logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować obwód szeregowy z PRL-owskich części?

maciej_mi 29 Sty 2007 20:42 1970 9
REKLAMA
  • #1 3503979
    maciej_mi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Wiec tak. Musze zrobic przyklad polaczenia szeregowego lub rownoleglego. Wiec wybralem szeregowe :D. A wykonanie bedzie w stylu MCgyvera bo wole nic nie kupowac (mam kabelki, zarowki, wlacznik z PRL'u i wszystkie inne potrzebne zeczy) Napiszcie jak to ladnie poskladac zeby dostac 10 pkt od pani profesor. Mile widziane fotki. Nie jestem zadnym zaawansowanym elektronikiem ale z lutownica se radze.
  • REKLAMA
  • #2 3504129
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    no to ja bym kupił oprawki jeszcze do tych żaróweczek. Polutował oprawki ze soba że + żarówki 1 będzie połączony z - żarówki 2 i włącznik dał bym np na kabelku od + zasilania który idzie do + żarówki.
  • REKLAMA
  • #3 3504247
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    skoro z fizyki, to chyba powinno cos pokazywac, wiec pasowaloby zrobic tak, aby umozliwic latwy pomiar napiecia i natezenia w roznych punktach.
    (czy to fizyka w jakiejsc wczesnej podstawowce, czy co? )
  • #4 3504378
    maciej_mi
    Poziom 18  
    Nie no spoko szkola srednia na poziomie podstawowym :D . A to na kablu wlasnie tak chcialem zrobic bo gdzies mam taki od starej lampki.
  • #5 3504744
    Devote
    Poziom 14  
    Sorry ale to nie jest chyba ten dział ? tutaj pokazuje sie rzeczy już wykonane
  • REKLAMA
  • #6 3504830
    1433
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Też jestem w szkole średniej... również był już temat o łączeniu szeregowym i równoległym... Tak jak wcześniej zostało napisane bardzo wskazane jest aby można było dokonać pomiarów. My zaczynaliśmy od łączenia kondensatorów. Na dobry początek dostałem zadanie z łączniem mieszanym czyli: szeregowe i równoległe... zad. było banalne oczywiście jak były wzory poprawne. Ale wracając do tematu każde z połączeń rządzi się swoimi zasadami a mianowicie:

Szeregowe:

Ic = I1 = I2
    U1 + U2 = Uc
    R1 +R2 = Rc
    W1 + W2 = Wc

Równoległe:

I1 + I2 = Ic
    U1 = U2 = U3
    1/R1 + 1/R2 = 1/Rc
    W1 + W2 = Wc

Objaśnienia:

Ic - natężenie całkowite,
    I1,I2 - Natężenia składowe,
    Uc - napięcie całkowite,
    U1,U2 - napięcie składowe,
    Rc - opór (rezystancja) całkowita,
    R1,R2 - opór (rezystancja) składowa,
    Wc - praca całkowita,
    W1,W2 - praca składowa.

Nie wiem czy była mowa u Ciebie o tym, ale myślę że tak... jak nie to na pewno to będzie przydatne.

Pamiętaj że źródło prądu musi być odpowiednio dobrane do odbiorników czyli w tym wypadku żarówek. Ma to znaczenie jak widać we wzorze przy połączeniu, które wybrałeś.

Życzę owocnej pracy!!!

PS. Nawet do praktycznego zadania trzeba podejść z jakąś wiedzą teoretyczną, wtedy jest duża szansa na powodzenie projektu.

Pozdrawiam!!!

Jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś w internecie taki programik chyba Crococlip czy coś takiego, obrazował właśnie takie zjawiska... można było zorbić taki obwód i go przetestować, oczywiście poprzez symulacje.
  • #7 3504833
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Konstrukcje DIY
  • #8 3504840
    maciej_mi
    Poziom 18  
    No nie widzialem dzialu "Before DIY". A jak sie zrobi to sie moze nawet i pokaze :D . I nie nabijaj se takimi wypowiedziami postow.:|
  • REKLAMA
  • #9 3504845
    wiszo
    Poziom 11  
    Lepiej by było zrobić dwa w jednym, połączenie szeregowe i równoległe, szeregowo żarówki i równolegle np wiatraczek, do tego jeszcze jakiś przełącznik ze starej zabawki i masz 10 pkt od nauczycielki fizyki
  • #10 3504939
    maciej_mi
    Poziom 18  
    No to juz wiem gdzie takie zeczy pisac hehe. A wasze porady na bank sie przydadza :d

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania przykładu połączenia szeregowego z wykorzystaniem części elektronicznych z epoki PRL, takich jak kabelki, żarówki, włącznik i inne elementy. Zalecane jest użycie oprawek do żarówek, które należy polutować szeregowo, łącząc plus jednej żarówki z minusem drugiej, a włącznik umieścić na przewodzie zasilającym plus. Wskazane jest umożliwienie pomiaru napięcia i natężenia prądu w różnych punktach obwodu, co jest istotne na poziomie szkoły średniej. Podano podstawowe wzory opisujące połączenia szeregowe i równoległe, w tym zależności prądów, napięć i rezystancji. Sugerowano także wykonanie układu mieszającego połączenia szeregowe i równoległe, np. szeregowo połączone żarówki oraz równolegle podłączony wiatraczek z przełącznikiem ze starej zabawki, co może zwiększyć wartość projektu. Całość ma charakter edukacyjny i ma na celu uzyskanie dobrego wyniku na lekcji fizyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA