logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt robocizny przy instalacji alarmu w domku - Szczecin i inne regiony

Jolaos 09 Wrz 2007 20:34 3261 6
  • #1 4267088
    Jolaos
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam
    chodzi o samą robociznę. Jak to sie kształtuje , może się ktos wypowie.
    Np. w domu jest osiem pokoi , garaż i jeszcze jedno pomieszczenie gospodarcze . Tam muszą być czujki ruchu.
    To podstawa. Miasto Szczecin i okolice lecz dobrze by było wiedzieć jak jest w innych regionach kraju.

Nie chodzi mi o koszt części. Mam dostep do w miarę tanich.
    Ale brak doswiadczenia to dla mnie zapora. Dobry jestem w instalacjach antenowych , monitoringowych ale do tego alarmu chyba muszę wynająć montera.
    Myślę że to nie jest temat tabu bo wielu z nas albo jest wykonawcami - instalatorami lub wynajmowało kiedyś instalatora do wykonania alarmu.

pozdrowionka
  • #2 4267124
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    Kraków na satelu ,dwa szyfr. w tym jedem Lcd ,10 pir cyfrowych dobry sygnal. wewn. i zewn.aku 17Ah CSB----- 3200zł brutto 2000/1000zł -za robotę)
  • #3 4268170
    kaccc
    Poziom 14  
    Montaż ca-10 + dwa szyfratory + 15 czujek (5 bezprzewodowych) + kontroler radiowy + uruchomienie i inne drobiazgi. Bez układania kabli.
    Ok 1600zł netto cena konkurencji, jaka jest moja cena nie powiem żeby nie robić reklamy ani im ani sobie :wink:
  • #4 4268424
    Jolaos
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Wielkie dzieki kolegom @pkhenr i @kacc za odpowiedzi. Teraz juz rozjasniło mi sie w tej materii.
    Mam jeszcze jedną prosbę , ponieważ operujecie Panowie terminami - skrótami technicznymi , co jest jasne dla Was ale dla mnie tylko częściowo ;
    czy moglibyście wyjasnić co dokladnie oznaczają:
    -ca-10
    -szyfratory / tu się domyslam że chodzi o manipulator z klawiaturą na której wprowadzamy kod/
    -kontroler radiowy/to chyba nadajnik-odbiornik wylacznie dla czujek bezprzewodowych/
    -szyfrator Lcd
    -"10 pir cyfrowych"

Czytając inne posty dochodze do wniosku ze nie taki diabeł straszny i myslę że po dodatkowym łyknięciu paru zagadnień przy pomocy naszych wspaniałych fachowcow z Forum mógłbym się pokusić o samodzielne uruchomienia tego alarmu.
    Jak pisałem mam duże doswiadczenie w instalacjach telewizyjnych to to jakby temat pokrewny i sam sobie mówię - odwagi.
    pozdrawiam
    Jolek
  • #5 4269204
    kaccc
    Poziom 14  
    Np:
    http://www.janexint.com.pl/
    www.satel.pl

Ca-10 to centralka satela, manipulator=szyfrator, LCD czyli szyfrator z wyświetlaczem lcd, kontroler radiowy w moim przypadku chodzi o wysłanie sygnału alarmu do firmy ochroniarskiej, 10 to ilość czujek, PIR cyfrowe to cyfrowa pasywna czujka podczerwieni.

Jeśli masz zamiar sam uruchamiać to polecam szyfrator LCD bo przy zwykłym (LED) po 3 godzinach trafi Cię szlag i nadal nic nie będzie działać ;)
  • #6 4277429
    Sentiel
    Poziom 12  
    Wspomniales o innych typach instalacji. Mysle , ze doskonale poradzisz sobie sam ;). Praca dla na wlasnym systemie ma plusy, masz do niego dostep za kazdym razem kiedy masz na to ochote, klikasz Dload i zezwalasz na komunikacje z centrala... dalej dzialasz co chcesz, komfortowy uklad. Wiem , ze nie lubimy czytac instrukcji - przeczytaj ja i uwierz w siebie :). Pozdrawiam.

Odnosnie ceny za podlaczenie i konfiguracje mam sztywna zasade 1/2 ceny sprzetu zastosowanego w instalacji, jesli ja zakladam calosc jesli nie moja instalacja a musze robic poprawki to cena jest sporo wyzsza, zalezy od tego jak jest zalozona instalacja i na ile zostala "skopana" cena siegala nawet 200% ceny sprzetu. Włocławek. Pozdrawiam.
  • #7 4278265
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Sentiel napisał:

Odnosnie ceny za podlaczenie i konfiguracje mam sztywna zasade 1/2 ceny sprzetu zastosowanego w instalacji, jesli ja zakladam calosc jesli nie moja instalacja a musze robic poprawki to cena jest sporo wyzsza, zalezy od tego jak jest zalozona instalacja i na ile zostala "skopana" cena siegala nawet 200% ceny sprzetu. Włocławek. Pozdrawiam.

Zasada cudowna ale tam gdzie masz dużo konkurencji (np. opole) to o takich cenach możesz zapomnieć ;) wpada ci taki solid za 50zł monitorowanie z grupa nieważne od ilości wyjazdów i niestety ale cie przebijaj instalacja... kuknij na allegro co chłopaki robią ;)
    a sprzęt ??? albo sami produkują albo sponsoruj instalacje bo widziałem alem wycenę solid na parę systemów i sprzedają sprzęt za grosze... a instalacja 0zł... Ten interes przestaje byc opłacalny... ;) ale to tylko moja sugestia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kosztów robocizny przy instalacji systemu alarmowego w domu jednorodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem miasta Szczecin oraz porównań z innymi regionami Polski. Koszt montażu alarmu, obejmujący instalację centralki, manipulatorów (szyfratorów), czujek ruchu (PIR cyfrowych) oraz kontrolera radiowego, waha się w zależności od zakresu prac i regionu. Przykładowo, w Krakowie za instalację systemu Satel CA-10 z 10 czujkami i manipulatorami cena robocizny wynosiła około 1000-2000 zł brutto. W innych regionach, jak Włocławek, stosowana jest zasada, że koszt robocizny to około połowa wartości sprzętu, choć w przypadku konieczności poprawek cena może wzrosnąć nawet do 200% wartości sprzętu. W regionach o dużej konkurencji, np. Opole, ceny robocizny mogą być znacznie niższe, nawet symboliczne, co wpływa na opłacalność usług. Wyjaśniono także znaczenie używanych terminów technicznych: CA-10 to centrala alarmowa Satel, szyfrator to manipulator z klawiaturą (w wersji LCD z wyświetlaczem), kontroler radiowy służy do komunikacji bezprzewodowej, a PIR cyfrowy to cyfrowa pasywna czujka podczerwieni. Zaleca się stosowanie manipulatorów LCD ze względu na wygodę konfiguracji. Osoby z doświadczeniem w instalacjach antenowych i monitoringu mogą podjąć się samodzielnego montażu i uruchomienia systemu alarmowego po zapoznaniu się z dokumentacją techniczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA