logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion TV71100 - przetwornica na TEA2262, napięcie za wysokie, co sprawdzić?

jacek antoszczak 21 Kwi 2008 09:35 1194 2
REKLAMA
  • #1 5060001
    jacek antoszczak
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam. Trafił do mnie Orion, który po włączeniu zapala diodę na czerwono, po wysłaniu rozkazu z pilota zapala się dioda na zielono coś syknie i koniec. Sprawdziłem tranzystor w linii i jest sprawny [ nawet podstawiłem], podstawiłem ramkę, podstawiłem pamięć, sprawdziłem diody wyjściowe. Jak odłączyłem trafo wysokiego i podłączyłem żarówkę to żarówka błyśnie ale nie zapala się. W momęcie błysku napięci jest chyba za duże około 180v ale gdyby było tyle za duże przy normalnym rozruchu to uszkodziłoby hota. Czy tą przetwornicę mogę podłączyć pod żarówkę ? A może powinienem odłączyć jakieś wyjścia ? Transoptor też podstawiłem a elemęty obok niego sprawdziłem, oczywiście elki w przetwornicy zmienione. Przetwornica jest na tea 2262. Wydaje mi się że napięcie jest za duże i dlatego przetwornica się wyłancza. Jak ten problem ugryżć. Tea też podstawiłem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5063073
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Powinien pracować ze sztucznym obciążeniem o ile sztucznie go uruchomisz /TP5/. Wtedy przekonasz się jakie faktycznie jest napięcie.
    Zakładam, że przetwornica stby pracuje poprawnie. Nic nie piszesz czy pozostałe napięcia w momencie startu się pojawiają.

Pobieżne przejrzenie schematu nie wskazuje na to aby było jakieś zabezpieczenie związane ze wzrostem +B, trzeba dokładniej się przyjrzeć.
    Jakie napięcie w momencie startu pojawia się na pin10 trafopowielacza? Rozumiem, że za trafopowielaczem też wszystkie diody sprawdzone i zwarć nie ma.
  • #3 5063557
    jacek antoszczak
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam . Z telewizorem sobie poradziłem. Na sztucznym obciążeniu musi działać, jednak ja miałem za duże napięcie +B więc się wyłanczała, miałem uszkodzoną diodę zenerkę DP24 i zimny lut na diodzie DP10 więc nie miałem napięcia na pierwszą nogę transoptora.Po wymianie i lutowaniu żarówka zaświeciła, a po uporządkowaniu TV działa. Pozdrawiam. Zamykam temat.
REKLAMA