logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza coraz częściej i w różnych sytuacjach..

grzesio12221 24 Kwi 2008 20:29 4603 32
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer wyłącza się coraz częściej w grach i przy zwykłym używaniu, a po odłączeniu od listwy trzeba odczekać, żeby znów się uruchomił?

Najbardziej prawdopodobne są przegrzewanie procesora albo problem z zasilaczem, więc zacznij od dokładnego czyszczenia komputera i zasilacza, wymiany pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenia i oczyszczenia wentylatorów i radiatora [#5075506][#5076570][#5077489] Napięcia z programu nie są wiarygodne — trzeba je zmierzyć miernikiem, bo tylko wtedy da się ocenić, czy linie 5 V i 12 V są stabilne; zasilacz Linkworld LPF2-W 350W został też uznany za podejrzany, zwłaszcza po kilku latach pracy [#5073543][#5075624][#5076570] Warto odłączyć napęd DVD, zostawić jedną kość RAM i sprawdzić komputer na minimalnej konfiguracji, bo przyczyną mogą być też błędy pamięci albo przeciążony, słabnący zasilacz [#5073852][#5076570] Obciążenie procesora trzeba odczytywać poprawnie: jeśli „proces bezczynności” ma 90%, to CPU jest używane tylko w 10%, więc wcześniejszy wniosek o 90% obciążenia był błędny [#5077311][#5077328] Jeśli w Menedżerze zadań wyskakuje avp.exe, warto sprawdzić Kaspersky’ego, bo antywirus też może mocno obciążać system [#5078453][#5080615]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 5073470
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Cześć, proszę was o pomoc.
    Mój komputer, już od jakiegoś czasu się wyłącza, dzieje się tak najczęściej gdy gram w jakieś gierki, ale zdarzało się że wyłączał się też podczas normlanego używania (np. czytania wiadomości w necie).
    Jak się wyłączy, to nie mogę go włączyć, muszę wyłączyć taki pstryczek w listwie i poczekac z pół minuty.
    Potem włączam listwę i komputer dopiero odpala.
    Ostatnio wyłącza się nawet po wyjściu z biosu, przy napisze zapraszamy, jak go potem wyłączę na godzinę to działa.
    Myślę że dzieje sie tak dlatego że proc sie przegrzewa.
    Ma on temperaturę, normlanie podczas nic nie robienia"ciężkiego" na kompie - ok.61 stopni.
    Możliwe też że jest to wina zasilacza, jak patrzę w programie SpeedFan napięcia, to przy +3.3V jest 3.15, przy +5V mam 4.76, a obok +12V mam 11.73.
    Procesor mój, gdzieś ponad pół roku temu (ostatnio to sprawdzałem wtedy) użycie miał ok. 10%, teraz jest od 90% do 100%!
    Więc może to też wina procesora...
    Powieddzcie co mam zrobić z tym kompem, czy kupic zasialacz, czy wiatrak, czy to i to i to, a może co innego jest w nim zwalone...?

Gdzieś na wakacje tamtego roku kupiłem kartę GF FX5500 256MB i 256 RAM.
    I tak mi sie wydaje że to gdzieś od wtedy mam takie problemy.
    Było czasem tak, że nie wyłączał się wcale (już z tymi częściami) no, ale od tego roku (gdzieś na początku roku kupiłem DVD do kopmpa) to już zdarza sie często:)
    Mój konfig komputera:
    Duron 1.8GHz, 512RAM, karta GF FX5500, zasilacz 350W (nie wiem jakiej marki, jak to ważne to powieddzcie jak sprawdzić), wentylator ma 2900 obrotów na minutę.
  • REKLAMA
  • #2 5073543
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5073546
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Po pierwsze napięcia zmierz miernikiem, a nie programem!

Po drugie podaj markę zasilacza... Odkręć lewą 'klapę' obudowy i w lewym górnym rogu masz zasilacz (tak na wszelki wypadek ;p) no i na nim jest naklejka...Tam wszystko pisze.

ojj wyprzedzony..
  • #4 5073569
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5073795
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    grzesio12221 napisał:
    Procek mój, gdzieś ponad pół roku temu (ostatnio to sprawdzałem wtedy) użycie miał ok. 10%, teraz jest od 90% do 100%!

Ja zacząłbym od tego. Otwórz Menedżera zadań (Ctrl+Alt+Del przy XP) i sprawdź który proces używa tyle mocy obliczeniowej cpu.

Skanowałeś antywirusem?

Może w biosie jest ustawiona temp., przy której komp się wyłączy?

W SpeedFan-ie masz wentylatory na 100%?
  • #6 5073852
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Może być za słaby zasilacz. Dołożyłeś kilka odbiorników, a z czasem elektrolity tracą swoją pojemność, napięcie jest w rożnej chwili różne i możesz nie wychwycić małych skoków miernikiem, a one mogą powodawać błędy pamięci.
    Temperatura procesora wysoka, po uruchomieniu powinien być minimalnie obciążony, chyba że jest internet i w danej chwili aktualizuje bazę wirusów czy sprawdza nowe wersje oprogramowania.
    Może słabo dociska radiator do procka, wentylator zakurzony. Ogólnie trzeba wyczyścić , poprawić wszystkie wtyczki, a jak masz możliwość to sprawdzić na mocniejszym zasilaczu, i na jednej kości pamieci tylko( raz jedna raz druga)

Opcja w biosie może być ustawiona na 65 , 70stopni ale lepiej niech bedzie.
  • REKLAMA
  • #7 5075455
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Ok, umówmy isę że takim debilem nie jestem i wiem gdzie jest zasilacz;p. Wczoraj go wyjęłem i sprawdziłem wentylator, był cały zalepiony kurzem! Teraz kręci się 100 obrotów szybciej. Narazie jest ok, jak ise wyłączy to podam nazwę zasilacza, ma on tyle co mój komp, czyli gdzieś 4 lata. A co do tego proca to na serio, kiedyś jak sprawdzałem sobie uzycie procesora to było na poziomie poniżej 10%, bawiłem się że ruszałem jak najszybciej myszką, to podskakiwało do 70;p Ale teraz ciągle mam ponad 90%...
  • #8 5075506
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Dokładne czyszczenie komputera z mnętrzem zasilacza włącznie;
    2. Świeża pasta termoprzewodząca na procesor;
    3. Doprowadzenie do łądu wentylatorów (czyszczenie, oliwienie łożysk);
    4. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925089.html
  • #9 5075603
    adams987
    Poziom 35  
    Nie wiem czy ktoś pisał że nie wiesz gdzie jest zasilacz, ale nie ważne.
    Jak masz cały czas ponad 90% to jest coś nie tak, wirus?
    W pewnym momencie po uruchomieniu się komputera użycie procesora jest na poziomie 0% do 2% i jeśli nic nie robisz to nie może być większe.

Odepnij napęd DVD, pozostaw jedną kość pamięci i wtedy próbuj.
    Po starcie w biosie możesz zobaczyć temperaturę (może być błędnie odczytywana) i jeśli jest wysoka to zobacz czy radiator jest gorący.
    Jak jest zimny to albo zły odczyt w biosie albo brak przewodnictwa cieplnego miedzy radiatorem, a procesorem.
    Procesor szybko się grzeje i jest wyłączany by się nie uszkodził.
    Zasilacz ma wszystkie napięcia niskie więc jest obciążony mocno lub bardzo mocno, może być za slaby.
    Moc 350W to tylko napis faktycznie już przy mniejszym poborze odchyły napięć są za duże do prawidłowej stabilnej pracy, zwłaszcza firm noname.
  • #10 5075624
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    adams987 napisał:
    Zasilacz ma wszystkie napięcia niskie

Wniosek nieuprawniony. Napięcia mierzymy MIERNIKIEM, pomiary programowe nie są miarodajne.
  • #11 5076021
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Wirus to nie jest bo ja formatowałem kompa ostatno 3 razy (4 dni temu, 3 dni temu i przedwczoraj;p) bo się wyłączał, miernika nie mam, a wieczorem odłącze DVD i wyjmę kość RAM-u i sprawdzę radiator. Tylko jak ostatnio wogóle wchodziłem do BIOS-u to przy napisie "Zapraszamy" komp się wyłączał...
  • REKLAMA
  • #12 5076030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5076483
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Zasilacz to Linkworld LPF2-W 350W. Jutro kupię miernik, a dzisiaj odkręciłem kompa i zdjąłem wiatrak, cały zalepiony kurzem, radiator tak samo. Ale grzeje się i tak. W necie jak szukałem to nie znalazłem wiatraka 80x80 co ma więcej obrotów niż mój to jak to wina wiatraka to co zrobić?...

Dodano po 54 [sekundy]:

A na dodatek psuje mi się modem neostrady i dzisiaj jak odinstalowałem go i zainstalowałem jeszcze raz to sie komp też wyłączał...w końcu sie udało, ale i tak za godzinę nie będę miał neta...
  • #14 5076570
    adams987
    Poziom 35  
    Linkworld LPF2-W 350W - widziałem taki w pracy z Celeronem w biurowym sprzęcie i miał spuchnięte kondensatory więc podejrzewam ze nie jest rewelacyjny, ale nie wiem. Jak odkurzysz to temperatura na pewno spadnie. Ale czy wina to wysoka temperatura? Czy pamięć operacyjna? Czy zasilacz?
    Po kolei musisz sprawdzać. Odkurzyć , wszystkie połączenia (wtyczki) poprawić, wyjąć , włożyć pamięć,
    Do biosu wchodzisz zaraz po starcie kompa naciskając del. Zobacz tam na napięcia porównaj z wcześniejszymi a jutro zmierzysz miernikiem.
    Ale jak się nie chce włączać czasem to zasilacz pewnie.
  • #15 5077181
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Odkurzyć przykładając tylko odkurzacz do tych szparek na zasilaczu czy zdjąć mu obudowę?
  • #16 5077241
    LED5W
    Poziom 34  
    Najlepiej wyczyścisz rozbierając zasilacz, ale nawet gdybyś (bez zdejmowania obudowy) mocno dmuchnął zobaczysz co siedzi w środku. ;) Można użyć sprężonego powietrza, ale po co niepotrzebnie wydawać kasę. Polecam pędzel i odkurzacz. :)

LED5W napisał:
    Otwórz Menedżera zadań (Ctrl+Alt+Del przy XP) i sprawdź który proces używa tyle mocy obliczeniowej cpu.
  • #17 5077257
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Wszędzie w procesach w kolumnie CPu mam 00, n oprawie wszędzie, w winampie mam 02, w IEXPLORE od 00 do 05, w System mam od 00 do 05 a w proces bezczynności aż do 90. Reszta to 00...
  • #18 5077311
    adams987
    Poziom 35  
    Bo razem jest 100% czyli jest ok. bo bezczynność 90% + te procesy które obciążają procesor (razem 10%).
    Zobacz na kondensatory w zasilaczu.
  • #19 5077328
    LED5W
    Poziom 34  
    Skoro w proces bezczynności jest 90%, to znaczy, że użycie procesora wynosi 10%, a nie 90. Czyli tak jak było. :)
  • #20 5077350
    adams987
    Poziom 35  
    tak

w sumie powinno być mniej , ale nawet 10 to nie 90.
    ilość procesów można ograniczyć a zarazem użycie procesora ale to nie ten temat.

Myślę ze albo pamięć operacyjna szwankuje , albo zasilacz.
    Nie wykluczone że procesor ma słabe chłodzenie przez ten kurz(bo jak radiator jest gorący to chyba połączenie termiczne procesor -radiator jest dobre).
  • #21 5077361
    grzesio12221
    Poziom 10  
    No teraz jak to przeczytałem i zoabczyłem na wydajność to mam znowu 100% uzycie a proces bezczynnosci 02 tylko, ale wtedy proce bezczynnosci był duzy no to akurat proca nie uzyło za duzo. A właśnie...ostatnio rozłącza mi neostradę, muzse wtedy poczekać kilak godzin na ponowne połączenie albo przeinstlaować i tez poczekac z godzine... w necie wyczytałem że najczęściej to te modemy sie walą (miój tez jest juz drugi) i takie inne, ale jeden gość napisał że zaczęło go tez rozłączać i po kilku dniach spalił mu się zasilacz...
  • #22 5077421
    adams987
    Poziom 35  
    nie wypowiadam się na temat modemów , ale kuzyn miał też problem z neostradą. Netia chodzi lepiej ale to są moje bardzo subiektywne odczucie, Ja mam radiowy i jak coś to dzwonie do gościa i mam święty spokój z użeraniem się z gigantami których można w d... pocałować i modlić sie by działało.
    Ale skoro w grach też są te objawy(myśle że wtedy nie łączysz sie z internetem) to dlatego podejrzewam pamięć operacyjną lub za słaby zasilacz lub wadliwy zasilacz(duże obciążenie systemu w grach) albo temperatura procesora .

Wspólna cecha to wysokie użycie procesora w grach oraz (co jest nienormalne) w czasie łączenia z internetem. I z tego co piszesz to wtedy nastepuje wyłączenie. Najprędzej przez wysoką temperature procesora, lub słabą wydajność zasilacza, ewentualnie błędy pamięci.
  • #23 5077489
    Ajami
    Poziom 11  
    Rozkrecic komputer wyjac wszystkie komponenty z plyty glownej, procesor pamiec karty rozszerzen grafike wyjac zasilacz wszystko delikatnie przeczyscic jakims pedzelkiem (moze przydac sie tez odkurzacz).

Zdjac radiator z procesora wyczyscic go dokladnie z kurzu i pasty termoporzewodzacej, wyjac delikatnie procesor trzymaja za krawedzie i takze go wyczyscic z pasty.
    Wlozyc procesor w socket nalozyc na radiator wartwe pasty termoprzewodzacej i dokladnie rozsmarowac na powierchni aby zostala cienka warstwa.
    Zalozyc radiator dociskajac wykonac kilka ruchow w boki aby radiator dokladnie przylegl do procesora.

Karte grafiki i radiator takze wyczyscic.
    Zostawic plyte i rozebrac zasilacz oczyscic z kurzu zalozyc spowrotem.
    Wlozyc plyte do niej pamiec i karty rozszerzen.
    Podlaczyc dokladnie wszytkie tasmy.

Teraz wlaczyc windowsa zobaczyc menadzer urzaden i jaki proces zajmuje tak duzo obciazenia procesora zamknac ten proces.
    Wylaczyc zbedne programy z paska tray (oprocz antywirusa i spyware, firewall)

Zaktualizowac program antywirusowy, przeskanowac dysk.
    Zainstalowac program anty spyware, zaktualizowac i przeczyscic dysk.
    Jesli nie znajdzie zadnych niebezpiecznych plikow to zobaczyc pamiec wirtualna tj pamiec stronicowania.
    Wlaczyc i ustawic wielkosc domyslna.

Zobaczyc czy nowo zakupione sprzety maja zainstalowane starowniki zgodne z certyfikatem microsoft lub czy wogole sterowniki sa zainstalowane.
    Sterowniki bez certyfikatu odinstalowac i zainstalowac odpowiednie (strona producenta).
    Wlaczyc defragmetator dyskow zanalizowac i zdefragmentowac dyski.
    Zobaczyc czy dysk c nie jest prepelniony.
  • REKLAMA
  • #24 5078326
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Strasznie tego dużo, ale ok, zrobię to jak trzeba. Tylko ja gdzieś sześć dni temu formatowałem to raczej nic takiego tu nie ma na tym kompie...
  • #25 5078427
    LED5W
    Poziom 34  
    :arrow: adams987 Nie zauważyłem, że już odpowiedziałeś.
    :arrow: grzesio12221 Polecam Process Explorer.
    :arrow: Ajami Jak z instrukcji obsługi. :P
  • #26 5078437
    adams987
    Poziom 35  
    Przede wszystkim na początek stan techniczny popraw.
    Przez czyszczenie i jak kolega pisał wyżej, wyciąg i włóż czy wtyczki czy podzespoły po oczyszczeniu.
    Jak robiłeś formata to mam propozycje taką, jeśli wielkość dysku to chociaż 40GB zrobić dwa systemy operacyjne.
    Na dwóch partycjach np: C dla gier (najwydajniejszy dysk na początku) D drugi system dla internetu.
    W systemie na C instalujesz tylko niezbędne oprogramowanie, wyłączasz sieci i zbędne usługi, przez to system powinien być wydajniejszy sporo wydajniejszy dla gier.
    W systemie na D instalujesz oprogramowanie antywirusowe i inne potrzebne programy do internetu.
    Możesz zrobić jeszcze E na pliki które chcesz zawsze mieć zachowane mimo potrzeby formatowania któregoś systemu czy na D czy na C.
    Przy dwóch systemach zobaczysz czy wpływ modemu jest przyczyną czy nie.
    Mały kłopot polega na tym że trzeba wyłączyć komputer by przejść z jednego na drugi system, ale to też zaleta, że pamięć operacyjna zostaje wyzerowana przed wejściem na C.
    Gdy chcesz pograć jak i po wyjściu z C gdy była zapełniona w 100% podczas gier.
  • #27 5078453
    grzesio12221
    Poziom 10  
    Złapałem avp.exe jak miało w procesach CPU 83. To hcyab mój antywirus no nie? Mam kaspersky internet security.
  • #28 5078737
    LED5W
    Poziom 34  
    Trzeba by sprawdzić co ten Kasperky robi. Nie wiem jak wygląda Kasperky, bo używam Avast!-a. Wypadałoby sprawdzić loga i ustawienia.
    Wyczyść wreszcie tego kompa.
  • #29 5078842
    adams987
    Poziom 35  
    kilka lat temu zainstalowałem u siebie kaspersky-go ale wersja chyba 3-m-czną i po odinstalowaniu nie doszlem do ładu został mi format partycji systemowej i też używam teraz avasta.
    Odpukać jest dobrze, nie narzekam na ten darmowy program.
  • #30 5080615
    tofurman2
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Nie wiem, co jest przyczyną, ale przy różnych konfiguracjach sprzętowych programy antywirusowe różnie się zachowują. Osobiście spotkałem się z tym, że Panda Antywirus, który u mnie na laptopie działa bez zarzutu, gryzł się ze sterownikiem karty graficznej w markowym kompie HP. Podobnie ma Kaswpersky i Norton Antivirus. Na jednych komputerach działa dobrze, na innych zabiera 80-95% zasobów. Radzę spróbować z innym antywirusem. Nortona odradzam, bo aby go odinstalować trzeba edytować rejestr systemowy, albo znaleźćjakiś program, który zrobi to za nas. Standardowy deinstalator Nortona nie usuwa wszystkich wpisów w rejestrze, co blokuje możliwość instalacji innych antywirusów.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer wyłącza się losowo, najczęściej podczas grania, ale także przy normalnym użytkowaniu i nawet przy starcie po BIOS-ie. Objawy wskazują na możliwe przegrzewanie procesora, który w spoczynku ma temperaturę około 61°C, oraz niestabilne napięcia zasilacza mierzone programowo (3,15V przy 3,3V, 4,76V przy 5V, 11,73V przy 12V). Użytkownik zauważył wysokie obciążenie procesora (90-100%), jednak analiza procesów wykazała, że faktyczne użycie CPU jest niskie (około 10%), a wysoki procent to proces bezczynności. Zasilacz Linkworld LPF2-W 350W ma około 4 lat i może być przyczyną problemów, zwłaszcza że kondensatory w podobnych modelach bywają uszkodzone. Wentylator i radiator procesora były silnie zakurzone, co pogarsza chłodzenie. Zalecane jest dokładne czyszczenie całego komputera, w tym zasilacza, wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze, sprawdzenie i poprawienie połączeń oraz pomiar napięć miernikiem zamiast programów. Warto także sprawdzić pamięć RAM, odłączyć zbędne urządzenia (np. napęd DVD) i monitorować procesy w Menedżerze zadań lub za pomocą Process Explorer. Problemy z modemem Neostrady mogą być powiązane z awarią zasilacza. Antywirus Kaspersky Internet Security może obciążać CPU, co warto zweryfikować lub rozważyć zmianę oprogramowania antywirusowego. Dodatkowo wskazano możliwość problemów z dyskiem twardym (luźna zwora) jako potencjalną przyczynę wyłączania się komputera. Kompleksowe podejście obejmuje czyszczenie, diagnostykę sprzętową, pomiary napięć miernikiem oraz monitorowanie obciążenia procesora i stanu systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA