logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić wzmacniacz samochodowy w domu bez gaśnięcia przy dużej głośności?

Marcin_ko7 28 Sty 2007 17:55 4007 20
REKLAMA
  • #1 3499021
    Marcin_ko7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałem kupic wzmacniacz samochodowy i podłaczyc pod niego głosnik bassowy... Kolega podłaczył zwykły zasilacz(12V) i działa ale jak da sie głosniej to gasnie.... Proszę niech ktos da mi link do jakiegos urzadzenia ktore zmienia prad domowy na prad z akumulatora...

Z góry dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #2 3499167
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    widocznie zasilacz nie wydala :) zakup sobie najzwylkejszy zasilacz z komputera typu AT lub ATX to chyba najtańsze rozwiązanie.. :) jeśli bedziesz miał zasilacz ATX to we wtyczce tej co podłączasz pod płyte główna zewrzyj zielony przewód z którymkolwiek czarnym jeśli zasilacz sie uruchomi to we wtyczce np do dysku podłączasz żółty przewód do + wzmacniacza a czarny do - i powinno zagrać :)
  • #3 3499282
    Marcin_ko7
    Poziom 10  
    a innego sposobu nie ma ??
  • #4 3499403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3499418
    Marcin_ko7
    Poziom 10  
    a jak to zrobic ?? bo własnie podłaczam radio samochodowe do zasilacza ATX

Dodano po 17 [minuty]:

podłaczyłem radio i nie działa :((
  • #6 3499764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3499838
    Marcin_ko7
    Poziom 10  
    wiatraczek w zasilaczu sie kreci... a zasilacz na pewno sprawny bo był uzywany w kompie
  • #8 3499924
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    przed podpięciem do wzmacniacza sprawdz napiecie czy w ogole jest??????

pamietaj zeby nie pomylic biegunowosci!!!! czarny to masa a nne kolory to napiecia. w ATX czerwony to chyba 12V tylko musisz jeszcze zwrocic uwage czy podłaczas dobry czerwony., bo w ATX wystepuja napiecia symetryczne
  • #9 3500659
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zasilacz ATX daje 12V a w samochodzie jest przy naładowanym akumulatorze 12,6V a przy włączonym silniku 14,2-14,6V a to spora różnica. Do tego zasilacz ATX ma stabilizację na 5V a nie na 12V więc odczuwa spadki napięć przy większym poborze prądu. Do tego obciążanie jednej gałęzi jest dla niego bardzo niezdrowe, padnie, poda za dużo i narobi bałaganu. Dlatego praktycznie poza sprawdzaniem sprzętu to do normalnego używania w takiej kombinacji się nie nadaje. Receptą jest albo zasilacz od CB radia o odpowiedniej wydajności prądowej albo przeróbka wzmacniacza polegająca na usunięciu wewnętrznej przetwornicy napięcia z 12V na wyższe zasilające stopień mocy (o ile wzmacniacz taką posiada, bo tylko sensowne wzmacniacze ją mają) i podłączenie osobnego transformatora o odpowiedniej mocy i odpowiednim napięciu z prostownikiem i wygładzeniem napięcia a niekoniecznie ze stabilizacją bo przy takich prądach trudno jest zrobić układ stabilizujący napięcie.

SławeK
  • #10 3501168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 3501711
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Trochu droższa metoda to kup sobie toroid 200W do oświetlenia halogenowego mostek i kondensator 10mF
  • #12 3501763
    SlaweK
    Poziom 43  
    I włącznik sieciowy bo będzie to siorbać sporą moc w spoczynku ale ogólnie to niezła myśl i prosta.

SławeK
  • #13 3501936
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    W ATX przwód żólty to zawsze 12V,a nie 5V.
  • REKLAMA
  • #14 3526966
    adamlen1
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Włącznik to była oczywista sprawa więc nawet nie wspominałem o nim :) w trybie jałowym nie powinien siorbać mocy :)
  • #15 3528834
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    z toroidem to jest jakiś pomysł tyle że musisz go mieć obciążonego bo jak go najpierw włączysz a potem podłączysz wzmacniacz to ten drugi nie bedzie się cieszył a to i tak może być mało jak kolega będzie miał fantazje i odkręci więcej basu -ja tak kiedys robiłem na zasilaczu 8A i podparłem go akumulatorem żelowym 18AH -nigdy sie nie zepsuło .Natomiast jak chcesz mieć to na stałe to zrób tak jak pisze Sławek pomiń przetwornice i daj zasilanie symetryczne prosto na końcówki mocy natomiast przedwzmacniacz może iść tak jak oryginalnie z 12v
  • #16 3701417
    steraf
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam:

Nie ma sensu zakładać następnego tematu wiec spytam tutaj.

Chce podłączyć radio samochodowe do zasilacza komputerowego.

Mam sprawny zasilacz, ale nie wiem czy jest sęs sie z nim bawić, mogę podłączyć radio pod molexa w zasilaczu w komputerze ? Zasilacz mam raczej wydajny, a pod radio nie będą podpiętych głośniki ale jedynie puszczony sygnał do karty dźwiękowej :D Pobór prądu takiego radia nie powinien przekroczyć 1,5A kiedy mój zasilacz potrafi oddać 38A (wg producenta). Kompa nie mam mocnego wiec jeszcze trochę mocy zostanie w zapasie.

Ale czy w momencie uruchomienia radio nie pobierze impulsowo sporo mocy ? Jakiś skok napięcia by mógł uszkodzić kompa.

Zasilacz to modecom 400W ( nie fell ).

Lepiej może by było podłączyć radio pod oddzielny zasilacz, ale nie będzie mie sie chciało go włączać, wyłączyć za każdym razem :P
  • #17 3701457
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zdecydowanie takie zabawy nie są zdrowe dla komputera. Stabilizacja zasilacza jest na 3V lub 5V a napewno nie na 12V. Modecom to też nie najlepszy zasilacz więc ciesz się że chodzi i nie rób mu krzywdy. Poszukaj lepszego zasilacza i prądzie około 2A.

SławeK
  • #18 3701495
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 355
    Panowie sprawę można załatwić zasilaczem AT. Na zaciski +5V i - podpinamy żarówkę 12V 21W a pod zaciski +12V i - radio ,lodówkę samochodową,końcówkę mocy czy co tam chcecie.Jedno ale uwaga! jeśli któryś zrobi zwarcie na+12V może to spowodować czystkę w środku zasilacza.Tak dla przykładu lodówka z zasilaczem AT działa trzeci rok.
  • #19 3704363
    steraf
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Niestety nie mam zasilacza AT.

Wiem ze nie można uruchamiać zasilacza bez obciążenia, 12v pójdzie na radio dodatkowo 5V obciąże cd-rom-em. Linie 3,3 V też musze obciążyć ?

Jest różnica czy obciąże zasilacz na wtyczce molex czy atx ?
  • #20 3711781
    Prezes903
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich. Ja sam podłączony wzmacniacz blaupunkta 4 kanałowy (100W max na kanał) pod ATX'a i mam podłączoną tubę tej samej firmy pod ten wzmacniacz. i przy głośniejszym słuchaniu, większym basie to tuba trochę charczy po ATX jest za szłaby a ma 350W. Jeśli ktoś chce zrobić coś podobnego do odradzam no chyba że tylko na sprawdzenie sprzętu. A najlepszym wyjściem jest kupienie lub zrobienie zasilacza do CB na elektrodzie są takie rozwiązania. Obciążam tylko kabel żółty czyli 12 wolt. reszty nie. A i w ATX'ie wylutowałem kable żółte czarne i pomarańczowe zastąpiłem je grubszymi o tych samych barwach ale można też je po prostu razem skręcić przy podłączeniu do wzmacniacza. To tyle ale sie rozpisałem.
    Pozdrawiam.
  • #21 4202129
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Chłopie kup se porządny transformator o potrzebnym napieciu do tego mostek prostowniczy i kondensator o dużej pojemności na wyjściu. Cena mniej więcej taka sama jak zakup zasilacza komputerowego, a jakość prądu znacznie lepsza.
    W żadnym wzmacniaczu nie stosuje się zasilaczy impulsowych tylko konwencjonalne. Rozkręć jakikolwiek wzmacniacz stacjonarny, a sam się przekonasz.
    Swoja drogą wzmacniacz samochodowy do domu? Przecież one mają zniekształcenia nawet 10%.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie wzmacniacza samochodowego do zasilacza domowego 12V często powoduje gaśnięcie przy dużym obciążeniu z powodu niewystarczającej wydajności prądowej zasilacza. Popularnym rozwiązaniem jest użycie zasilacza komputerowego typu AT lub ATX, jednak wymaga to odpowiedniego podłączenia przewodów (np. żółty przewód to +12V, czarny to masa) oraz obciążenia linii 5V i 3,3V, aby zasilacz poprawnie się uruchamiał. Zasilacze ATX mają stabilizację głównie na 5V, a napięcie 12V może spadać pod dużym obciążeniem, co powoduje problemy z działaniem wzmacniacza. Zaleca się modyfikację zasilacza lub zastosowanie zasilacza do CB radia o odpowiedniej wydajności prądowej. Alternatywnie można zbudować zasilanie z transformatora toroidalnego, mostka prostowniczego i kondensatora o dużej pojemności, co zapewnia stabilne napięcie i prąd. Wzmacniacze samochodowe z wewnętrzną przetwornicą napięcia można zasilać symetrycznie, pomijając przetwornicę, co wymaga osobnego transformatora. Używanie zasilaczy impulsowych (np. komputerowych) do stałego zasilania wzmacniaczy jest mniej zalecane ze względu na niestabilność napięcia i ryzyko uszkodzeń. Przy testach sprzętu zasilacz ATX może być użyteczny, ale do stałego użytku lepsze są zasilacze liniowe lub dedykowane zasilacze CB. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności obciążenia zasilacza przy starcie oraz o ryzyku uszkodzenia zasilacza przy zwarciach na wyjściu 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA