logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100 problem -sprawny wyswietlacz a ekran niebieski...

TomLaik 31 Sty 2007 12:17 1898 8
REKLAMA
  • #1 3510222
    TomLaik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam nokię 6100. Dostałem ją z uszkodzonym (rozlanym) wyświetlaczem. wymieniłem wyświetlacz ale ekran tylko świeci na niebiesko.
    Tenże wyświetlacz przetestowałem w nokii 6610i i działa wyśmienicie, a w 6100 nie chce. A zatem wadę wyświetlacza można wykluczyć.
    poza tym telefon jest całkowicie sprawny, włącza się, dzwoni, odbiera połączenia, sms'y itd. Wszystko ok.
    Czy ktoś może domyśla się/wie, co to za usterka i czy jej naprawa jest opłacalna?

Z góry dzięki za pomoc

Tom
  • REKLAMA
  • #2 3510254
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    jesli mas zblue lcd a tel sie w ''ciemno'' uruchamia i mozesz dzownic to najprawdopodobniej wina tkwi w konektorze lcd - to ten kwadracik plastikowy na plycie co wpinasz w niego LCD !

Na poczatek proponuje go przeczyscic watka nasaczona spirytusem, obejrzec wyprowadzenia poobu stronach czy nie ma korozji na nozkach.
    jesli ten konektor wyglada na nowy/niezniszczony trzeba by poprawic luty na nozkach lub przelutowac caly konektor .
    nie zapmnij spr przejsc bo moze trzeba zrobic jakis mostek jesli gdzies nie laczy ktoras nozka lub jest wyrwana.
  • REKLAMA
  • #3 3510383
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Na 99% jestem pewny ze pomoze wymiana softu.
    Mialem juz kilka takich noki, po wymianie na nieoryginalny lcd byl niebieski ekran i pomoglo flashowanie :)
  • REKLAMA
  • #4 3510420
    greg76
    Poziom 11  
    Wgraj najnowszy soft i bedzie OK. testowalem na swoich fonach
  • #5 3519417
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Jest kilka rodzajów lcd do tych nokii, dlatego może być taki problem zazwyczaj soft w tym przypadku pomaga, lub masz uszkodzony lcd (nowy) sprawdź na innym fonie, często tez problemy są z gniazdem lcd na płycie, zazwyczaj te 3 sprawy powodują taką usterkę.
  • REKLAMA
  • #6 3519852
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Tak jak koledzy pisali powyzej, ale jesli sprawdzasz przejscia miernikiem to najlepiej wylutuj zlacze lcd, czasami jest tak ze pady kontaktuja tylko przy dotknieciu (np. nozka miernika) ipokazuje przejscie, ktorego przy wlozonym lcd nie ma.

pozdrawiam
  • #7 3534066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3534121
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Oprogramowanie 99 % a wyswietlacz sprawdza sie po kropce (zielona niebieska czerwona ) nie tasmie .
  • #9 3534364
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Masz pokolei punkty jakie masz sprawdzic.

1. Sprawdź inny wyświelacz jak posiadasz
    2. Wgraj oprogramowanie
    3. Sprawdz gniazdo LCD, czy sa przejscia, a pozniej je lutuj
    4. Wykap plyte glowna
    5. Podnies UPP i zrob nowe kulki (wynikiem niebieskiego wyswietlacza jest zwarcie)
    6. Wymien UPP

Mialem pare przypadkow, nigdy nie trafilo mi sie zeby to byl wyswietlacz (jedynie w ericssonach), czy oprogramowanie. Wina oprogramowania jest gdywyswietlacz swieci sie na biało

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niebieskim ekranem w telefonie Nokia 6100 po wymianie wyświetlacza, który działa poprawnie w modelu Nokia 6610i, może wynikać z kilku przyczyn. Najczęściej wskazywane są uszkodzenia lub złe styki w konektorze LCD na płycie głównej, które należy dokładnie oczyścić, sprawdzić pod kątem korozji i ewentualnie przelutować lub naprawić połączenia. Inną częstą przyczyną jest niezgodność wyświetlacza, gdyż istnieje kilka rodzajów LCD do Nokii 6100, różniących się m.in. kolorem taśmy, co wymaga dopasowania odpowiedniego modułu. W wielu przypadkach problem rozwiązuje aktualizacja lub ponowne wgranie oprogramowania (flashowanie), zwłaszcza gdy używany jest nieoryginalny wyświetlacz. Diagnostyka powinna obejmować testowanie innego wyświetlacza, kontrolę gniazda LCD miernikiem, a w razie potrzeby naprawę płyty głównej, w tym podniesienie i wymianę układu UPP (procesora aplikacji). Zwarcie w układzie może powodować efekt niebieskiego ekranu. Wina samego wyświetlacza jest rzadkością w tym modelu, a błąd oprogramowania zwykle objawia się białym ekranem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA