logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Orion 7000 - wyłączanie i uszkodzenia tranzystora po kilku dniach

rafald88 28 Sty 2007 16:49 1191 6
REKLAMA
  • #1 3498749
    rafald88
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    witam.Mam problem z tym TV.Po pierwsze nie znam modelu bo jest zerwana tylnia kartka.Ale na płytkach pisze np PWB 7000 RGB 7000 itp.Wydaje mi sie ze to chassis 7000 ale mniejsza o to.Problem polega na tym ze wywala mi bezpiecznik oraz tranzystor mocy od zasilacza i wysokiego napięcia ale nie od razu tylko na po tygodniu.Czasami Pali sie tylko tranzystor od wysokiego napięcia ale po jego wymianie pochodzi kilka dni i jest to samo.Co to może byc? od czego sie tak palą elementy?I prosiłbym o schemat.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3498793
    rafald88
    Poziom 17  
    wymienione i po wymianie szczeliły 2 tranzystory od zasilacza oraz WN
  • REKLAMA
  • #5 3499019
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Pojemności po pierwotnej mam nadzieję wymieniłeś ?
  • REKLAMA
  • #6 3518635
    rafald88
    Poziom 17  
    Witam.Okazało się że jeszcze był uszkodzony układ przetwornicy TEA2261.Po jego wymianie i wylutowaniu tranzystora od WN zmierzyłem napięcia na CNP1 czyli na złączu zasilacza oto one:
    końcówka 3 napięcie 150V
    końcówka 15 napięcie 28V
    koncowka 14 napiecie28V
    koncowka 2 napiecie 23V
    koncowka 6 napiecie 15V
    oraz koncowka 1 napiecie 9V
    więc wydaje mi się ze napięcia są w normie.Co dalej?Wlutować tranzystor i podać znowu napięcia?

Dodano po 16 [minuty]:

a więc po wlutowaniu tranzystora od WN TV chodzi.Zmierzyłem napięcia od przetwornicy i są ok.Takie same.Na trafopowielaczu tak samo zmierzyłem i jest 197V 15V oraz 47V.Co dalej?
  • #7 4493428
    rafald88
    Poziom 17  
    zamykam temat.Po raz kolejny wymieniałem te same części i tv juz chodzi ponad 2 miesiące ale dowiedziałem się ,że jest w innym pokoju bo w tamtym była wilgoś i być może od tego tak się działo.Pozdr i zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Orion z serii 7000, w którym po kilku dniach użytkowania dochodziło do przepalenia bezpiecznika oraz tranzystora mocy zasilacza i wysokiego napięcia (WN). Po wymianie kondensatorów na linii B+ problem nie ustąpił – uszkodzeniu ulegały kolejne tranzystory. Zalecano sprawdzenie napięć na złączu CNP1 oraz elementach takich jak dioda DP10 i układ przetwornicy TEA2261. Po wymianie układu TEA2261 i ponownym montażu tranzystora WN telewizor działał poprawnie. Ostatecznie problem okazał się być związany z wilgocią w pomieszczeniu, w którym był używany telewizor. Po przeniesieniu urządzenia do innego pokoju i wielokrotnej wymianie tych samych części, telewizor działał bez awarii przez ponad dwa miesiące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA