logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorze ViewSonic VA1912w po zmianie płyty głównej i procesora

Jataman327 30 Sty 2007 23:48 1902 7
REKLAMA
  • #1 3509284
    Jataman327
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem. Przywiozlem sobie mojego kompa z polski. Mialem w nim plyte Asusa A7V8X-X, Athlona 2.0, Radeona 9600 256DDR, 512RAM, Dysk Western Digital 80GB.
    W anglii dokupilem sobie monitor LCD ViewSonic VA1912w 19 calowy.
    Po skompletowaniu okazalo sie ze komputer wogole nie chce dzialac. Moja rodzinka się do niego dobrała no i tak to sie skończyło :)).
    Ani ruszyl tak jakby nie dochodzil prad ale dioda na plycie sie swiecila. Skoro nie chodzil wiatrak na procesorze i nic innego wiec plyta glowna byla do wyrzucenia, postanowilem pozyczyc plyte od kolegi wraz z procesorem oraz oczywiscie zasilacz.
    Bo moj byl delikatnie zolty na zlaczce ktora laczy zasilacz z plyta glowna. Dostala mi sie plyta AsRock P4i45E, procesor Celeron chyba 2,2Ghz lub 2,0GHz no i dobry zasilacz.
    Po wlaczeniu wszystkiego komputer sie uruchamia wiatraki wszystkie sie kreca, dysk tez slychac jak pracuje.
    No i tu sie pojawia moj problem bo na monitorze pojawia sie napis "No Signal Analog" i chwile pozniej monitor sie wylacza, czyli z zielonej diodki robi sie zolta.
    Nie wiem juz co mam zrobic. W kompie nie mam juz ani grama kurzu , posprawdzalem wszystkie sloty i nic.
    Czy mozliwe ze jakies zworki na plycie glownej zle polaczylem?

PS probowalem zestawic plyta+procek+grafika+zasilacz i glosniczek wydaj sygnal wiec ram jest w porzadku. Grafike mi sprawdzi jutro kumpel u siebie. Procesor tez jest ok i zasilacz rowniez, podobnie jak plyta. Moze czegos nie podlaczylem dobrze.
    Dodam ze monitor sprawdzilem u kolegi na komputerze i dzialal normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 3509605
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Moze monitor jest przestawiony z "auto" na manual na zakladce "select input" i jest wybrane wejscie analogowe a ty podlaczasz go kablem cyfrowym ?
    Nie zaszkodzi tez sprawdzenie wszystkich mozliwych polaczen (czy kable dobrze podociskane idt.)
  • REKLAMA
  • #3 3509615
    Jataman327
    Poziom 11  
    nie mam pojecia jakim kablem go podlaczam ale to jest kabel starszego typu niz to drugie wejscie specjalnie pod wyswietlacze LCD czy cos takiego. Pozatym komputer podlaczalem na tych kablach u kumpla i dzialal. A gdzie moge zmienic te ustawienia co pisales z manual na auto bo jakoks nic mi do glowy nie przychodzi??
  • #4 3509674
    Bogdanor
    Poziom 27  
    no zobacz w menu monitora .Na obudowie monitora powinien byc przycisk o nazwie "menu" wcisnij go i zobacz co tam bedzie.
  • #5 3511619
    Jataman327
    Poziom 11  
    Nie moge wejsc do zadnego menu z monitora bo po wlaczeniu komputera monitor wlacza sie na 2 lub 3 sekundy i pozniej wylacza. Nie mozna wejsc do zadnego menu. U kumpla ten monitor dzialal jak nalezy bez zadnych ustawien.
  • REKLAMA
  • #6 3512145
    Bogdanor
    Poziom 27  
    No to wynikaloby jednak ze masz cos z karta graficzna walniete, tak mi sie wydaje , zobacz czy na bank karta dobrze docisnieta a najlepiej wyjmij i wloz z powrotem...Podlacz inny monitor i zobacz efekt.
  • #7 3533205
    Jataman327
    Poziom 11  
    Moj kumpel sprawdzil dzisiaj u siebie i pamiec ram i mojego Radeona 9600. Wszystko dziala dobrze wiec moj problem pozostaje dalej nie rozwiazany... Mam tez nowy monitor ten sam model i dalej nie dziala "No Signal"
  • REKLAMA
  • #8 3533417
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Kabel do monitora sprawdzałeś ? Pożycz inną kartę graficzną i sprawdź jak się zachowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik po wymianie płyty głównej i procesora w komputerze z Asusa A7V8X-X i Athlonem 2.0 na AsRock P4i45E z procesorem Celeron 2,0-2,2 GHz oraz nowym zasilaczem napotkał problem braku sygnału na monitorze LCD ViewSonic VA1912w. Komputer uruchamia się poprawnie, wentylatory i dysk działają, jednak monitor wyświetla komunikat "No Signal Analog". Próby wejścia do menu monitora nie powiodły się, gdyż monitor włącza się na kilka sekund i wyłącza. Sprawdzono poprawność podłączenia kabli oraz ustawienia wejścia sygnału w monitorze, jednak bez efektu. Karta graficzna Radeon 9600 256DDR i pamięć RAM działają poprawnie u innego użytkownika, co wyklucza ich uszkodzenie. Sugerowano sprawdzenie mocowania karty graficznej, wymianę kabla sygnałowego oraz test z innym monitorem lub kartą graficzną, jednak problem nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA