logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Technics SU ZV220 vs SU ZV320 do kolumn Altus 110 - który lepszy?

Matder 31 Sty 2007 20:43 3669 7
REKLAMA
  • #1 3512412
    Matder
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Chce kupic kolumny altusa 110 (tylko takie mnie interesuja, inne nie wchodza w gre), chciałbym kupic do nich wzmacniacz technicsa SU VZ220, jest to wzmacniacz 2×70 W przy impedancji 8Ω. Myśle ze na kolumny altusa 110 (2×75W) powinnien on wytarczyć. Drugim sprzetem nad którym sie zastanawiam to takze technics tylko ze SU VZ320 ma on 2×90W przy impedancji 8Ω. Nie wiem co to znaczy ale na allegro pisza ze ten su vz 320 pracuje w jakiejs klasie A a jego pobór mocy to tylko 175W. Moze ktoś sie orientuje o co chodzi z ta klasą A. Piszcie co myślicie o tych wzmacniaczach i czy bede one odpowiednie dla tych altusów:) Prosze o rady:D
  • REKLAMA
  • #2 3512779
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    mysle ze ten pierwszy wzmacniacz jest wystarczajacy do tych kolumn ale jak ten drugi jest niewiele drozszy to lepiej go wziac
    a co do tych klas to klasa A ma sprawnosc okolo 25-30% a B okolo 60% takze to 175W to troche mi sie wydaje za malo chyba ze podajesz moce maksymalne to wtedy bedzie ci bardziej odpowiadal ten 2x90W

Klasy wzmacniaczy masz opisane w tym pliku : https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=209909
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic620505.html#3209107
  • REKLAMA
  • #3 3514493
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    One pracuja w klasie AB tylko pisza ze jest to nowa klasa A bo gdy sygnal wejściowy jest maly to uklad pracowal w A a jak juz koncówka musiala dac większy power to przechodzila do AB. Gdzieś o tym kiedyś czytalem. Co do poboru jego mocy to jak ma 175W to troche mało ale w uważam, że na warunki domowe to wzmacniacz będzie ok
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3514966
    Matder
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    ten wzmacniacz su vz320 kosztuje tak okoła 300 zł moze nawet wiecej, opłaca sie? Chce mieć poprostu dobry wzmacniacz kótry bedzie dawał ładny dzwięk, dobrze by było zeby nie ciagnał bardzo dużo pradu.
  • #5 3515512
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Matder napisał:
    Chce mieć po prostu dobry wzmacniacz kótry bedzie dawał ładny dzwięk, dobrze by było zeby nie ciagnał bardzo dużo pradu.

Z tym jest tak, ze trzeba to wysrodkowac poniewaz nie osiagniesz dobrego glosnego dzwieku przy malym poborze z sieci a do tych kolumn jest potrzebny dosc duzy wzmacniacz wiec do ciebie nalezy wybor pomiedzy tymi wzmacniaczami
    model zv220 ma mniejszy pobor pradu ale w wiekszym pomieszczeniu bedzie ci brakowac mocy, a model zv320 bedzie pobieral wiecej mocy ale tej mocy na wyjsciu nie bedzie ci brakowac
    co do tego czy sie oplaca to 300zl za taki wzmacniacz jest to moim zdaniem normalna cena wiecej bym napewno nie dal (nawet 300zl bym nie dal) poniewaz za ta cene mozna kupic wzmacniacz o lepszych parametrach
  • #6 3517100
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Szkoda kasy na te wzmacniacze. Miałem kiedyś SUV-Z320.
    Metaliczny dźwięk, końcówka na scalakach. Dramat.
    Lepiej dołozyć i kupić jakiegoś starego NAD'a albo Marantza.
    Pozdrawiam.
  • #7 3517607
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Ja tez tak twierdze - wzmacniacze technicsa niewarte są uwagi, dźwięk kiepski a jak uwalisz końcówke to wzmacniacz idzie do kosza bo wymiana jest nieopłacalna. Miałem su-vz220, su-v300, su-v500 i kilka amplitunerów technicsa. Naszczęscie wyleczyłem się już dawno z ładnej technicsowskiej obudowy:)
  • REKLAMA
  • #8 3517798
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza Technics SU-VZ220 (2×70 W przy 8 Ω) lub SU-VZ320 (2×90 W przy 8 Ω) do kolumn Altus 110 (2×75 W). SU-VZ320 charakteryzuje się pracą w tzw. "nowej klasie A", która łączy zalety klasy A przy niskim sygnale i klasy AB przy większym obciążeniu, co wpływa na efektywność energetyczną i pobór mocy (około 175 W). SU-VZ220 ma mniejszy pobór prądu, ale może brakować mu mocy w większych pomieszczeniach. Cena SU-VZ320 około 300 zł jest uważana za umiarkowaną, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji krytykują oba modele Technicsa za metaliczny dźwięk i niską jakość końcówek mocy opartych na scalakach, sugerując zamiast nich zakup używanych wzmacniaczy marek NAD lub Marantz, które oferują lepszą jakość dźwięku i trwałość. Wzmacniacze Technicsa są też oceniane jako mniej opłacalne ze względu na trudności z naprawą końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA