logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie GDM i GDW do przeróbki kolumn Mildton 80 na estradowe?

inka111 30 Sty 2007 16:55 3461 13
REKLAMA
  • #1 3507257
    inka111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Chciałbym przerobić te kolumny na estradowe (tylko z nazwy, mam 12 lat i będę grał np. w sali lekcyjnej). Planuję kupno głośnika niskotonowego HW-1000 firmy Alphard. Ma większy fs (36, a orginał miał 37), oraz zawieszenie tekstylne. Proszę o pomoc w doborze GDM i GDW (były GDM 12/60/2 oraz GDWK 7/20/6)! Z góry dzięki!

Pozdrawiam,
    Inka111:D
  • REKLAMA
  • #2 3507332
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Zostaw te kolumny w spokoju, one bez problemu nagłośnią sale lekcyjną, TONSIL-e maja znacznie wyższy SPL i przy takiej samej mocy zagrają głośniej. Lepiej zregeneruj te TONSIL-e i bedzie znacznie lepiej.
    A te parametry Alpharda są wzięte z kosmosu i wątpie aby miały ten fs na poziomie 36. Zreszta rożnicy tego 1Hz w rezonansowej i tak nie usłyszysz.
    Pozatym ta obudowa jest liczona pod właśnie ten głośnik, a nie jakiegoś badziewnego alpharda.
    Jak masz psuć te kolumny, to lepiej złóż swoje, nowe.
    Pozdrawiam Janusz
  • #3 3507349
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Zostaw Mildtony w spokoju pozwol im grac jak graja. Postaw je w sali lekcyjnej podlacz im jakies 50W sinusa z dobrego wzmacniacza i zobaczysz co one potrafia. ewentualnie jak janusz27 radzi zregeneruj je.
  • #4 3507351
    inka111
    Poziom 12  
    A zawieszenie - pianka szybko sparcieje i będzie znowu trup:), mam dosyć tych pianek! Chyba że ktoś by mi zregenerował! Jakie są tanie serwisy regenerujące? Pozatym przy jednym nie ma konektora i wisi drucik :) Może któryś z was podjął by się regenerce?:D
  • REKLAMA
  • #5 3507357
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Nie regeneruj czasem na gumy jak zaprojektowano pianke to niech tak jest pianka!! Dobra pianka w dobrych warunkach to z 10 lat posluzy.
  • #6 3507377
    inka111
    Poziom 12  
    Powtarzam zrobiłby mi ktoś te membrany i zawieszenia?
  • #7 3508332
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #8 3509237
    salati
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Popytaj w sklepach z głośnikami tam często zajmują się też regeneracją. Na allegro też ktoś się ogłasza, że regeneruje głośniki chyba za 20zł plus koszty wysyłki. Jest jeszcze możliwość wysłania do fabryki Tonsila we Wrześni.
  • REKLAMA
  • #9 3509442
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    inka111 napisał:
    Powtarzam zrobiłby mi ktoś te membrany i zawieszenia?

Witam,
    A może kolega uchyli rąbka tajemnicy i napisze skąd jest ?
  • #10 3510590
    AVG
    Poziom 30  
    Cytat:
    A zawieszenie - pianka szybko sparcieje i będzie znowu trup:), mam dosyć tych pianek!
    szybko sparcieje :?: ciekawe ciekawe w moich kolumnach Tonsila oryginalna pianka padła dopiero po ok 26 latach eksploatacji teraz są nowe technologie i ta pianka może posłużyć wiele lat jeśli te kolumny będą stały w pomieszczeniu i nie będą wyciągane na dwór to ta pianka szybko nie zakończy zywota
  • #11 3510622
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. Zostaw te głośniki i nie rób grzechu wypieniając na pierdzidełka. Jak chcesz to ci je zregeneruje. Info a priv. Pozdro
  • #12 3512074
    inka111
    Poziom 12  
    Zastanowiłem się i chyba będę regenerował! Ale nie wiem czy wstawić orginalne, piankowe zawieszenie Tonsila, czy estradowe? Grałem pare razy na urodzinkach na samoróbkach, lecz były na zwykłym, domowym gumowym zawieszeniu i szczerze mówiąc zawiodłem się! Skrzynia dobra ale grało bardziej na jakość, niż na głośność! Proszę o pomoc w doborze zawieszenia! Ja wolałbym chyba estradowe, lecz nie wiem czy będzie pasować! Proszę o odpowiedź!

Pozdrawiam,
    Inka111
  • #13 3512200
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    Zawieszenie estradowe jest sztywniejsze od piankowego a wybór zawieszenia będzie podyktowany przeznaczeniem głośnika tzn. czy chcesz mieć jakość czy głośność.
  • #14 3512234
    inka111
    Poziom 12  
    Głośność bo te kolumienki będą na imprezki, a do domku mam Jamo 704! Czy będzie pasować ta z umnifona?

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy przeróbki kolumn Mildton 80 na estradowe z wykorzystaniem głośnika niskotonowego Alphard HW-1000. Dyskusja wskazuje, że oryginalne głośniki Tonsil są wystarczające do nagłośnienia sali lekcyjnej i lepiej je zregenerować niż wymieniać na inne, zwłaszcza że parametry Alpharda są kwestionowane. Poruszono kwestię zawieszenia głośników – piankowe oryginalne zawieszenia Tonsila są trwałe i odpowiednie, a estradowe zawieszenia są sztywniejsze i mogą lepiej sprawdzić się przy większej głośności, jednak wybór zależy od priorytetu: jakość dźwięku lub głośność. Wskazano możliwość regeneracji zawieszeń i membran w serwisach specjalistycznych lub bezpośrednio w fabryce Tonsila. Użytkownik rozważa regenerację z zawieszeniem estradowym, aby kolumny lepiej nadawały się na imprezy, jednak nie jest pewien kompatybilności z głośnikami z innych modeli, np. z Umnifona. Podkreślono, że obudowa kolumn jest dostosowana do oryginalnych głośników Tonsil, co ma znaczenie dla jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA