logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6100, LCD świeci na ciemno niebieski kolor.

lysy192 05 Maj 2007 00:06 2114 8
REKLAMA
  • #1 3849843
    lysy192
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam mam nastepujacy problem.
    Posiadam nokie 6100 miala rozbity LCD. Zmienilem na nowy no i teraz swieci na ciemno niebieski kolor. wyczytalem na forum ze jest kilka, bodajrz 3 rodzaje wyswietlaczy tylko ze ja nie wiem jaki tam wczesniej byl bo go wywalilem... wkladalem juz 3 i ciagle to samo...
    Wyczytalem rowniez ze nowy soft powinien zalatwic sprawe wgrywam softa v6.01 i nadal nic.
    Ma ktos jakis pomysł?? Jak sprawdzic jaki tam byl wyswietlacz albo skad wziasc nowszy soft?
  • REKLAMA
  • #2 3849847
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    ZObacz czy wejście jest całe i czy dobrze złącze lcd siedzi w złączu na płycie głównej. Posprawdzaj przejścia do złącza lcd na płycie.
  • REKLAMA
  • #3 3849861
    lysy192
    Poziom 15  
    Gniazdo na płycie głownej jest ok na 100% przejscia sa. Problem w tym ze sprawdzalem 3 wyswietlacze z czerwonymi kropkami na tasmie LCD zostały jeszcze dwa rodzaje (z tego co wyczytalem) a nie chce kupowac w ciemno.
  • REKLAMA
  • #5 3849976
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Zakładając, że złaczę lcd sprawne to musisz kombinować z wyświetlaczami. Są 3 rodzaje kolorów tasiemek w tych wyświetlaczach.
  • #6 3850450
    radekw23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Napisałeś ze dostałeś telefon z rozbitym wyświetlaczem a co było tego powodem wiesz?????Miałem taki sam przypadek ale gniazdo i przejscia były oki okazało sie ze trzeba było wygrzeć UPP i działa jakiś niekontakt był:)
  • #7 3882167
    lysy192
    Poziom 15  
    Przejścia sprawdziłem według solucji i wszystko jest ok. Wyświetlacze posiadam 3 ale wszystki z czerwona kropka nie chce inwestowac w nowy wyświetlacz gdyz pozostały jeszcze dwa rodzaje a nie wiem ktory kupić?? Ma ktos jeszcze jakis pomysł?? Wgrywam nowy soft lecz to nie pomaga, jest on moze za stary? Ma ktos nowsza wersje softu do 6100?
  • #8 4285859
    jarni
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    chociaż temat jest z maja to też zostawie wkład dla potomnych. W dniu dzisiejszy miałem takze wspomniany problem z 6100 i lcd - niebieski ekran i brak treści, wgranie ostatniego oprogramowania tj 6.31 załatwiło problem, pzdr
  • REKLAMA
  • #9 11320871
    lysy192
    Poziom 15  
    Mi również pomogło wgranie softu 6.31. Temat zamykam wszystkim dziekuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6100, w którym po wymianie uszkodzonego wyświetlacza LCD pojawia się ciemnoniebieskie podświetlenie ekranu bez wyświetlania treści. Wymieniono już trzy wyświetlacze z czerwoną kropką na taśmie, jednak problem pozostał. W dyskusji wskazano, że istnieją trzy różne rodzaje wyświetlaczy do tego modelu, różniące się kolorem tasiemki, co utrudnia dobór odpowiedniego zamiennika bez znajomości oryginalnego modułu. Sprawdzono poprawność połączeń i złącza LCD na płycie głównej, które są prawidłowe. Próby wgrania oprogramowania w wersji 6.01 nie rozwiązały problemu. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się wgranie nowszej wersji softu 6.31, która przywróciła prawidłowe działanie wyświetlacza i usunęła niebieski ekran. Wskazano również możliwość konieczności przegorzenia układu UPP w przypadku problemów z kontaktem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA