logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel 4200E, wybieranie analogowe, nr wewnętrzny.

grzelus1978 06 Gru 2007 21:27 1737 5
REKLAMA
  • #1 4559608
    grzelus1978
    Poziom 2  
    Pytanko jak można? , bo widzę że poziom udzielanych odpowiedzi jest bardzo wysoki.
    Cetrala Alcatel 4200E R2.1. Problem dziwny ponieważ na jednej z linii miejskich zachodzi taka sytuacja:
    - podczas wybierania z analogowego nr. Wew. na miasto odbiorca nie słyszy abonenta.
    - podczas wybierania po przez tą samą linię miejską abonenta z cyfrowego wew. Jest ok.
    - po zmianie ustawienia w właściwościach linii miejskiej zakładki z Public Net na Behaind PABX słyszalność wraca ale?
    Na zbyt szybkie wybieranie (po pierwszy zerze) kolejnych cyfr dostaje nieosiągalność lub nie ma takiego numeru tak jak by mi nie widziało drugiego zera które wybrałem.
    Stąd pytanko może nawet nie jedno. Jakie znaczenie na te dziwne zjawisko ma zmiana ustawienia Connection z Public Net na Behaind PABX? I jak można wyeliminować efekt nieosiągalności. Dla czego dzieje się to tylko na jednej linii a porobiłem z Tepsą pomiary tej linii i jest ok. Próbowałem zmienić ustawienia Cut off Type , nie pomogło oraz jak mi się najbardziej wydawały realne Timer Outgoing z tego co rozumiem to jest to ustawienie czasu w jakim czeka centrala na wybranie kolejnych cyfr po wybraniu zera. Niestety jestem samoukiem jeżeli chodzi o centrale ale moi koledzy po szkoleniach też nie potrafią mi pomóc. Klient nie jest zbyt wymagający i pogodził się z taką sytuacją, ale ja nie.
    Mam, więc nadzieję, że pomożecie. Pomożecie??
  • REKLAMA
  • #2 4566704
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Jeśli masz więcej lini miejskich to zamień je miejscami żeby wyeliminować linie . Może jest coś z centralą z oprogramowaniem zrob zimny resest i zaprogramj ją od nowa.
  • REKLAMA
  • #3 4569319
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Brak "odwrócenia pętli" na linii miejskiej.
  • REKLAMA
  • #4 4570372
    grzelus1978
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na różnych portach, jest to samo. Wpinałem nawet w inny działający port przy tej linii zawsze się tak dzieje. Odnalazłem ostatnio backup tej centrali od początku było tak ustawione i wybieranie pulsowe.

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdze te odwrócenie pętli z tpsa mam nadzieje że to pomoże. Wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #5 4588272
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Można to wyeliminować zmieniając parametry czasowe.

Bonmis
  • #6 4589343
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Brak "odwrócenia pętli" na linii miejskiej możesz to sprawdzić miernikiem, podłącz się równolegle do lini miejskiej. W czasie zgłoszenia nastąpi odwrócenie pęli, zobaczysz to na mierniku(zamiana biegunowości).
    Czy na połączeniach wewnętrznych masz zawsze ok?
    Możesz spróbować podmienić pakiet abonencki.
    Czy ten problem jest na jednym nr.wew czy na wszystkich?
REKLAMA