logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka temperatura Athlon 64 3500+ z boxowym coolerem - co robić?

PINISLAV 01 Lut 2007 18:30 1300 11
REKLAMA
  • #1 3515917
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Posiadam Athlona64 3500+ własnie sprzedałem cooler Pentagrama (cały miedziany) bo juz niedługo kupuje ninja scythe .Założyłem cooler boxowy a tu niespodzianka temp siega 65 st przy otwartej obudowie w normalnym trybie pracy w stesie masakra około 90 przy czym radiator srednio ciepły.

Uzywam tej samej pasty termoprzewodzacej co na pentagramie (chyba z dodatkami aluminium) ktory trzymał temp w granicach 40~43 st i radiator był zauważalnie cieplejszy.

Sprawdzałem docisk jest dosc spory pasta rozprowadzona dobrze.
    Co to może być ,bo wkurza mnie juz to wycie płyty gł.

Pasta kosztowała jakies 7 zeta a nazwa to "MAnhattan".Myśle jednak ze to nie jest wina pasty.

Dodano po 7 [minuty]:

a i jeszce jedno predkość wentylatora to około 3200 obr/min
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3516162
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Tak jak napisałem wyżej radiator nie jest gorący nawet nie jest ciepły DZIWNE.
  • #4 3516306
    bruit
    Poziom 11  
    Czym sprawdzałeś temperaturę ? Radiator powinien mieć swoją temperaturę, bo odbiera od proca... Użyj programu SpeedFan albo Everest i zobacz co one pokażą.
  • #5 3516340
    PINISLAV
    Poziom 12  
    własnie z nich kożystam
  • #6 3516397
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Moze radiator z jakichs przyczyn nie przylega do proca ? Lub przylega niedokladnie i stad ta ?
  • #7 3516483
    SerDel22
    Poziom 12  
    Jak by procek miał taką temperaturę to radiator by Cię poparzył a nie był lekko ciepły...
    Chyba faktycznie nie dolega do procka, albo czujniki ci siadły...
  • REKLAMA
  • #8 3516490
    bruit
    Poziom 11  
    A czy przypadkiem nie jest tak, że podany wynik 90 stopni jest w Fahrenheitach?
  • #9 3517474
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Na pewno nie ,zresztą sprawdzałem radiador ,i pasta jest bardzo dobrze rozprowadzona ,sprawdzałem docisk ,nadmiar pasty rozchodzi sie na boki(pasta jest dość gęsta).Pozostaje jedynie odczyt z czujnikow ,ale w ewerescie sa dwa ,dioda procka i chyba ten na płycie pod prockiem.Roznica jednego stopnia.
  • #10 3518074
    bruit
    Poziom 11  
    A w Biosie też tyle pokazuje? Proponuje zdjąć ten radiator, zmyć pastę alkoholem izopropylowym, nałożyć jeszcze raz i sprawdzić. Pasty też nie powinno być za dużo, ale skoro nałożyłeś na Pentragrama i było ok, to pewnie umiesz to robić. Zdejmij to, załóż jeszcze raz i zobaczymy.
  • #11 3518287
    trkomputer
    Poziom 12  
    o ile masz taką możliwośc zmien wentyl na inny
  • REKLAMA
  • #12 3519372
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Zmyłem wyciągnołem procka a tam niespodzianka jedna nozka sie oderwała ,udało mi sie ją przylutować i działa.
    Temp w granicach 55~70 .

Ale napotkałem następny kłopot.

zakupiłem pamieci corsair-a 2x512 w Kompyroniku i nie chca chodzić w dualu , co to moze być???
    sprawdzałem memtestem ,zadnych błędow (oczywiscie osobno ) pc speaker na abicie piszczy (krotkie sygnały w rownych odstepach czasu).

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz procesora Athlon 64 3500+ zauważył wysokie temperatury sięgające 65°C w normalnej pracy i około 90°C w stresie przy użyciu boxowego coolera, mimo że radiator był tylko lekko ciepły. Używał tej samej pasty termoprzewodzącej "Manhattan" co wcześniej na coolerze Pentagrama, który utrzymywał temperatury około 40-43°C. Sprawdzano docisk i rozprowadzenie pasty, a pomiary temperatur wykonywano programami SpeedFan i Everest. Użytkownicy zasugerowali możliwe problemy z niedokładnym przyleganiem radiatora do procesora lub uszkodzonym czujnikiem temperatury, gdyż przy tak wysokiej temperaturze radiator powinien być gorący. Zalecano ponowne nałożenie pasty termoprzewodzącej po oczyszczeniu powierzchni alkoholem izopropylowym oraz sprawdzenie temperatur w BIOS-ie. Po demontażu okazało się, że jedna nóżka procesora była odłamana i po przylutowaniu temperatura ustabilizowała się w granicach 55-70°C. Dodatkowo pojawił się problem z pamięciami Corsair 2x512MB, które nie działały w trybie dual, mimo braku błędów w testach i sygnałów z PC speaker na płycie Abit.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA