logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mały i prosty przewodowy podsłuch z dostępnych materiałów?

Magmer 28 Sty 2007 21:26 2640 8
REKLAMA
  • #1 3500079
    Magmer
    Poziom 11  
    Szukam schematu przewodowego podsluchu, zalezy mi aby byl jak najmniejszy a dobrze dziala i byl dosc prosty do zlozenia.:D i z dostepnych rzeczy.
  • REKLAMA
  • #2 3500113
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    witam
    taki najprostszy, to mikrofon, bateryjka, słuchawka, wyłącznik i przewody w miarę mało widoczne. wszystko połączone w szereg
  • #3 3500138
    Magmer
    Poziom 11  
    No niby tak. Juz tak probowałem robic ale niestety bez rezultatu. Wiec zwrocilem sie tutaj z prosba o dosc dokladny opis takiego urzadzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3500258
    seta1
    Poziom 27  
    a co się nie sprawdziło? może jakiś prosty wzmacniacz mikrofonowy i wtedy zadziała, mikron jako element ukryty, potem kawałek linii, no i ten wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #5 3500399
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6163
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • #6 3500538
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    a to ładnie podsłuchiwać?
    Najprościej radioodbiornik z wejściem mikrofonowym i mikrofon, stare polskie odbiorniki są w sam raz do takich rzeczy, współczesne - możesz mieć problem z dopasowaniem mikrofonu do wejścia wzmacniacza.
  • #8 3503415
    seta1
    Poziom 27  
    No tak, te stare wkładki telefoniczne były węglowe, kiedyś takie telefony (podsłuch) robiono częściej teraz jest łatwiej o schemat radiowego, gdzieś taki mikrofon węglowy mam jak kolega jest zainteresowany to niech poda adres na PW to odnajdę i podeślę.
    A jeszcze można użyć głośnika jako mikrofonu też powinno działać
  • REKLAMA
  • #9 3505254
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Sam mam pudełko takich wkładek i nie wiem co mam z nimi zrobić(wkładki z demontażu domofonów oraz telefonów) :).

Owszem głośnik jako mikrofon będzie działał ale bez elektroniki to trzeba krzyczeć do jednego żeby słyszeć w drugim :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy małego, prostego przewodowego podsłuchu z dostępnych materiałów. Podstawowy układ to mikrofon (najlepiej węglowy), bateryjka, słuchawka, wyłącznik i przewody połączone szeregowo. Prosty mikrofon węglowy, np. z wkładek telefonicznych lub domofonowych, może działać, choć z ograniczoną jakością. Wskazano, że sam mikrofon bez wzmacniacza często nie wystarcza, dlatego zalecane jest zastosowanie prostego wzmacniacza mikrofonowego, co poprawi działanie urządzenia. Alternatywnie można użyć radioodbiornika z wejściem mikrofonowym i mikrofonu, jednak współczesne odbiorniki mogą mieć problemy z dopasowaniem mikrofonu. W dyskusji pojawił się link do schematu wzmacniacza mikrofonowego (AVT2187) dostępnego na stronie sklepu AVT, który może rozwiązać problem. Zwrócono uwagę, że głośnik może pełnić funkcję mikrofonu, ale bez elektroniki wymaga dużej głośności sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA