Też jestem w szkole średniej... również był już temat o łączeniu szeregowym i równoległym... Tak jak wcześniej zostało napisane bardzo wskazane jest aby można było dokonać pomiarów. My zaczynaliśmy od łączenia kondensatorów. Na dobry początek dostałem zadanie z łączniem mieszanym czyli: szeregowe i równoległe... zad. było banalne oczywiście jak były wzory poprawne. Ale wracając do tematu każde z połączeń rządzi się swoimi zasadami a mianowicie:
Szeregowe:
Ic = I1 = I2
U1 + U2 = Uc
R1 +R2 = Rc
W1 + W2 = Wc
Równoległe:
I1 + I2 = Ic
U1 = U2 = U3
1/R1 + 1/R2 = 1/Rc
W1 + W2 = Wc
Objaśnienia:
Ic - natężenie całkowite,
I1,I2 - Natężenia składowe,
Uc - napięcie całkowite,
U1,U2 - napięcie składowe,
Rc - opór (rezystancja) całkowita,
R1,R2 - opór (rezystancja) składowa,
Wc - praca całkowita,
W1,W2 - praca składowa.
Nie wiem czy była mowa u Ciebie o tym, ale myślę że tak... jak nie to na pewno to będzie przydatne.
Pamiętaj że źródło prądu musi być odpowiednio dobrane do odbiorników czyli w tym wypadku żarówek. Ma to znaczenie jak widać we wzorze przy połączeniu, które wybrałeś.
Życzę owocnej pracy!!!
PS. Nawet do praktycznego zadania trzeba podejść z jakąś wiedzą teoretyczną, wtedy jest duża szansa na powodzenie projektu.
Pozdrawiam!!!
Jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś w internecie taki programik chyba Crococlip czy coś takiego, obrazował właśnie takie zjawiska... można było zorbić taki obwód i go przetestować, oczywiście poprzez symulacje.