logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyłącznik podświetlany 230V z trzema wyprowadzeniami?

rogaliczek16 28 Sty 2007 17:44 10207 7
REKLAMA
  • #1 3498971
    rogaliczek16
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowy więc odrazu z góry przepraszam za formę w jakiej napisze tego posta. Otóż chodzi mi o schemacik podłączenia takiego prostego wyłącznika na 230V podświetlanego. Nie wiem jak to opisać, napewno każdy z was ma z tym do czynienia na codzień, wyłącznik ten ma 3 wyprowadzenia z czego trzecie wyprowadzenie jest koloru złotego no i służy do podłączenia dodatkowego przewodu żeby wyłącznik świecił. Wytłumaczcie mi jak mam podłączyć fazę i zero tak żeby nie zrobić zwarcia i do jakich wyprowadzeń to podłączyć...albo poratujcie jakimś prostym schematem w którym obciążeniem będzie np żarówka.

Dzięki! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3499032
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 3499150
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Czy chodzi Ci o przełącznik ścienny do żyrandola. Podłącz linię (fazę) do punktu P, a pozostałe do dwóch żarówek. Nul (zero) do żarówek bezpośrednio.
    Każdy inny przełącznik będzie działał na podobnej zasadzie. Przemierz końcówki omomierzem, będziesz wiedział jaki jest przepływ prądu przez przełącznik.
    Zera nie podłącza się do wyłączników.
  • #4 3499242
    rogaliczek16
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Chyba raczej nie, zrobiłem fotki kamerką internetową (sorki za jakość):

o to mi chodzi ;)
  • #5 3500712
    hos7433
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Jakbyś mi jeszcze powiedział czy te wyprowadzenia na dolnym zdjęciu są jakoś opisane to już byłbym szczęśliwy. Generalnie linię podłącza się do nóżki od strony, gdzie na przycisku jest 1, a wyjście na środku. Jakby nie było napięcia po przełączeniu to powinno być na tym trzecim. W ogóle możesz pokombinować. Zero podłącz bezpośrednio do odbiornika prądu. Tylko uwaga! Bawisz się napięciem niebezpiecznym. Ostrożnie!
  • REKLAMA
  • #6 3500833
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Na takich przełacznikach z reguły jest narysowany schemat połączenia.

Przyjżyj się dobrze czy nie ma gdzieś na nim rysunku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3501689
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Albo mogą być literki, spodziewałbym się następujących:
    C - common, kontakt wspólny łączony naprzemian ze skrajnymi
    NC - normally connected, kontakt w stanie spoczynkowym połączony ze wspólnym
    NO - normally open, kontakt w stanie spoczynkowym odłączony od wspólnego
  • #8 3501774
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Ja mam oznaczenia 1 2 3. Przycis jest między 1 i 2, a żarówka między 2 i 3.
    Jak podłączysz do 2 czynny do 1 przerwany obwód a do 3 bierny to żarówka świeci cały czas.
    Możesz podłączyć do 1 czynny do 2 obwód, a do 3 bierny. Wtedy żarówka świeci po naciśnięciu.

_ \_ _ż_
    1 2 3

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wyłącznika podświetlanego 230V z trzema wyprowadzeniami, w tym jednego złotego przewodu służącego do podświetlenia. Wyłącznik posiada oznaczenia styków, które mogą być opisane literami (C, NC, NO) lub cyframi (1, 2, 3). Faza (linia) powinna być podłączona do styku wspólnego (np. C lub 1), wyjście do odbiornika (np. żarówki) do styku NO lub 2, a przewód neutralny (zero) podłącza się bezpośrednio do odbiornika, nie do wyłącznika. Podłączenie przewodu podświetlenia realizuje się przez trzeci przewód (złoty), który zasila diodę podświetlającą wyłącznik. Zaleca się ostrożność ze względu na napięcie sieciowe oraz sprawdzenie ciągłości i funkcji styków omomierzem. Wskazane jest również poszukiwanie schematu na obudowie wyłącznika lub w dokumentacji producenta. Przykładowy schemat: faza do styku 1 (common), żarówka między stykiem 2 (NO) a neutralnym, podświetlenie podłączone do trzeciego przewodu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA