Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 3100 po zalaniu - mały problem

Pierzak 01 Feb 2007 19:06 1290 9
    Pierzak
    Level 11  
    Witam! Mam nadzieję, że tutaj uzyskam fachową pomoc w sprawie mojego telegonu - Nokia 3100. Ok. 4 miesiące temu stary właściciel czyścił telefon dezodorantem. Jak można się domyślić, ciśneinie było wystarczające, aby zalać częściowo płytę główna. Poniżej wklejam zdjęcie i opis z autoryzowanego serwisu. Telefon chodzi normalnie, sabilnie i szybko, nic sie z nim nie dzieje.Mozna dzwonic, smsowac, itd. Jedyna wada jest brak dzwiekow dzwonka. Jeżeli się przysłuchać to słychać bardzo cichy i zniekształcony dzwięk.

Nokia 3100 po zalaniu - mały problem

Na moją logikę, skoro byłoby uszkodzone tyle podzespołów, to telefon by nie chodzil. Więc moje pytanie brzmi: czy jeżeli oddam fona na czyszczenie plyty głównej, lub zrobie to sam, moge przywrocic dzwieki, czy jest potrzebna wymiana w/w czesci? Jaki jest koszt takiego czyszczenia, i czy wogule w wiekszych komisach robi sie cos takiego ? Czy jeżeli tego nei zrobie, telefon rzeczywiscie moze przestac dzialac? Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
    przemrtv
    Level 22  
    Witam, najpierw musisz dać go do kąpieli (koszt w serwisach ok.30), i jeśli nie będzie dzwięków, to najpewniej skorodowała (przerwa) ścieżka do buzera. Wykorzystaj schemat i sprawdź przejścia od układu do styku buzera. Pozdrawiam!
    -=TOMA=-
    Level 18  
    jesli buzzer sprawny [a on zadko pada albo wogole], styki przeczyszczone to na 99% usterka lezy w UPP.

Podlej topnikiem i wygrej pozadnie UPP a dzwieki napewno wroca :P
    picador
    Level 33  
    jeżeli chodzi o buzzer to zazwyczaj pada wzmacniacz 3x3pin - dla niewtajemniczonych mała kosteczka między quartz z gniazdo SIM

może wystarczy wygrzać , ale zazwyczaj wymiana ,
    Pierzak
    Level 11  
    Ile czasu zajmuje takie czyszczenie ? Dziek iwszystkim za odpowiedzi.
    picador
    Level 33  
    a kto powiedział że czyszczenie wystarczy , żeby czyścić musisz wiedzieć gdzie i po co ... , naprawa tego dzwonka jednemu zajmnie 10 minut , drugi tego nie zrobi i w dwa dni ... , a jak zrobi to kasa ta sama ... , więc nie zadawaj pytań jakbys miał wycenić kogoś czas pracy ... no i koszt ,

musisz podnieść układy i sparwdzić czy są piny pod nimi , ewentualnie je podstwaić zaczynając od wzmacniacza

jak pytasz to weź się za naprawę albo daj komuś kto to robi , będzie taniej i bezpieczniej :idea:
    Pierzak
    Level 11  
    Napewno dam komuś, byłem wczoraj w kilku serwisach, i we wszystkich stwierdzono, że na 99% czyszczenie w wanience wystarczy. Koszt ok 20zł. Dzieki za odpowiedzi.
    picador
    Level 33  
    jeżeli tak odpowiedzieli to nie mają o tym zielonego pojęcia , wanienka usuwa zalegający bród czy jakieś delikatne zwarcia , ale nie naprawia przerw czy przegniłych układów ... :idea:

nie masz tak lepszych serwisów :?:
    plitom
    Level 28  
    nie no w jaki sposób na oko można stwierdzić usterke, dla mnie totalna ściema
    picador
    Level 33  
    jest podstawowa sprawa , jezeli oddasz telefon do niby serwisu który Ci tylko wykapie płytę , bo pewnie tylko tym się zajmuje to zrobi źle , zawsze przed kąpielą trzeba określić dokładnie które miejsca zostały najbadziej zalane skorodowane i na nich sie skupić , taki "kąpacz" pozaciera ślady które są ważne , oczywiście naprawić później będzie można - usterki które są , ale w przyszłości mogą powstać dodatkowe usterki w miejscach na których się nie skupiono ...

także jak ktoś liczy na moc i zrobi tylko kąpanie i grzanie , bo tyle może to niech się nie zabiera , narobi większych szkód :idea: