logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kosztuje konserwacja instalacji alarmowej? Od czego zależy cena i przykłady stawek

Jaś Fasola 28 Sty 2007 19:17 10072 15
  • #1 3499407
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanie ile kosztuje konserwacja instalacji alarmowej??Od czego zależy??ilości czujek, czy czego??Możecie podać przykładowe ceny??
    Muszę komuś powierzyć konserwację i chcę się zorientować.
  • #2 3499475
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

Kolego u mnie zależy od:
    1. Rodzaju centrali
    2. Ilości czujników i ich rodzaju
    3. Liczby klawiatur i sygnalizatorów

Dla przykładu integra32 jedna klawiatura jeden sygnalizator zewnętrzny i 6 pirów, biorę za to na kwartał 140zł.

Pozdrawiam
  • #3 3499540
    strazak26
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    A w przypadku CA10 ,ekspander, 16PIR, 1 Dualna, 2 klawiatury, 2 syg.wew i 2 zew.
    Czy w tej cenie są naprawy w razie awarii?? Ile razy w kwartale coś przy tym robisz??
  • #4 3499590
    p.marcin
    Poziom 17  
    Kolego biorę systemy w konserwe wykonane tylko przeze mnie. Staram się wykonać je na dobrym sprzęcie i raczej bardzo żadko zdarza mi sie jeździć na usterki. W umowie mam określony bezpłatny dojazd i nie pobieram opłaty za robocizne, jeżeli chodzi o podjazd na usterkę systemu nie wynikającą z winy urzytkownika.
  • #5 3499620
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    A ile by kosztowała konserwacja takiej instalacji jak pisze Strazak??to już będę miał przegląd..
    pozdr i dzięki
  • #6 3499623
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Witam w firmie której pracuje ceny kształtują się na poziomie od 30 do 200 zł ten system który opisałeś to ok 100zł na kwartał.Wszelkie awarie powstałe z uszkodzeń z winy klienta są płatne demontaż lub montaż urządzeń np do lub po remoncie również.Konserwacja polega na sprawdzeniu akumulatorów czyszczeniu czujek zewnętrzną i wewnętrzną ich powierzchnie głównie chodzi o soczewkę sprawdzeniu łączeń w centrali i miejscach gdzie są łączone przewody np.puszki.
  • #7 3499640
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    100zł/???na miesiąc czy kwartał???
  • #8 3500126
    todaks
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Mówicie o cenach za wykonanie przeglądu okresowego czy cenie za obsługę serwisową ? Wg. mnie to dwa osobne tematy a w waszych wypowiedziach jest to zmieszane .
    Przegląd okresowy to sprawdzenie poprawności działania systemu , (czyszczenie czujników , sprawdzenie połączeń itp. )tu płaci się za wykonanie usługi . Obsługa serwisowa to abonament za gotowość działania w przypadku usterki . Im krótszy czas od chwili zgłoszenia tym
    kosztowniejsza usługa .
  • #9 3500242
    p.marcin
    Poziom 17  
    Nie do końca się z tobą kolego todaks zgodzę. Każda umowa konserwacyjna powinna zawierać szczegóły odnośnie opłat i sposobu reakcji w danym przyoadku, awarii. Umowa konserwacyjna podpisana np. na rok może zawierać 4 przeglądy systemu co kwartał lub dwa co pół roku, a opłata jest pobierana po każdym przeglądzie.
  • #10 3500383
    todaks
    Poziom 20  
    p.marcin napisał:
    Nie do końca się z tobą kolego todaks zgodzę. Każda umowa konserwacyjna powinna zawierać szczegóły odnośnie opłat i sposobu reakcji w danym przyoadku, awarii. Umowa konserwacyjna podpisana np. na rok może zawierać 4 przeglądy systemu co kwartał lub dwa co pół roku, a opłata jest pobierana po każdym przeglądzie.

Wg mnie to o czym mówisz to umowa serisowa . To w niej podpisujesz zobowiązanie do reakcji na wezwanie w odpowiednim czasie (czas narzuca klasa systemu ) .To czy będziesz system sprawdzał czy nie to Twoja sprawa . ważne jest by był on sprawny bo za to odpowiadasz .
    Ty pobierasz opłate przy wizycie u klienta inni prowadzą system miesięcznej opłaty . Ile firm tyle koncepcji . Ja chciałem w swojej wypowiedzi przekazać strażakowi że wysokość opłaty konserwacyjnej czy serwisowej wyznacza znacznie więcej czynników niż tylko skład systemu .
  • #11 3503787
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Witam todaksa. Ja się hyba na każdym forum z kolega spotykam. A tutaj w zupełności zgadzam.
    Miło by było kroić klienta za poczyszczenie, ale sory to jest umowa na pełen serwis.
  • #12 3503991
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    --------------------------------------------------------------------------------

Witam! A może tych kilka info. coś wniesie do "dyskusji".
    Kontrola działania systemu alarmowego
    SA1 - w pełnym zakresie raz na rok , czujki i tory transmisji raz na trzy miesiące , naprawa ma byc podjęta w ciągu 12h.
    SA2 - pełen zakres co trzy miesiące w przypadku uszkodzenia naprawa podjęta w ciągu 12h.
    SA3- w pełnym zakresie jak dla klasy SA2 , naprawa podjęta w ciągu 4h.
    SA4 - w pełnym zakresie jak dla klasy SA2, w przypadku uszkodzenia naprawa powinna być podjęta w ciągu 4h. Obsługa serwisowa powinna być ciągle do dyspozycji.
    PN-93/E-08390/14 / jesli są nowe prosze o info /.
    a jak wygląda w praktyce wszystcy wiemy.
    I jeszcze jedno te przepisy obligują firmy koncesjonowane .
    Jeśli chodzi o cenę jest to tylko i wyłącznie sprawa umowna !!
    I pamiętajmy jeszcze jedno że jedynym dowodem na to że system przed np. włamaniem i ewentualnym jego uszkodzeniem był sprawny jest stosowny wpis we właściwej rubryce książki konserwcyjno serwisowej.
  • #13 3508814
    todaks
    Poziom 20  
    nikspol napisał:
    --------------------------------------------------------------------------------

Witam! A może tych kilka info. coś wniesie do "dyskusji".
    Kontrola działania systemu alarmowego
    SA1 - w pełnym zakresie raz na rok , czujki i tory transmisji raz na trzy miesiące , naprawa ma byc podjęta w ciągu 12h.
    SA2 - pełen zakres co trzy miesiące w przypadku uszkodzenia naprawa podjęta w ciągu 12h.
    SA3- w pełnym zakresie jak dla klasy SA2 , naprawa podjęta w ciągu 4h.
    SA4 - w pełnym zakresie jak dla klasy SA2, w przypadku uszkodzenia naprawa powinna być podjęta w ciągu 4h. Obsługa serwisowa powinna być ciągle do dyspozycji.
    PN-93/E-08390/14 / jesli są nowe prosze o info /.
    a jak wygląda w praktyce wszystcy wiemy.
    I jeszcze jedno te przepisy obligują firmy koncesjonowane .
    Jeśli chodzi o cenę jest to tylko i wyłącznie sprawa umowna !!
    I pamiętajmy jeszcze jedno że jedynym dowodem na to że system przed np. włamaniem i ewentualnym jego uszkodzeniem był sprawny jest stosowny wpis we właściwej rubryce książki konserwcyjno serwisowej.

No w ostatniej kwesti zgodzić się całkiem nie mogę . Wpis do książki to tylko potwierdzenie. Dowodem na sprawność jest bufor centrali i wydruk SMA .
    Tak czy inaczej Jasiek powinien być usatysfakcjonowany .:D
    Pozdrawiam .
  • #14 3509117
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Ja też tak myślę :D ale wracając do ostatniej kwestii to wydruk z SMA dla przedstawiciela ubezpieczyciela ma drugoplanowe znaczenie on zawsze będzie działał w jedną stronę - wiadomo. I ten "wpisik" ma kluczowe znaczenie dla całej sprawy tym bardziej że miał miejsce przed całym zaistniałym zdarzeniem. Pozdrawiam.
  • #15 3510039
    todaks
    Poziom 20  
    nikspol napisał:
    Ja też tak myślę :D ale wracając do ostatniej kwestii to wydruk z SMA dla przedstawiciela ubezpieczyciela ma drugoplanowe znaczenie on zawsze będzie działał w jedną stronę - wiadomo. I ten "wpisik" ma kluczowe znaczenie dla całej sprawy tym bardziej że miał miejsce przed całym zaistniałym zdarzeniem. Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o ubezpieczycieli to to jest odrębny temat . Ich brak kompetencji w tym zakresie przynosi im potężne straty . Całe szczęście w tym temacie też powolutku coś się zmienia . Zaczynają dostrzegać konieczność umów serwisowych, zaczynają baczniej przyglądać się samym systemom . Idzie na lepsze ale wg. mnie jeszcze długa droga przed nimi .
  • #16 3517989
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    dzięki bardzo wszystkim, dużo czynników warunkujących....ale mam już przegląd.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Koszt konserwacji instalacji alarmowej zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj centrali, liczba i typ czujek, liczba klawiatur oraz sygnalizatorów. Przykładowo, konserwacja systemu Integra32 z jedną klawiaturą, jednym sygnalizatorem zewnętrznym i sześcioma czujkami PIR kosztuje około 140 zł kwartalnie. W przypadku systemu z centralą CA10, ekspanderem, 16 czujkami PIR, 1 czujką dualną, 2 klawiaturami oraz 4 sygnalizatorami (wewnętrznymi i zewnętrznymi) cena konserwacji wynosi około 100 zł na kwartał. Konserwacja obejmuje przegląd akumulatorów, czyszczenie czujek (szczególnie soczewek), kontrolę połączeń w centrali i w puszkach instalacyjnych. W umowach serwisowych często zawarte są bezpłatne dojazdy i naprawy usterek niepowstałych z winy użytkownika. Istotne jest rozróżnienie między przeglądem okresowym (sprawdzenie działania systemu i czyszczenie) a obsługą serwisową (abonament na gotowość do naprawy awarii). Ceny mogą się wahać od 30 do 200 zł za przegląd, a umowy mogą przewidywać różną częstotliwość przeglądów (np. kwartalnie lub półrocznie). Przepisy dotyczące obsługi serwisowej i terminów napraw (np. 4-12 godzin) są regulowane normami i obowiązują firmy koncesjonowane. Dowodem na sprawność systemu jest wpis w książce serwisowej oraz wydruk z centrali (SMA), co ma znaczenie przy rozpatrywaniu roszczeń ubezpieczeniowych. Ubezpieczyciele coraz częściej wymagają umów serwisowych i dokładnej dokumentacji przeglądów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA