logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saphire Radeon HD2600PRO i wiele problemów po jej założeniu

djlj24 26 Gru 2007 17:54 2019 22
REKLAMA
  • #1 4625529
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Założyłem bratu do komputera nową kartę grafiki i pojawiły się problemy. Najpierw komp nie za każdym razem startował, potem pojawiły się nieoczekiwane resety. W końcu nie chciał się uruchomić - wyglądało to na problem z zasilaczem. Zasilacz został wymieniony na nowy, mocniejszy. Niby było dobrze ale ostatnio znowu pojawił się ten sam problem. Komputer zaraz po wyłączeniu nie daje się uruchomić, dopiero po odczekaniu trochę czasu włącza się. Znaczy włączać się jako tako włącza ale nie startuje i nie zaświeca się dioda POWER (tylko HDD i słychać jak się resetuje DVD).
    Inny problem to samo wyświetlanie. W grze Fifa 2008 na części boiska potrafi pojawić się różowo-niebieski pas, czasem duża część boiska jest różowo-niebieska. W grze Wiedźmin niektóre postacie nie są prawidłowo teksturowane - są w niebiesko-różową kratkę, czasem brakuje w nich np. głowy. Myślałem, że to problem softowy - niestety po pełnym postawieniu systemu od nowa problem występuje nadal. Część napisów w menu Fifa migocze i zmienia na chwilę swoje położenie.
    Może ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak - czy po prostu karta grafiki jest zwalona (na starej wszystko było niby ok - poza tym co nie dało się uruchomić ze względu na ograniczone jej możliwości)?
  • REKLAMA
  • #2 4625738
    SonicAL
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeżeli w grach 3d wyświetlają się artefakty, to jak na mój gust grafika jest uszkodzona. Zresztą takie "cyrki" z włączaniem komputera nie powinny mieć miejsca.
    Pewnie już minęło sporo czasu od zakupu więc mogą być problemy, ale najlepiej było by oddać ją sprzedającemu.
  • #3 4625740
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A jakim to konkretnie zasilaczem dysponujesz i przydałoby się słówko o reszcie sprzętu napisać również.
  • #4 4625873
    djlj24
    Spec od car audio
    Karta ma ledwo miesiąc. I od początku były z nią numery.
    Komputer to Celeron 2,4GHz, pamięć 1GB w dwóch kościach, grafika jest na AGPx8 (poprzednia grafika to był też Radeon tyle, że 9200 128MB i chodzi bez problemów). Zasilacz 350W (poprzedni był 300W) ma około 3 tygodni, w komputerze jest założona tylko nagrywarka DVD, żadnych dodatkowych kart i innych prądożernych urządzeń.
    Jeżeli to wina karty to nie powinno być problemu z jej wymianą - jest na gwarancji, tylko, że jeżeli przyczyna jest w innym miejscu to bez sensu jest słać kartę z reklamacją i otrzymać ją z powrotem z komentarzem z serwisu, że jest dobra.
  • REKLAMA
  • #5 4625925
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    50 no-name'owych Watów nic nie znaczy - zaryzykuję stwierdzenie że wymieniłeś stary zasilacz na nowy o takiej samej mocy , chyba że zechcesz podzielić się tajemną wiedzą dotyczącą marki zasilacza ;]
  • #6 4626050
    iron64
    Poziom 41  
    Widzę, że jesteś specem od car audio, wobec tego może napiszę trochę z pogranicza tego działu, przy czym nie bij mnie za drobne wpadki, bo ja jestem laikiem w Twojej specjalności.
    Zakładając czysto teoretycznie, masz dobry wzmacniacz mobilny z dobrym radiem, wzmacniacz powiedzmy Kenwooda (średnia półka?) o mocy 80w. Kumpel ma wzmacniacz First (czy podobnej klasy chińszczyzna, chodzi o najgorszy sort sieczkobrzęków)o mocy 500W. Który zatem będzie grał lepiej i głośniej?
    Podobnie jest z zasilaczami, te najtańsze są jak Firsty i 350W to realnie jest jak moc PMPO w głośnikach.
    Nie podałeś wprawdzie marki zasilacza, ale zakładam, że to on jest sprawcą zamieszania.
  • #7 4626203
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Już dawno powinieneś pomierzyć stabilność zasilacza przy karcie 9200, 2600PRO, uruchomić kartę 2600 w innym zestawie.
    Karta 2600 zużywa 20W więcej od poprzedniej karty.
    Zestaw potrzebuje 150-200W.
    Celeron jest bardzo wąskim gardłem dla gier.
    Gdyby tak się okazało, że ta karta jest uszkodzona i ją oddasz to nie bierz kart serii 2000.
    Zapodaj na forum pytanie o max. modyfikację zestawu.
    Powodzenia.
  • #8 4627372
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    1. Karty HD na AGP mają niezupełnie sprawne sterowniki (są problemy, albo się nie instalują, albo po instalacji nie ma 3D, albo właśnie w niektórych grach są przekłamania). Jest to wina tylko i wyłącznie sterowników, nie samej karty.
    2. Zazwyczaj do HD2600 AGP trzeba podpinać dodatkowe zasilanie (czy to mini molex <fdd>, czy molex<hdd>). Karta zużywa około 45W przy wydajności AGP ponad 30W wymagane jest dodatkowe zasilanie.
  • #9 4627463
    Dawid91X
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Karty HD na AGP mają niezupełnie sprawne sterowniki

No nie tylko stery do HD na AGP bo na PCIE też (sam mam probemy)

djlj24 podaj producenta zasilacza.
  • #10 4627504
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Śmiem uważać, że jednak wersje AGP są bardziej poszkodowane ;) O ile się orientuję ani catalysty 7.11 ani 7.12 nie obsługują tych kart, a PCI-E owszem. Ogółem wersje AGP są znacznie bardziej problematyczne. Pozostaje tylko czekać na poprawione sterowniki.
  • #11 4628200
    iron64
    Poziom 41  
    Poprawione sterowniki są od dawna - omega i bo kłopocie :)
  • REKLAMA
  • #13 4628581
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Problemy z uruchomieniem komputera? -> zasilacz
    Problemu z dziwnymi restartami? -> zasilacz
    Problemy z wyświetlaniem grafiki w grach? -> prawdopodobnie zasilacz

Moja rada: porzycz od kogoś MARKOWY zsilacz o mocy 350W a najlepiej 400W i sprawdź jak się będzie komputer zachowywał (obstawiam że na 99% nie będziesz miał problemów. Wtedy otwierasz okno, wyrzucasz przez nie swój zasilacz i zbierasz jakieś 200zł na nowy MARKOWY zsilacz.

Poczytaj sobie tematy na forum, tygodniowo tak conajmniej z 5 osób nie wie dlaczego z komputerem dzieje się coś dziwnego, a z regóły jest to wina produktu zasilaczo-podobnego marki "zasilacz ATX".
  • #14 4628599
    Martinoxxl
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Również uważam ze to zasialacz miałem taki sam problem po wymianie grafiki na mocniejszą.
  • #15 4628617
    djlj24
    Spec od car audio
    Zasilanie do karty owszem doprowadzone jest osobnym kabelkiem. Zasilacz był z tych niby lepszych (nie chcę teraz rozbierać komputera ale wiem, że wyglądał znacznie solidniej od tego co NTT włożyło fabrycznie do środka). Napięcia wyglądają na stabilne - jedynie zauważyłem, że na 12V w momencie nagrzania napięcie spada do 11,8V a przeważnie utrzymuje się na 11,9V. Pozostałe są w normie albo wyższe o 0.1V od znamionowego. Na kartę AGP ten komputer był skazany - aby założyć coś na PCI-E trzebaby podmienić płytę główną i procesor. A wiadomo są to koszty, na które nastolatek (właściciel tego komputera) nie może sobie pozwolić. Jaki zasilacz kupić aby był sensowny (firma i moc) bo z doświadczenia wiem, że płacąc dużo więcej nie zawsze będzie lepiej (często to samo jest niby firmowe tak samo jak tragiczna chińszczyzna w pamięciach RAM z logo Kingston dziwnie nazwana u nas pamięcią firmową)?
    Widzę, że jest nadzieja w samych sterownikach aby poprawić trochę wyświetlanie. Może ktoś używa takiej karty i wie jakie drivery ściągnąć aby pracowało to rozsądnie. Wtedy można by chociaż to wykluczyć.

Uwaga offtopic do kolegi Iron - nie zawsze niefirmowy znaczy o gorszych parametrach. Akurat przykład nie jest na miejscu bo wzmacniacze samochodowe Kenwooda często są na końcówkach mocy bez przetwornicy natomiast mocniejsze wzmacniacze nawet niefirmowe są na elementach dyskretnych i mają przetwornicę - więc moc będzie tak naprawdę większa.
  • #16 4628659
    thrower
    Poziom 23  
    Powiedzmy że jakiś Chieftec 350W-400W będzie napewno w zupełności wystarczający.
  • REKLAMA
  • #17 4628702
    djlj24
    Spec od car audio
    Sprawdziłem i nowy zasilacz nazywa się TAKE ME 350. Raczej wygląda na bardziej firmowy, niż to co zwykle siedzi w obudowach. Sprawdziłem sztywność napięć i podczas rozruchu nie ma przysiadania - jak wcześniej napisałem. Tak na wszelki wypadek przełożyłem kable aby grafika była zasilana z osobnej linii bez przelotki (przelotkę dostał napęd dyskietek).
  • #18 4629556
    iron64
    Poziom 41  
    No to Cię zmartwię, Take Me te jest to samo co Codegen i podobne wynalazki, czyli szmelc.
    A odnośnie wzmacniaczy, napisałem że jestem w tym laikiem, chodziło mi o pokazanie zasady. Nie rozbieram wzmacniaczy i nie wiem co w nich siedzi w środku, dlatego mogę się mylić. Niemniej nie przekonasz mnie, że byle wzmacniacz 500w za 50zł gra lepiej od czegoś ze średniej półki (Kenwood akurat wpadł tam przypadkiem, równie dobrze mogła to być inna firma).

Sterowniki - omegadrivers.net i wybierz najnowszą wersję.
  • #19 4630340
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Wymień ten zasilacz - niestety są zasilacze firmowe (Tagan, Chieftec itp.), są zasilacze przyzwoite - Fortron, Modecom; I są też zasilacze które strach montować do porządniejszego sprzętu - Megabajt, Codegen, TakeMe i wiele innego szmelcu. Nawet jeśli problem nie wynika bezpośrednio z zasilania (ale raczej wynika), to szkoda twojej nowej karty i całego sprzętu.
    Wiadomo że karta to wydatek, ale jeśli ma ci długo służyć to wydaj też parę złotych więcej na jej zasilanie.
  • #20 4631581
    djlj24
    Spec od car audio
    Kupiłem zasilacz iBOX 400W. Podobno też jest dobry (nie był tani). Nie polecali w sklepach tych bardzo drogich zasilaczy bo wcale nie ma podobno takiej potrzeby (nie ważne czy droższe czy tańsze i tak wszystko chińszczyzna - po kilka dolarów w hurcie). Zobaczę co będzie po zamontowaniu - nie sądzę aby skończył się problem z wyświetlaniem. Zresztą w jednym z lepszych sklepów komputerowych usłyszałem opinię, że problemy wcale nie muszą być związane z zasilaczem.
    A już dotarło pytanie do mnie jednego człowieka co kupił taką samą kartę, że ma poważniejsze problemy w wyświetlaniu (jakaś pikseloza).
  • #21 4631855
    thrower
    Poziom 23  
    Co do te opinii ze sklepu... powiedzmy że pozostawię to bez komentarza. Jeśli chcesz zaczerpnąć rady kogoś kto ma faktycznie wiedzę w temacie zasilania i zasilaczy to skontaktuj się z kimś z http://zenfist.pl. Spzedawcy ze "sklepu komputerowego" najczęściej nie polecają czegoś czego albo nie mają na stanie, inaczej mówiąc starają się wciskać to co mają "od ręki" tak aby tylko pozyskać klienta. Osobiście miałem sytczność z bardzo wieloma sprzedawcami oraz różnymi sklepami i wiem tyle że często spotyka się tak oryginalne opinie i przekonania że po prostu szok :)
    Swoją drogą jakoś nigdy nie byłem przekonany do kart z procesorami ATI. Pamiętam że zawsze były z nimi jakieś problemy, np niezgodność z jaką grą, czy błędy właśnie z wyświetlaniem. Fakt, cenowo przedstawiają się dość atrakcyjnie a procesory nVidii też nie są zawsze idealne, jednak zawsze jakoś bardziej przekonywała mnie nVidia.

malutki off-topic:
    Polecam każdemu spróbowanie takiej rozrywki: tour de okoliczne sklepy. Polega to na tym że wynajdujemy sobie jakieś dość specyficzne pytanie na które nie ma łatwej i jednoznacznej odpowiedzi, a potem zachodzimy do różnych sklepów i udając "zielonkę" pytamy o radę czy opinię, albo wyjąsnienie :D Oczywiście wcześniej nalezy posiadać pewną wiedzę w temacie ale jej wogóle nie zdradzać ;) Naprawde można dowiedzieć się bardzo interesujących rzeczy i często jest z tego niezły ubaw.
    Pomijam tutaj już takie przypadki że zachodząc do sklepu i prosząc o "przyładową konfigurację do 8tys" dostajemy pokaźną listę podzespołów które spełniają warunek "łącznie do 8tys" jednak fizycznie już do siebie pasują za bardzo :) (np płyta pod intela z procesorem amd lub odwrotnie) Są to pojedyncze przypadki, ale autentycznie byłem świadkiem takiego przypadku.
  • #22 4632037
    iron64
    Poziom 41  
    Oddaj im ten zasilacz ibox, bo to to samo co wcześniejszy TakeMe, niczym się nie różni z wyjątkiem naklejki. Szukaj z tych tańszych Modecom MC (koniecznie MC, nie Feel, bo to zupełnie co innego), Amacrox Warrior, Pentagram. Z droższych Tagan, Corsair, Antec i wiele innych, niestety te zasilacze znajdziesz w prawdziwym sklepie komputerowym, w sklepie w którym polecono Ibox nawet pewnie o nich nie słyszeli.
  • #23 4632490
    djlj24
    Spec od car audio
    Zasilacz wygląda zupełnie inaczej niż ten poprzedni. I to patrząc przez otwory do środka - wizualnie nie różni się wiele od zasilacza za 200 zł a nie przypomina takiego za 40 zł. I oferuje parametry lepsze od razu widać większą sztywność napięcia na 12V - tu nie spada a problem pozostał.
    Mieli zatem rację sprzedawcy w sklepach - nie musi być to wcale wina zasilacza.
    Zatem dzięki Waszym podpowiedziom jest mi sporo lżej na kieszeni. Na mój gust problem jak podejrzewałem leży w samej karcie a nie w zasilaczu - kolejny raz dostałem bezużyczene podpowiedzi na tym forum, szkoda bo sam staram się udzielać rzeczowo.
    Spróbuję jeszcze u sprzedawcy karty, może coś doradzi coś bardziej rzeczowego.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji karty graficznej Sapphire Radeon HD2600PRO na magistrali AGP pojawiły się problemy z uruchamianiem komputera, niestabilnymi resetami oraz artefaktami graficznymi w grach takich jak FIFA 2008 i Wiedźmin. Komputer wyposażony jest w procesor Celeron 2,4 GHz, 1 GB RAM oraz zasilacz 350W (wymieniony na mocniejszy 350W TAKE ME, a następnie na iBOX 400W). Problemy zasilania i niestabilności napięć na linii 12V (spadek do 11,8V) były podejrzewane jako przyczyna usterek, jednak wymiana zasilacza na lepszy model nie rozwiązała problemów. Dyskusja wskazuje, że karty HD2600 na AGP mają często problemy ze sterownikami, które mogą powodować błędy tekstur i artefakty graficzne. Dodatkowo karta wymaga osobnego zasilania (mini molex lub molex). Użytkownicy forum sugerują, że niskiej jakości zasilacze (Take Me, Codegen, IBOX) mogą powodować niestabilność systemu, rekomendując markowe zasilacze takie jak Chieftec, Tagan, Corsair, Modecom MC lub Amacrox Warrior. Ostatecznie autor podejrzewa uszkodzenie samej karty i planuje skorzystać z gwarancji. Problemy z kompatybilnością i sterownikami kart ATI na AGP są powszechnie znane, a sterowniki Omega mogą częściowo poprawić sytuację, choć nie eliminują wszystkich błędów graficznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA