logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt instalacji elektrycznej w domu: gniazdka, oświetlenie, alarm, czujniki

chester8 24 Kwi 2006 10:24 89690 135
Najlepsze odpowiedzi

Ile kosztuje wykonanie instalacji elektrycznej w domu i jak liczy się „punkt” dla gniazd, oświetlenia, alarmu, domofonu i gniazd siłowych?

W threadzie najczęściej pada stawka ok. 20–30 zł za punkt bez materiału, ale w bardziej rozbudowanych albo lepiej wykonanych instalacjach pojawiają się też wyceny 40–50 zł za punkt, a z materiałem nawet ok. 100 zł/pkt [#2560120][#2929967][#11079390] Punkt elektryczny to zwykle gniazdo 230 V albo włącznik światła; puszki łączeniowe i wyjścia kabli do lamp nie są liczone jako osobne punkty [#2564294] Gniazdo siłowe liczy się drożej — o ok. 50% więcej niż zwykły punkt [#2564294] Dla alarmu jako punkt uznaje się m.in. czujkę PIR, kontaktron, centralę z manipulatorem i sygnalizatory, a przykładowo instalacja z 6 czujkami, powiadomieniem telefonicznym i osprzętem została oszacowana na 450–500 zł robocizny i 900–1100 zł materiału [#2564294] Domofon bywa rozbijany na osobne elementy: słuchawka ok. 100 zł, elektrozaczep ok. 100 zł, centrala z puszką ok. 50 zł, a rozdzielnica / tablica bezpieczników też jest zwykle wyceniana osobno [#2564294]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2559749
    chester8
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Witam mam domek w budowie i chce się zoriętować ile biorą za instalacje elektryczne, za gniazdka, ośw,włączniki i siłowe gniazda, alarm i takie tam , słyszałem że kasują za punkt i interesuje ile kosztuje każdy z tych punktów co wymieniłem.Znajomy mówił że co do alarmu to zależy od ilości tych czujników ale nie znam sie... Pozdrawiam i dzięki
  • #3 2560120
    rayca
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    U mnie za punkt elektryczny 20zł(bez materiału)wcene punktu nie jest wliczony montaż gniazd ,włączników ,żyrandoli,itp
    za punkt alarmu (czujka) 50zł ,wliczony pełny montaż(bez materiału).
    za punkt antenowy TV-SAT 50 (w cene punktu wliczony jest montaż anten)też bez materiału.
  • #4 2560747
    chester8
    Poziom 19  
    hmmm no to mnie to troche wykosztuje na parteże mam 56 punktów a na piętrze 45... żyrandol mogie sobie sam powiesić ale wiem że jest kłopot z włącznikami tymi na schodach ile za gniazda i włączniki??

A gniazda siłowe???? i domofon ile mogą sobie zacenic??? i co do tego alarmu za czujkie 50 zł a co z resztą , tymi klawiaturami i innymi głupotami...

Co z tablicą tą z bezpiecznikami to juz będe miał w cenie czy osobno mi policzą, i jeszcze pytanie czy te ceny co podał mi Rayca są wysokie czy niskie???

Jeszcze mam sprawe co do kabla od licznika do domu, bo licznik mam w płocie, kto mi to ma zrobić energietyka czy ci co mi będą robili instalacje bo jak oni to sobie to wykopie w wolnum czasie i obok zaraz do domofonu i bramy kable poprowadze... pozdrawiam i dzięki:)
  • #5 2560783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2560897
    chester8
    Poziom 19  
    Maroo- Tablica 1000zita ale razem z wszystkimi tymi badziestwami i montażem czy bez i za zamontowanie znowu płaciłeś??

Dodano po 2 [minuty]:

co do alarmu to poprostu chce mieć bo mieszkam na takim małym odludziu i przyda sie troche łobuzów postraszyć...

Dodano po 3 [minuty]:

i co z tymi siłowymi???
  • #9 2561351
    Koffboy
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Moj stary tez po 20zł za punk bierze wiec pewnie wiekszosc taka ma stawke
  • #10 2563110
    chester8
    Poziom 19  
    Jeszcze jedno pytanie rayca napisałes że za czujkie do alarmu 50 zł ok. ale co z resztą, cała ta skrzynka i syreny i takie tam... ile mnie to wyjdzie jak będe miał tak myśle 6 czujników bo w garażu tez bym chciał i chce to że dzwoni na telefon jak sie coś dzieje mój znajomy ma coś takiego chodzi mi o cene za sam montaż i osobno za materiał dzięki:):) . . . Pozdrawiam:)
  • #11 2564294
    rayca
    Poziom 12  
    "Punktem"w instalacji elektrycznej jest :gniazdo sieć,włącznik światła.
    punktem nie są puszki w których się łączy kable,wyjścia kabli do lamp(np:żyrandoli,kinkietów).Sprawdz juz napewno masz mniej punktów...
    Jeżeli chodzi o domofon :jedna słuchawka 100zł ,elektrozaczp przy furtce 100zł,centrala+puszka przy furtce 50zł.
    Kabel z licznika do rozdzielnicy(bezpieczników)montuje ten co zakłada instalacje,cena w zalezności ile metrow dołka musi wykopać(głębokość 50-70cm)montaz rozdzielnicy 50zł.dołek możesz wykopać sam jeśli się gościu na to zgodzi.
    Jeżeli chodzi jeszcze o alarm.punktem jest :czujka podczerwieni,czujka kontaktronowa,centrala+manipulator,sygnalizatory,cena montażu centrali wzrasta gdy się monyuje do niej dodatki np:powiadomienia,monitorowanie itp.
    Jeżeli chodzi o"siłe"cena za punkt jest o 50% wyższa .Punktem jest każde gniazdo i włącznik (tak jak w 230V)o więcej pytać można.

rayca

Dodano po 32 [minuty]:

Więcej o alarmie:taki alarm jak uciebie 6 czujek,centrala z powiadomieniem telefonicznym (TPSA)<(komurkowym+100zł dialer+100zł komurka)+manipulator,sygnalizator zewnętrzny,sygnalizator wewnętrzny,kabel i inne drobiazgi.
    Robocizna 450zł-500zł
    materiał ~900-1100 zł

rayca
  • #12 2565585
    chester8
    Poziom 19  
    Bardzo dziękuje jak jeszcze mi coś przyjdzie do fłowy to dam znać pozdrawiam...
  • #13 2569462
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam!
    W Poznaniu to wyglada tak ze dobry fachowiec zalozy alarm za mniej wiecej 80% ceny sprzetu (calosci - centrala czujki kontaktrony sygnalizator/y)

Cytat:
    Więcej o alarmie:taki alarm jak uciebie 6 czujek,centrala z powiadomieniem telefonicznym (TPSA)<(komurkowym+100zł dialer+100zł komurka)+manipulator,sygnalizator zewnętrzny,sygnalizator wewnętrzny,kabel i inne drobiazgi.

to 100 zl to rozumeim za zalozenie tego dialera??

Pozdrawiam
  • #14 2573412
    Nacmir
    Poziom 1  
    Przede wszystkim najważnieszą sprawą jest wykonanie dobrej i bezpiecznej instalacji, a na to mało kto zwraca uwagę. Położyć przewody w miejscach jak najmniej dostępnych dla użytkownika (by nie było możliwości ich przecięcia).. Dobrać odpowiednie przekroje (nie za cienkie lub grube) wykonać połączenia lutowane lub zgrzewane i wtedy można porozmawiać o cenie.Trzeba pamiętać ,że dobrze wykonana instalacja elektryczna, to lepsza jej sprawność, mniejsza awaryjność urządzeń elektrycznych i mniejsze opłaty za KWH.. Większość wykonawców i zleceniodawców uważa , że to tylko wystarczy położyć przewody i połączyć.. Zastanawiam się ilu wykonawców instalacji elektrycznych zna zasady podstaw elektrotechniki ... Proponuje zrobić dobrą i bezpieczną instalację, a ona się zwróci w kosztach eksploatacji.. Pozdrawiam z Olsztyna
  • #15 2575347
    rayca
    Poziom 12  
    Wyjaśnienie dla tygrys_michal .......
    to 100 zl to rozumeim za zalozenie tego dialera??

To 100zł to cena za dialer,+100zł to cena za telefon komórkowy
    a podłączenie robi się gratis(w cenie montażu centrali)

powodzenia
  • #16 2929804
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam, prosze o wpisywanie jakie obowiazuja u Was (w Waszym miescie, miejscowosci) ceny za uslugi instalatorskie. Chodzi o wymiane starej instalacji na nowa, i jak to sie wogole liczy (czy od punktu czy od metrow biezacych)... prosze o wypowiedzi...
  • #17 2929967
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    W Moich okolicach prywatnie liczy się od punktu 25-30 zł, dla instytucji według KNR lub za całość.
  • #18 2930797
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    joseph-auto napisał:
    W Moich okolicach prywatnie liczy się od punktu 25-30 zł, dla instytucji według KNR lub za całość.

U nas przy większej ilości punktów ta stawka maleje.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #19 2930816
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    no dobra ale jak ktos ma np. kuć w scianie i klasc przewod np. na odcinku przypuscmy 20 metrow i na koncu ma byc 1 gniazdko to tez 35 zł ????:D
  • #20 2930839
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    U nas się już nie kuje, a wycina :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #22 2933276
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    1000zł za montaż rozdzielki, no, no. W domku jednorodzinnym około 1000zł wychodzi sam koszt materiału na dobrą rozdzielkę, z podzielonymi obwodami. Ja nie biorę za punkt, tylko umawiam się na całość. Montaż "punktów", montaż rozdzielni, pomiary. Takie podejście jest uczciwsze dla inwestora.
    Także nie uważam że idąc w dół zachowamy dobrą jakość instalacji(kable z marketu, chiński osprzęt), a instalacja ma wytrzymać długie lata.
    Kto by chciał 3 miesiące po położeniu kafelek, skuwać je po przewód gdzieś upaliło, albo się złamał.
    Tani instalator bierze jakiegoś łepka do montażu, co kable widział tylko na złomowcu, płaci mu flaszkę, ewentualnie dwie. Co z odpowiedzialnością?.
    Ja daję 2-letnią gwarancję na montaż, certyfikat zgodności CE, dla rozdzielni. I nie mogę tego wszystkiego zrobić taniej niż 40 - 50 zł za punkt.
    Pozdrawiam.
    Jestem z Katowic, wiec jeślibyłbyś zainteresowany usługą proszę o kontakt.
  • #23 2934025
    kkarl
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja natomiast biorę 20 zł za roboczogodzinę i nie obchodzi mnie ile jest punktów . To jest odpowiedź na pytanie kolegi BRIEF99 .
    Jeśli klientowi nie podoba się takie podejście to dowidzenia .
    Prowadziłem kabel domofonowy w ziemi 60m , sam kopałem i zsypywałem rów. I co szanowni koledzy ?
    Jeden punkt i za całość 30-40 zł ????
    Ja pracuję a nie stoję - zawsze mówię to klientowi , który ma przecież wątpliwości - czy się stoi , czy się leży stówka się należy.
  • #25 4181647
    m_baery
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A jak teraz wyglada sytuacja???? Cos sie zmienilo w cenach???

Jakie jest podejscie cenowe do "punktu" gdz kablem 3x2.5mm2 bedzie zasilany punkt w którym będa zamontowane 3 puszki (3 gniazdka 230V)?
    Wtedy tez jest liczone jako 1 punkt?
  • #26 4301308
    domeryk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak liczycie za punkt jeśli chodzi o alarmy :
    Minipulator 100zł
    Centrala 150zł
    Czujka PIR 60zł z okablowaniem
    Sygnalizator zewnętrzny 50zł z okablowaniem
    Sygnalizator wewnętrzny 50zł z okablowaniem
    kontaktrony wpuszczone w okna 40zł punkt
    Kucie w kamieniu ,pustaku , cegle jaką kwote polecacie od metra.
    Okablowanie od metra jaka cena ??
  • #27 4301434
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Raczej sztywne przeliczniki od metra i pkt już niemają miejsca. Domek jednorodzinny 11 czujek 2 klawiatury, 5 kontaktronów, syrena, 1 wstrząsowy, 1 dym. 3500 pln sprzęt + robocizna
    czysto z roboty jakieś 900 pln + z upustów na sprzęcie.
    Ostatni temat jaki robiłem tak. Dodatkowo wpadł wideodomofon, okablowanie wewnątrz pod telefon, internet, rtv sat. Napęd do bramy garażowej i wjazdowej.
    Z jednego takiego domku jest pare fajnych tematów. A dodatkowo przez tego klijenta wpadło 3 na alarm, gdzie 2 bierze jeszcze to co pierwszy.
  • #28 4301920
    domeryk
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To w zasadzie za punkt kontaktron jak liczysz i jaka stawka za dniowke wychodzi jesli klient zacznie wymyslac to jaka cenowo go liczysz ;) telewizje przemysłową tez robicie ??

Dodano po 25 [minuty]:

"Z jednego takiego domku jest pare fajnych tematów. A dodatkowo przez tego klijenta wpadło 3 na alarm, gdzie 2 bierze jeszcze to co pierwszy. " Tak jest pare fajnych tematow jesli klient nie jest dusigrosz;)
  • #29 5494802
    karoljawor
    Poziom 1  
    Witam.
    Chciałbym sie dowiedzieć ile kosztuje montaż gniazd, wyłaczników oraz opraw oświetleniowych.
    Pozdrawiam.
  • #30 5501172
    garfild1985
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Powiem tak ja biore za gniazdka i wyłączniki 10 zł od szt. a za lampe około 20 zł za szt. , ale jakie są ceny w Kaliszu to nie wiem :/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kosztów instalacji elektrycznej w domu, obejmującej gniazdka, oświetlenie, alarm, czujniki oraz elementy siłowe i domofon. Ceny usług instalatorskich najczęściej podawane są "za punkt", gdzie punktem jest gniazdo, wypust oświetleniowy lub wyłącznik, z uwzględnieniem specyfiki (np. gniazdo siłowe liczone jako 3 punkty). Stawki za punkt wahają się od około 20 do 50 zł netto, często bez materiałów, które mogą być doliczane osobno. Montaż alarmu wyceniany jest indywidualnie, zwykle około 50 zł za czujkę z montażem, a całość systemu (centrala, syreny, manipulator) dodatkowo, z ceną zależną od funkcji takich jak powiadomienia telefoniczne. Montaż rozdzielnicy elektrycznej to koszt rzędu 1000 zł, wliczający bezpieczniki, różnicówki i inne zabezpieczenia. Wycena instalacji powinna uwzględniać zakres prac, rodzaj materiałów, długość przewodów, trudność montażu oraz ewentualne dodatkowe elementy, a nie tylko liczbę punktów. Wskazane jest sporządzenie projektu i kosztorysu oraz jasne określenie warunków umowy, aby uniknąć nieporozumień. Dyskutowano także o praktykach stosowania rezerw kablowych (tzw. zamknięcie w pierścień) dla zwiększenia niezawodności instalacji. Podkreślano znaczenie jakości wykonania, gwarancji i dokumentacji pomiarowej, zwłaszcza przy instalacjach alarmowych i domofonowych. Wątki poruszały także różnice w podejściu do wyceny między fachowcami a osobami wykonującymi instalacje "na czarno" oraz kwestie odpowiedzialności i bezpieczeństwa. Wskazano, że ceny mogą się różnić regionalnie i z upływem czasu, a ostateczna wycena powinna być ustalana po wizji lokalnej i analizie projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA