logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3845 blokuje się po 10 minutach bezczynności - jak to naprawić?

castagnet 29 Sty 2007 09:59 3264 8
REKLAMA
  • #1 3501350
    castagnet
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam następujący problem z drukarka hp 3845. Drukuje normalnie bez zarzutu.Gdy natomiast zostawie ją włączoną na jakieś 10 minut i wyśle plik do druku, to drukarka się zablokuje(dioda normalnie świeci) i w jej właściwościach pojawiają sie 2 identyczne dokumenty z których pierwszy jest niedostępny.
    Klikam "anuluj wszystkie dokumenty"(niedostępny zostaje), na drukarce wciskam "power" (dioda zaczyna mrugać) i uruchamiam ponownie PC.
    Gdy Windows sie uruchomi to "niedostępny" wcześniej dokument zaczyna się drukować...
    Win XP, Drukarka USB.
    Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3501959
    castagnet
    Poziom 10  
    nie mam tej opcji zaznaczonej.
    wszystko wygląda jakby było w najlepszym porządku.
  • REKLAMA
  • #4 3502998
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Hipoteza robocza, do skrytykowania przez doświadczonego serwisanta :) brzmi:

Po wydrukowaniu strony i pozostawieniu drukarki samej sobie przechodzi ona w stan czuwania. Po ponownym wysłaniu strony do druku drukarka nie budzi się ze stanu czuwania i występują opisane wyżej błędy.

Prawdopodobnie: Coś z elektroniką drukarki. Jeżeli HP 3845 ma coś wspólnego ze starym modelem 3820 (z budowy i wyglądu zupełnie innej), nie jestem zdziwiony :)

Sprawdź to:
    Włącz drukarkę, wydrukuj coś i zostaw ją na 10 minut.
    Następnie otwórz i zamknij pokrywę, poczekaj na ruszenie się karetki z tuszami.
    Puść wydruk z komputera i napisz, czy wyszedł.

Pozdrawiam!
    n-d-render
  • REKLAMA
  • #5 3505671
    castagnet
    Poziom 10  
    Podłączyłem do innego PC i chodzi dobrze. Jedyną różnicą jest to, że mój ma USB 1.1 a ten na którym drukarka chodzi ma USB 2.0.
    Czy to może być przyczyną??
  • #6 3506586
    m4tys
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Usun swoje sterowniki i zainstaluj je jeszcze raz. Nie ma znaczenia czy to jest usb 1.1 czy 2.0. Poprostu cos sie popiepszyło w windowsie.. i nie jest to wcale odosobniony przypadek. Pozdrawiam
  • #7 3518124
    castagnet
    Poziom 10  
    Nie dziala po przeinstalowaniu sterowników.
    Co jeszcze moge zrobić żeby nie reinstalować Windowsa??
  • #8 3518230
    m4tys
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Przeinstalowales sterowniki czy usunąłes ręcznie i wgrales nowe ?? Róznica jest znaczna.
  • #9 4338744
    cantonek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    to może i ja się podczepię - HP 3845 + Vista - jak włączam komp pokazuje się że jest gotowa - z chwilą próby czegokolwiek wydrukowania przełącza się w offline

Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

castagnet - moja sugestia - usuń pliki tymczasowe (c:\documents and sett.. \nazwa uzytkownika\ustawienia lokalne\temp )
    Wczesniej musisz wejsc Narzędzia - Opcje folderów zakładka Widok - zaznaczyć "pokaż ukryte pliki i folder"

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 3845 działa poprawnie podczas drukowania, jednak po około 10 minutach bezczynności blokuje się przy próbie ponownego wydruku. Objawy to zablokowanie drukarki z ciągłym świeceniem diody, pojawienie się dwóch identycznych dokumentów w kolejce wydruku, z których pierwszy jest niedostępny. Anulowanie dokumentów nie działa, a po ponownym uruchomieniu komputera dokument zaczyna się drukować. Problem występuje na systemie Windows XP z połączeniem USB 1.1. Podłączenie do innego komputera z USB 2.0 eliminuje problem, co sugeruje możliwy konflikt sterowników lub problem z obsługą USB 1.1. Proponowane rozwiązania to sprawdzenie stanu funkcji "Wstrzymaj drukowanie", test wybudzania drukarki ze stanu czuwania przez otwarcie i zamknięcie pokrywy, oraz całkowite usunięcie i ponowna instalacja sterowników drukarki. Usunięcie plików tymczasowych systemu również zasugerowano jako potencjalne rozwiązanie. Problem może mieć podłoże w elektronice drukarki lub w konflikcie sterowników systemowych, a nie w wersji USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA