logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku

Mariusz mariusz 01 Lut 2007 15:26 6668 10
REKLAMA
  • #1 3515210
    Mariusz mariusz
    Poziom 13  
    Witam!
    Umieszczam tu opis w jaki sposób dokonałem naprawy wyświetlacza w tym modelu.Może komuś się przyda.Przed naprawą na wyświetlaczu nie było nic.Taśma się trzymała ale nie było kontaktu.
    Na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono to co trzeba usunąć, czyli kawałek płytki.Znajduje się tam jedna ścieżka, którą zastąpiłem cieniutkim drucikiem.
    W moim przypadku ścieżki na taśmie były pościerane,ale taśmę bez problemu da się rozdwoić.Do przymocowania taśmy użyłem ściskającej nakładki ze starego wyświetlacza.
    Po wykonaniu tych czynności radio prezentuje się w następujący sposób:
    Gdyby ktoś miał jakieś kłopoty,proszę pytać.Miłej roboty:)
    Pozdr:D
  • REKLAMA
  • #2 3695979
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Nieźle to wymyśliłeś. Ja mam podobny problem, może coś podpowiesz. Blaupunkt Travel z oderwanym wyświetlaczem.
    Załączniki:
    • Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku radio5.jpg (161.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku radio4.jpg (42.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku radio3.jpg (26.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku radio2.jpg (231.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku radio1.jpg (233.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3697481
    Mariusz mariusz
    Poziom 13  
    Witam!Jak popatrzyłem na te fotki to przyszedł mi jeden pomysł do głowy.Mianowicie zdobycie lub wykonanie klamerki z jakiejś sprężystej blaszki, która miałaby wycięty pasek przez który szło by przełożyć taśmę i nałożyć na płytę!Pomysł zilustrowałem na szybko w Paincie,może domyślisz się o co mi chodzi :)Jak naprawić wyświetlacz w Blaupunkt Frankfurt RCM82? Instrukcja krok po kroku[/img]
  • #4 3697600
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ja myślałem, żeby zamiast taśmy dać elestomer, tylko nie wim, czy taśma nie odejdzie od wyświetlacza razem z naparowanymi na nim ścieżkami, no i czy dostałbym taki elestomer.
    Jutro spróbuję z blaszką - jak znajdę.
  • #5 3701431
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Trzeba było dużo cierpliwości, ale się udało, szkoda że nie robiłem fotek w trakcie (nie wierzyłem w sukces). Jakby nie post Mariusz mariusz, nawet nie próbowałbym naprawy. Dzięki za pomoc.
    A oto efekt prawie trzech godzin pracy :)

• #6 3701544
    Mariusz mariusz
    Poziom 13  
    Gratulacje!!!Aż się chce patrzeć!Zrobiłeś tak jak pisałem czy założyłeś ten elastomer?
  • REKLAMA
  • #7 3712970
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Taśmę oderwałem od płytki, nie wszystkie ścieżki taśmy łączyły. Taśmę trzeba rozwarstwić, usunąć pozostały klej, oraz tą brązową warstwę (delikatnie zeskrobać). Zostaje nam tylko bezbarwna warstwa taśmy z grafitowymi ścieżkami. Przycinamy ok 5mm. Taśmę podwijamy pod gumę umieszczoną na spodzie wyświetlacza, dobrze dociskamy.
    Oczywiście można by to zrobić na kilka sposobów.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3718200
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Przydały by się fotki,uratowało by się pare blaupunktów i.t.p.
  • #9 3719504
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Sposobów jest wiele, powodzenie napraw zależy od pomysłowości i dokładności naprawiającego. Fotek nie mam, ale jest opis.

Możesz je do mnie wysłać, może coś poradzę :)
    Pozdrawiam
  • #10 3719733
    Mamber
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Jak ktos ma sprzęto 5min roboty. Pasta KOKI + Hot-Air i tasma przylutowana:)
  • #11 3720253
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Odnoszę wrażenie że piszesz o czymś czego nie widziałeś. Nijak się nie ma pasta KOKI do wyświetlacza w radiu.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy wyświetlacza w radiu Blaupunkt Frankfurt RCM82, gdzie problemem były uszkodzone ścieżki na taśmie łączącej wyświetlacz z płytką. Naprawa polegała na usunięciu fragmentu płytki z uszkodzoną ścieżką i zastąpieniu jej cienkim drucikiem. Taśmę rozwarstwiono, usunięto klej i brązową warstwę, pozostawiając bezbarwną warstwę z grafitowymi ścieżkami, którą następnie podwinięto i dociskano gumą spod wyświetlacza. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia sprężystej klamerki do mocowania taśmy oraz rozważania nad zastosowaniem elastomeru zamiast taśmy, jednak nie potwierdzono skuteczności tej metody. Wskazano, że naprawa wymaga cierpliwości i precyzji, a także że istnieje wiele sposobów na rozwiązanie problemu. Pojawiły się także uwagi dotyczące nieadekwatności użycia pasty KOKI do wyświetlaczy radiowych. Wskazano, że naprawa taśmy i ścieżek jest możliwa bez specjalistycznego sprzętu, choć pomocne mogą być narzędzia do precyzyjnego docisku i ewentualnego lutowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA