficzna co do sterowników to w pierw zainstalowałem te z płyty dostarczonej wraz z karta graficzną a potem ściągnąłem nowe z netu najnowsze nawet zrobiłem formata panowie a zasilacz to nie wiem jaki mam myśle ze nie markowy ale ma miedzy 350 a 400W
  • #5 3499003
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Spróbuj sprawdzić miernikiem napięcia
  • #6 3499017
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zasilacz masz nie wiadomo jaki,ale pewnie za słaby.Pożycz od kolegi mocniejszy zasilacz i sprawdź,sprawa będzie jasna.
  • #7 3499565
    anntek
    Poziom 20  
    a mogę w jakiś sposób podłączyć drugi zasilacz panowie bo mam 300 albo 350W w domu i myślałem żeby je jakoś równolegle połączyć a wtedy moc wzrośnie i powinny uciągnąć lub chociaż żeby podłączyć je np jeden do płyty i karty a ten drugi do twardych i napędu co wy na to tylko jak to zrobić
  • #8 3500391
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    anntek napisał:
    a zasilacz to nie wiem jaki mam mysle ze nie markowy ale ma miedzy 350 a 400W

anntek napisał:
    bo mam 300 albo 350W w domu

Koledze nie chce się nawet sprawdzić, jaki ma zasilacz w komputerze i jaki ma zapasowy w domu a nam ma się chcieć wymyślać rozwiązanie problemu kolegi?
  • #9 3500718
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    dwa zasilacze w kompie to dobry pomysł, sam mam w sumie 600W na markowych zasilaczach, ale to i tak zbytek łaski bo nigdy tego nie wykorzystam, ale najciekawsze jest to, że kupiłem koleżance nowy zasilacz, a że chciała oszczędzić to wziąłem 400W za 60 PLN :) i ze światełek zrobiła się dyskoteka :) po prostu szajs jakich mało, wiec długo nie myślałem i dałem zamontowałem swój jakiś znaleziony w szafce, rok produkcji, chyba 1997:) nie miał P4 więc dorobiłem, moc 200W i chodzi jak złoto :) po prostu kiedyś podawali moc ciągła a nie moc minutową :P

także radze spróbować zmienić zasilacz
  • #10 3502921
    anntek
    Poziom 20  
    Panowie nie ze nie chce mi się sprawdzić tylko mam ciężki tydzień w pracy i mało przebywam w domu żeby sprawdzić jaki mam zasilacz ale dzisiaj sprawdziłem w kompie mam zasilacz który kupiłem z obudowa "Ultra-Media" 400W model ATX-400W PIV a zapasowy mam 300W jakieś firmy której nie mogę odczytać nazwy. A dzisiaj sprawdziłem kompa i włączyłem tylko kompa z podłączoną karta graficzna tylko i jednym dyskiem twardym SATA i nic więcej i też się wyłączył komp. Potem uruchomiłem go z jedna pamięcią ram i też się zawieszał. W końcu rozkręciłem zasilacz żeby zobaczyć czy nie jest w środku cos nadpalone lub przepalone ale nic kondensatory nie są wybrzuszone, diody zenera też nie są ciemne i żadne ścieżki nie są nadpalone styki są czyste jedynie co mi zostało to jeszcze sprawdzenie a raczej pomierzenie zasilacza podczas pracy na kompie. Panowie a jak mam połączyć dwa zasilacze w jednym kompie żeby nic nie spalić na płycie czy np kartę graficzna uwalić.

Dodano po 9 [minuty]:

A co myślicie o zakupie takiego zasilacza
    http://www.allegro.pl/item158359618_promocja_bezglosny_tronje_550w_pfc_19db_gw_117.html
    http://www.allegro.pl/item160327659_qtec_650w_triple_fan_nowy_gwarancja_faktura_od_ss.html
  • REKLAMA
  • #11 3503109
    k0niu
    Poziom 23  
    diody zenera w zasilaczu komputerowym :P musi być ciekawa konstrukcja takiego zasilacza :)
  • #12 3503215
    anntek
    Poziom 20  
    no sa w moim zasilaczu 4 bodajże jak mnie pamięć nie myli
  • #14 3503269
    anntek
    Poziom 20  
    No panowie widziałem je sam na własneoczy bo czyściłem zasilacz prz okazji
  • #15 3503309
    k0niu
    Poziom 23  
    W zasilaczach komputerowych nie ma diod zenera, już od dawna :) nie ma potrzeby ich stosowania, gdyż wszystkie stabilizatory, są oparte na układach scalonych :) choć już prawie w ogóle nie stosuje się układów typu LM78XX
  • #16 3503330
    anntek
    Poziom 20  
    no widocznie u mnie są ale mniejsza z tym to nie temat postu wiec wrócmy do niego
  • #17 3503365
    k0niu
    Poziom 23  
    no to jest fakt, że się offtop zrobił, ale wracając do tematu to zdecydowanie polecam popróbować na jakimś porządnym zasialczu (ale w zasilaczach nie ma już nawet gdzie dać tych diod, na pewno nie są to zenerki!!! :))
  • #18 3503433
    anntek
    Poziom 20  
    A co myślicie o tych zasilaczach co podałem (3 posty wyżej)???
  • #20 3504048
    k0niu
    Poziom 23  
    albo najlepiej coś 400W, ale firmowego, na przykład ModeCom, tani a dobry :)
  • REKLAMA
  • #21 3504075
    anntek
    Poziom 20  
    no ok a jaka jest jego cena bo ja w sumie odłożyłem kasę tylko na kartę graficzną a tu mi jeszcze wyszedł zakup zasilacza to kolejny wydatek i nie mam za bardzo kasy a wiem ze lepiej było by kupić coś lepszego dlatego na pewien czas około jednego miecha chciałem połączyć dwa zasilacze razem a potem kupić jakiś lepszy co wy na to?

A co myślicie o tym ma on naprawdę tyle Wat co ma napisane kupił bym go na jakiś czas dopóki nie uzbierał bym na nowy lepszy
    http://allegro.pl/item159421484_zasilacz_compaq_750_w.html
  • #23 3505012
    k0niu
    Poziom 23  
    jak znasz się na elektronice (w co wątpię po tych zenerkach) możesz próbować połączyć dwa zasilacze, ale najlepiej tak żeby jeden miał tylko podpięte urządzenia 5 i 12 V (hdd, fdd CD) a drugi obsługiwał płytę główną, ale pamiętaj, że w tym drugim musisz na STAŁE zlutować zielony do masy, bo inaczej nie będzie chodzić, jak już przedtem pisałem to mam u siebie podobny patent, z tym, że na ATX+AT (ten AT jest 250W, ale wiem, że spokojnie wyciągnie więcej przez krótki czas i do tego bedzie mi jeszcze dlugo służył a co najlepsze to nie wymaga chłodzenia :))
  • #24 3505166
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Kolego anntek, kolega konsekwentnie lekceważy moje prośby o poprawienie błędów w dotychczasowych postach. W związku z tym karzę kolegę ostrzeżeniem. Nie zwalnia to kolegi z poprawienia błędów w dotychczasowych postach.
  • #25 3505315
    anntek
    Poziom 20  
    Panowie a więc byłem dzisiaj z ty zasilaczem moim u znajomego elektronika i po obciążeniu pomierzył go i wyszło że on nie może utrzymać dobrze stałego 260W, powiedział też że jeżeli go kupiłem z obudową za 120zł a sama obudowa jest warta 80zł to jego wartość jest równa 40zł i cena sama mówi za siebie. Zaproponował mi żebym kupił jakiś porządny 400W i sprawę załatwi to. A co do moich diud zenera to sam potwierdził moje słowa że się znajdują w zasilaczu i nawet zrobiłem zdjęcie telefonem dla niedowiarków i tym samym rzekł że ten zasilacz to starej konstrukcji i bubel. A na elektronice trochę się znam. Jutro a raczej dzisiaj dostane od kumpla na dzień zasilacz "Thermaltake" 680W żeby sprawdzić czy to na 100% wina zasilacza. A mam jeszcze jedno pytanie wiecie do czego jest ta dioda czerwona na karcie graficznej przy gnieździe zasilania dodatkowego?

Dodano po 3 [minuty]:

A co powiecie o tym zasilaczu
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14428

Dodano po 4 [minuty]:

Albo co powiecie o tym
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6068

Dodano po 2 [minuty]:

Albo taki
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=36142

Dodano po 1 [minuty]:

Albo taki http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28237
  • #26 3505339
    f0t0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! problemem moze byc tez stara wersja bios-u na plycie glownej. Radzilbym na starej grafice lub innej na ktorej normalnie dziala komputer wgrac nowszy bios i wtedy zobaczyc jak dziala komputer z nowa grafika. Pozdrawiam
  • #27 3506820
    anntek
    Poziom 20  
    Dzisiaj byłem w Komputroniku za zasilaczem i powiedziałem gością jaki mam sprzęt i co w nim jest i mi dali zasilacz (nie wiem czy dobrze pisze) "Linee" 400W
    natężenie przy napięciu +3.3V 30 A
    natężenie przy napięciu +5V 28 A
    natężenie przy napięciu +12V1 14 A
    natężenie przy napięciu +12V2 14 A
    natężenie przy napięciu -5V 0,5 A
    natężenie przy napięciu -12V 1 A
    natężenie przy napięciu +5VSB 2 A

Dodano po 23 [sekundy]:

co o nim myślicie

Dodano po 12 [minuty]:

A tego mi polecił znajomy powiedział że może mi załatwić nówkę taniej http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=14429 co o nim myslicie?

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Panowie decyzja zapadła zamówiłem sobie taki zasilacz http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=14429 jest cichutki i ma co ważne moc i dobre zabezpieczenie według testów bardzo dobrze wypada i będzie wystarczył mi. Teraz się głowie jak zrobić sobie upgrate Biosa moje

Dodano po 38 [sekundy]:

A i może ktoś mi wyjaśnić do czego jest ta moja dioda na karcie graficznej przy gnieździe zasilania

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nowej karty graficznej HIS Radeon 1650PRO z pamięcią 512 MB DDR2, która powoduje zawieszanie się systemu, wyłączanie i włączanie monitora z czarnym ekranem, wymagając restartu komputera. Komputer wyposażony jest w płytę główną Abit KV7, procesor AMD Athlon 2800+ Barton, 1024 MB RAM Kingston (1x512 MB, 2x256 MB) oraz dwa dyski twarde (SATA i ATA po 80 GB). Użytkownik zauważył, że karta wymaga dodatkowego zasilania, a dioda przy złączu zasilania świeci słabo lub mocniej podczas zawieszenia, co sugeruje niewystarczającą moc zasilacza. Obecny zasilacz to Ultra-Media 400W model ATX-400W PIV, który po pomiarach u elektronika nie utrzymuje stabilnie nawet 260W i jest oceniany jako przestarzały i niskiej jakości. Próby uruchomienia komputera z minimalnym zestawem podzespołów nie eliminują problemu. Wskazano, że problemem może być zasilacz, a także ewentualnie sterowniki lub stara wersja BIOS-u płyty głównej. Zalecane jest użycie markowego, stabilnego zasilacza o mocy około 400W, np. ModeCom lub Thermaltake 680W (na testy). Dyskutowano także o możliwości równoległego podłączenia dwóch zasilaczy, jednak wymaga to wiedzy elektronicznej i odpowiedniego połączenia przewodów, aby nie uszkodzić sprzętu. Użytkownik planuje aktualizację BIOS-u płyty głównej oraz zakup nowego zasilacza z dobrymi zabezpieczeniami. Dioda czerwona przy złączu zasilania karty graficznej pozostaje pytaniem otwartym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA