logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stabilizację 13,8V dla zasilacza CB z KD3055 i MA723?

jascoma 01 Lut 2007 14:29 3930 10
REKLAMA
  • #1 3515010
    jascoma
    Poziom 11  
    witam
    padl mi zasilacz do cb ktory zrobiłem kilkanascie lat temu wg ksiazki
    Michaliny i Wielgosinskiego jak byłem sprawny umysłowo :D
    Zasilacz był na ma 723 i ten uklad sie sfajczył i nie jestem w stanie odtworzyc plytki.Po transformatorze 120 VA /18 V,mostku i kondensatorach mam 25 VDC .Mam ponadto 2 szt KD3055 na duzym radiatorze ,jakis tranzystor mniejszej mocy tez sie znajdzie.
    Prosze o pomoc jak zrobic stabilizacje tak bym na wyjsciu miał ok 13,8 V z miżliwoscia podregulowania potencjometrem
    Najlepiej jak by mozna druciaka -nie mam mozliwosci robienia płytek

pozdr Jasco
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3517034
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    L200 polecam bardzo prosty układ,
    z723 tak bywa jak dostanie szpilkę z wyjścia zasilacza ---- musi być dioda wkierunku zaporowym na wyjściu zasilacza i od+na wyjściu do +na mostku prostowniczym w kierunku zaporowym ,był z tym ciągły problem w radarach po wlutowaniu tych diod zasilacze praktycznie były nie do uwalenia
  • REKLAMA
  • #4 3518421
    jascoma
    Poziom 11  
    witam
    jedyne co znalazlem w moich zasobach na L 200 to zasilacz jak na zalaczniku-zrodlo nieznane.Ja mam trafo 120 VA/25 V na wtornym i za mostkiem prostowniczym i kondensatorami-ponad 13000 mikroF mam 35 VDC .ten schemat ma ten mankament ze z 2 szt 2N3055 mozna pociagnac jedynie 3A a wiec trafo chyba jest nie wykorzystane.
    Czy ktos z kolegow moglby ten schemat jakos zmodyfikowac zebym na wyjsciu mial regulowane 12-15 VDC i mozliwosc podlaczenia np 2 zarowek samochodowych 2 x 45 W (razem ok 7 A)
    ps . w moim poprzednim sfajczonym zasilaczu na ma723 nie mialem zadnych rezystorow drutowych.
    aha-C1 i C2 na schemacie to chyba elektrolity ?
    pozdr Jasco
    Załączniki:
    • LastScan.jpg (573.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3521539
    jascoma
    Poziom 11  
    Koledzy pomozcie
    jak z 35 VDC /120 VA zrobic 12-15 VDC o max obciazeniu

jasco
  • #6 3521708
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jascoma napisał:

Dlaczego chcesz kombinować z żarówkami? Nie jest prościej odwinąć kilka naście/dziesiąt zwojów z wtórnego?
  • #7 3522018
    jascoma
    Poziom 11  
    hmm
    zarowki to tylko symulacja obciazenia:-)
    Potrzebuje to do cb
    chodzi mi o max wykorzystanie mocy trafo i uzyskanie regulowanych 12-15 VDC
    pozdr Jasco
  • REKLAMA
  • #8 3522348
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Jeżeli zrobisz prosty stablizator szeregowy z 35 V na 12 V to przy poborze 4A będziesz miał pobad 100W wydzielane w postaci ciepła (jeżlei doliczyc sprawnośc prostownika).
    Jeżlei ten poziom strat jest do przyjęcia to można działać. Jezlei nie to trzeba sie zastanowic nad jakaś przetwornicę.
    Ostrzegam przed impulsowymi dzielnikami napięć, można sie na talkich konstrukcjach nieżle przjechać. Żle zrobione potrafia narobic wiele szkody, o zaklóceniach nie wpomianając.
  • #9 3522588
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jascoma napisał:
    zarowki to tylko symulacja obciazenia:-)

Myślałem, że zamiast rezystorów dużej mocy masz chęć oświetlać sobie pokój :wink: .
    W dalszym ciągu nie wiem, czemu upierasz się przy stabilizowaniu c.a 13,8V (podobno ideał napięcia do w/w urządzeń) z 35V. Z tak wysokiego robiłem stabilizator, ale na 24V i tu spisywał się świetnie. Natomiast...
    irekr napisał:
    Jeżeli zrobisz prosty stablizator szeregowy z 35 V na 12 V to przy poborze 4A będziesz miał pobad 100W wydzielane w postaci ciepła (jeżlei doliczyc sprawnośc prostownika).

Moim skromnym zdaniem, to zbędne i zbyt wyskokie straty. Sugeruję ponownie odwinięcie z transformatora części wtórnego, lub pokręcenie za innym, z napięciem wtórnym rzędu 17-20V.

Pozdrawiam
  • #10 3522609
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    jascoma napisał:
    Koledzy pomozcie

jasco

Witam Nie sadzisz ze 35V to troche za duzo:?: Sporo strat pujdzie w ciepło.
    Pzd Krzychu.
  • #11 3522734
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    jascoma napisał:
    ....padl mi zasilacz do cb ktory zrobiłem....
    To jest jasne .
    jascoma napisał:
    ....Zasilacz był na ma 723 i ten uklad sie sfajczył...
    To też jest jasne .
    jascoma napisał:
    ....i nie jestem w stanie odtworzyc plytki.....Najlepiej jak by mozna druciaka -nie mam mozliwosci robienia płytek...
    Ale to jest zagadka . No bo niby co wspólnego ma padnięty LM723 z odtwarzaniem płytki , ze zrobieniem nowej płytki . Jeżeli padł układ stabilizatora w zasilaczu to go wymieniasz i po po problemie . A Ty chcesz zrobić zasilacz od podstaw , na transformatorze który do tego się nie nadaje . A to sugeruje że nie masz pojęcia jak się do tematu zabrać . Poszukaj na Elektrodzie schematu zasilacza ZS-20 (13,8V - 24A). Był to zasilacz przeznaczony właśnie do CB . A trafo musisz tak odwinąć by uzyskać około 18 Volt . Co prawda między mostkiem prostowniczym a resztą stabilizatora możesz dać rezystor (trzeba go obliczyć) na którym będzie występował odpowiedni spadek napięcia . Ale moc tracona na rezystorze będzie dość spora .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stabilizowanego zasilacza 13,8 V dla CB na bazie układu MA723 i tranzystorów KD3055, z wykorzystaniem transformatora 120 VA o napięciu wtórnym około 18-25 V. Autor posiada uszkodzony układ MA723 i szuka prostego rozwiązania stabilizacji napięcia z możliwością regulacji potencjometrem, preferując konstrukcję bez płytek drukowanych (tzw. "druciak"). W odpowiedziach sugerowano zastosowanie układu L200 jako prostego stabilizatora liniowego, jednak zwrócono uwagę na konieczność stosowania diod zabezpieczających przed przepięciami zwrotnymi. Podkreślono, że stabilizacja z napięcia 35 V do 13,8 V przy prądzie około 7 A generuje znaczne straty mocy w postaci ciepła (ok. 100 W), co wymaga odpowiedniego radiatora lub rozważenia innych rozwiązań, np. zmiany uzwojenia wtórnego transformatora na niższe napięcie (około 17-20 V). Wskazano również na możliwość użycia rezystorów drutowych do ograniczenia napięcia, choć z uwzględnieniem strat mocy. Zasugerowano poszukiwanie gotowych schematów zasilaczy do CB, np. ZS-20 (13,8 V, 24 A), oraz zwrócono uwagę, że wymiana uszkodzonego układu MA723 powinna być pierwszym krokiem, a budowa całkowicie nowego zasilacza wymaga odpowiedniego doboru transformatora i elementów. Ostrzeżono przed stosowaniem impulsowych stabilizatorów napięcia ze względu na potencjalne zakłócenia i uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA