logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe Tevion HSC 6830U. Jak podłączone są kable?

GILEK.M 30 Sty 2007 20:26 3157 6
REKLAMA
  • #1 3508246
    GILEK.M
    Poziom 2  
    Mam radyjko Tevion, model HSC 6830U(fotka). Czy ktoś może mi powiedzieć jak w tej kostce(fotka) są podłączone kable. Zaglądałem na studio24, ale nic nie znalazłem. Z góry dziękuje.
    Załączniki:
    • Radio samochodowe Tevion HSC 6830U. Jak podłączone są kable? DSC03496.JPG (137.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3509694
    k.xman
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    on powinien mieć opis na kabelkach, sprawdż czy nie ma napisó na izolacji, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3509941
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To złącze spotkałem już w markowym sprzęcie i do markowego jest ipisane ale tandety mają napewno inaczej obsadzone kable. Podobna historia jest z nieco podobnym złączem które używa Sony, Pioneer i bodaj Panasonic a w każdej z tych marek inaczej okablowane. Tak że podejrzewam że nie ma (właściwie to jest ale pod inną nazwą) na stronie z tego samego powodu, w każdem marce a w tandetnych Tevionach, Medionach i innych wynalazkach może być inaczej okablowane. Ktoś podłączy, spali sprzęt i będzie miał pretensje.
    Takie czasy, produkują szybciej niż myślą.

Musisz rozebrać sprzęt i samemu je opisać. Ewentualnie umieścić tu opis by inni skorzystali a może ktoś w innym przypadku jeszcze i Tobie pomoże.

SławeK
  • #4 4569954
    pawlus 123
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mam taki sam problem. Kupiłem za grosze takie radio, niestety bez wtyczki i nie mam zielonego pojęcia jak są obsadzone piny. Wątpię w to że kupię gdzieś taką wtyczkę, ale może jak by ktoś posiadał takowe radio i mógł by podesłać mi rozpiskę tych pinów w kostce, to wtedy jakoś bym już sobie je podpiął.
    Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Dopiero teraz zauważyłem że kolega GILEK.M posiada te kabelki z z wtyczka.
    Jeśli było by to możliwe to prosił bym o dokładniejszą fotkę, albo rozpiskę co i jak.
  • REKLAMA
  • #5 4569967
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    A może choć trochę samemu popracować? Otworzyć radio o sprawdzić, czy przypadkiem nie ma opisów na płytce. Jak będą, to po problemie. Jak nie, to do zasilań, masy, wyjść głośnikowych można samemu dojść po ścieżkach. Głośnikowe: dobrać się końcówki i sprawdzić w datasheecie jej wyprowadzenia. A potem albo dolutować się z ISO do pinów w złączu albo je wylutować i zalutować się w płytkę...
  • #6 4569970
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To że są inne radia z taką samą wtyczką to wiem bo widziałem ale myślę że nie mają tak samo obsadzonych kabli więc pozostaje tylko samorozpracowanie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 4569989
    pawlus 123
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Hmmm.... w sumie kolega Błażej ma racje. Jutro to sprawdzę i coś pokombinuję, nie pomyślałem o tym :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kabli w radiu samochodowym Tevion HSC 6830U, a konkretnie rozkładu pinów w kostce zasilającej. Użytkownicy zwracają uwagę, że w tanich markach, takich jak Tevion czy Medion, okablowanie może różnić się od standardów stosowanych przez renomowane firmy, co utrudnia znalezienie uniwersalnej dokumentacji. Zalecane jest samodzielne rozebranie radia i sprawdzenie oznaczeń na płytce drukowanej lub izolacji przewodów. Można także prześledzić ścieżki na PCB, aby zidentyfikować piny zasilania, masy i wyjścia głośnikowe, korzystając z danych technicznych końcówek mocy. Brak jest dostępnych schematów lub opisów pinów w internecie, dlatego użytkownicy sugerują wykonanie własnej dokumentacji i ewentualne udostępnienie jej innym. Wskazano, że podobne złącza stosują marki Sony, Pioneer i Panasonic, lecz ich okablowanie jest różne, co potwierdza konieczność indywidualnego podejścia do podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA