logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone klastry na dysku Seagate ST38422A 8,4 GB?

slig 13 Wrz 2003 15:50 1162 6
REKLAMA
  • #1 325446
    slig
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam proble z dyskiem twardym seageta model ST38422A jest to dysk 8,4 GB mam nowy dysk a tego chciałem uzywac do przenoszenia plików zamiasc plyt cd ale dysk jest uszkodzony znacyz w biosie go wykryje
    tylko jezeli chce go otworzyc to niechce go otworzyc ma chyba uszkodzone klastry jak to usunąć przy pomocy jakiego programu (byle nie scandisk) :)
  • REKLAMA
  • #2 325501
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    WDClear - Chyba najprostrze w obsludze co moze byc.
    Przeskanuj Norton Disc Doktorem to sprawdzi co jest z nim nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 325660
    slig
    Poziom 11  
    daj mi linka gdzie mozna sciagnac ten progs bo nimoge nigdzie znalezc
    :P
  • #4 325712
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    slig napisał:
    daj mi linka gdzie mozna sciagnac ten progs bo nimoge nigdzie znalezc
    :P

Linka nie dostaniesz, bo nie ze nie umiesz znalesc tylko nie chce ci sie szukac (a mnie takie akcje zaczynaja dobijac)

1) wlacz internet explorera, czy co tam masz innego
    2) wpisz adres w w w . g o o g l e . p l
    3) wpisz "wdclear" albo "wdclear.exe" i nacisnij SZUKAJ
    4) wybierz pierwsza lepsza stronke i na 99% bedzie tam ten program do sciagniecia, a jak nie to nastepna.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 326836
    Polyteusz
    Poziom 12  
    JEŻELI NIC JUZ NIE POMOZE MOŻESZ SPRÓBOWAC LOWFORMAT. RYZYKOWNE POSUNIĘCIE ALE JAK NIE MASZ NIC DO STRACENIA TO CZEMU NIE. NIE MAM LINKA SKAD SCIĄGNĄĆ TEN PROGRAMIK.
  • #7 327140
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Sprubuj wywalic partycje z tego malego dysku i zalozyc na nowo a jesli nie to pobaw sie programem partition magic 8 z tego co pamietam to tez ma opcje naprwiania badow. Albo sprawdznia. Mozna tez sprubowac przefprmatowac caly dysk pod linuxem (zalozyc jedna partcje -> format pod linuchem ) i potem spowrotem format pod fat 32 z windowsa owinno byc dobrze. Chyba ze siedzijakis wyrus w msb to wtedy troche sie trzeba nameczys zeby go z tamtad wywalic.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonych klastrów na dysku twardym Seagate ST38422A o pojemności 8,4 GB, który jest wykrywany w BIOS, lecz nie można uzyskać do niego dostępu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie narzędzia WDClear do naprawy uszkodzeń, a także przeskanowanie dysku Norton Disk Doctor w celu diagnozy problemów. W przypadku braku efektów sugeruje się usunięcie i ponowne utworzenie partycji, wykorzystanie programu Partition Magic 8 do naprawy uszkodzonych sektorów lub formatowanie niskopoziomowe (low-level format) jako ostateczność, choć jest to ryzykowne. Alternatywnie można sformatować dysk pod systemem Linux, tworząc nową partycję, a następnie sformatować go ponownie pod Windows FAT32. Wskazano również stronę internetową z narzędziami do naprawy dysków. Autor poszukiwał linku do programu WDClear, jednak zalecano samodzielne wyszukanie go w Internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA